Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

O nouă șansă pentru șomeri și cei care se angajează în alte localități: Primă de instalare de 12.500 de lei și subvenție lunară pentru firme

Publicat

locuri munca

Bursa locurilor de munca alba iulia Şomerii care se angajează primesc o primă de activare de 500 de lei, cei care sunt nevoiţi să îşi schimbe domiciliul la peste 50 de kilometri pentru locul de muncă iau o primă de instalare de 12.500 de lei, iar firmele primesc lunar o subvenţie de 900 de lei, timp de un an, pentru fiecare contract de muncă încheiat.

Masurile sunt cuprinse în Ordonanța de Urgență 60/2016 pentru modificarea și completarea Legii 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, informează news.ro.

Potrivit legii, „șomerii înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă care nu beneficiază de indemnizaţie de şomaj, în situaţia în care se angajează cu normă întreagă, pentru o perioadă mai mare de 3 luni, ulterior datei înregistrării la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă, beneficiază de o primă de activare în valoare de 500 lei, neimpozabilă”.

Beneficiarii acestor prevederi sunt persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, respectiv șomerii de lungă durată, cei care nu au putut ocupa un loc de muncă după absolvirea unei instituții de învățământ sau după satisfacerea stagiului militar, dar și cei care nu au putut ocupa un loc de muncă după repatriere sau după eliberarea din detenție. În rândul beneficiarilor intră și tinerii (NEET), respectiv cei care au între 16 și 24 de ani, nu are loc de muncă, nu urmează o formă de învățământ și nu participă la activități de formare profesională, dar și firmele care angajează șomeri.

Ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, a anunțat că în 5 decembrie intră în vigoare pachetul de măsuri active care vizează mobilitatea social, în care sunt incluși tinerii cu vârste între 16 și 24 de ani, persoanele peste 45 de ani care au rămas fără locuri de muncă, multe în zonele rurale, șomerii, persoanele cu dizabilități și familiile monoparentale.

Șomerii care decid să își schimbe domiciliul la o distanță mai mare de 50 de kilometri pentru a se putea angaja primesc o primă de instalare de 12.500 de lei

Șomerii care se încadrează în muncă într-o altă localitate situată la o distanță mai mare de 50 kilometri față de cea în care locuiesc și își schimbă domiciliul sau reședința în acea localitate pot beneficia de o primă de instalare, neimpozabilă, destinată stimulării încadrării în muncă, asigurării cheltuielilor pentru locuire și pentru reîntregirea familiei.

Prima de instalare este de 12.500 de lei, neimpozaibili, și se acordă în două tranșe, 50% la data instalării și restul după expirarea perioadei de 12 luni de la angajare.

În situația în care șomerul care s-a angajat se mută împreună cu familia, va beneficia în plus de o subvenție de 3.000 de lei și va avea o primă de instalare de 15.500 de lei.

Primă de activare de 500 de lei pentru șomerii de lungă durată care semnează un contract de muncă și rămân angajați cel puțin trei luni

Șomerii înregistrați la agențiile pentru ocuparea forței de muncă care nu beneficiază de indemnizație de șomaj, în situația în care se angajează cu normă întreagă, pentru o perioadă mai mare de trei luni, beneficiază de o primă de activare în valoare de 500 de lei, neimpozabilă, potrivit OUG 60/2016.

Prima de activare nu va fi acordată persoanelor care se încadrează la angajatori cu care au fost în raporturi de muncă sau de serviciu în ultimele 12 luni.

Primă de încadrare de cel mult 55 de lei pe zi pentru șomerii care se angajează și trebuie să meargă mai mult de 15 kilometri până la locul de muncă

Șomerii înregistrați la agențiile pentru ocuparea forței de muncă care se încadrează în muncă într-o localitate situată la o distanță mai mare de 15 kilometri de localitatea de domiciliul sau reședința pot beneficia de o prima de încadrare.

Firmele primesc 900 de lei pe lună pentru fiecare șomer angajat, timp de 12 luni

Firmele care angajează persoane din grupurile vulnerabile, pe durată nedeterminată, primesc subvenții de câte 900 de lei pe lună timp de 12 luni sau de 18 luni în cazul persoanelor cu handicap.

Stimulentul nu se acordă în perioadele în care raporturile de muncă sau de serviciu sunt suspendate, dar se acordă în perioada concediului de odihnă.

Nu beneficiază de aceste prevederi firmele care sunt în insolvență, în procedură de executare silită, reorganizare judiciară, faliment, dizolvare, lichidare ori administrare specială, care au activitățile suspendate sau restricții asupra acestora.

Prima de activare nu se cumulează cu prima de încadrare și cu prima de instalare.

sursa: realitatea.net, hotnews.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax