Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

O nouă taxă în factura de energie: CfD. O vor plăti și proprietarii de panouri fotovoltaice, care consumă din producția proprie

Publicat

O nouă taxă în factura de energie: CfD. Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a pus la punct legislația secundară aferentă viitoarei “contribuții CfD”, o viitoare taxă care va fi plătită de toți consumatorii de energie electrică”.

Potrivit unui document al ANRE, vor plăti această taxă inclusiv producătorii de energie electrică pentru energia electrică consumată din producția proprie la locuri proprii de consum.

Aceasta va apărea pe facturi și nu va fi trebui să fie plătită de consumatori până la 1 aprilie 2025, transmite Profit.ro.

În această perioadă, contribuția CfD, destinată finanțării mecanismului de sprijin prin contracte pentru diferență (CfD) pentru tehnologiile energetice cu emisii reduse de carbon, va fi plătită de furnizorii de energie.

Este o nouă schemă de subvenționare a investițiilor în unități de producție de energie regenerabilă.

Potrivit discuțiilor din piața de energie, noua taxă va ajunge undeva la 0,2 lei pe MW/h.

Potrivit calculelor ANRE, costul suplimentar pentru o gospodărie cu un consum mediu lunar de 300 de KW/h va fi de aproximativ un leu pe an.

”Contravaloarea Contribuţiei CfD este suma exprimată în lei, plătită de către consumatorii de energie electrică din România, este colectată de către furnizorii de energie electrică activi pe piața cu amănuntul de energie electrică din România, respectiv de producătorii de energie electrică care alimentează locuri proprii de consum şi/sau furnizează energie electrică consumatorilor racordaţi la barele centralelor și este virată în fondul de lichiditate CfD, în conformitate cu prevederilor art. 10 din Hotărârea Guvernului nr. 318/2024 privind aprobarea cadrului general pentru implementarea și funcționarea mecanismului de sprijin prin Contracte pentru Diferență pentru tehnologiile cu emisii reduse de carbon”, se arată în proiectul ANRE

O nouă taxă în factura de energie: CfD. Comunicarea oficială a ANRE

Comitetul de reglementare al ANRE a aprobat în ședința din 17.07.2024 Ordinul președintelui ANRE nr. 51/2024 pentru aprobarea Metodologiei de determinare şi colectare a contribuției aferente contractelor pentru diferență (CfD).

Metodologia a fost elaborată în baza prevederilor art. 7 lit. d) pct. (i) și art. 12 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 318/2024 privind aprobarea cadrului  general pentru implementarea și funcționarea mecanismului de sprijin prin contracte pentru diferență pentru tehnologiile cu emisii reduse de carbon.

În vederea aplicării mecanismului de sprijin prin contracte pentru diferenţă pentru producţia de energie prin tehnologii cu emisii reduse de carbon, fondurile necesare se constituie prin încasarea lunară de către Contrapartea CfD a contribuţiei CfD de la:

a) furnizorii de energie electrică activi pe piața cu amănuntul de energie electrică din România;

b) producătorii de energie electrică pentru energia electrică consumată din producția proprie la locuri proprii de consum și pentru care datorează tariful pentru serviciul de distribuție/transport;

c) producătorii de energie pentru energia electrică furnizată consumatorilor racordați la barele centralelor și pentru care se datorează tariful pentru serviciul de distribuție/transport.

Metodologia stabileşte:

a) procesul de determinare a contribuţiei CfD ce trebuie colectată de contrapartea CfD, conform dispozițiilor legale;

b) modul de determinare a costurilor anuale suportate de Contrapartea CfD și de Operatorul Schemei CfD pentru îndeplinirea sarcinilor administrative care le revin;

c) procesul de colectare a datelor necesare pentru aprobarea contribuţiei CfD;

d) modalitatea de revizuire a contribuției CfD.

Impactul socio-economic al ordinului aprobat de ANRE asupra pieței de energie în ansamblul ei este unul pozitiv, având în vedere scopul urmărit, respectiv favorizarea dezvoltării de noi capacități de producție, precum și contribuirea atât la creșterea producției de energie din surse regenerabile, cât și la reducerea emisiilor prin utilizarea de tehnologii viabile și cu emisii reduse de carbon.

Prin această metodologie se asigură cadrul de reglementare pentru punerea în funcțiune a cca. 5000 MW capacități de producție, în perioada 2024-2025 și nu numai, şi aceste noi active vor determina creşterea concurenţei pe piaţa de energie electrică, ceea ce ar putea să genereze reducerea prețului energiei electrice.

Citește și: Se scumpește gazul de la 1 iulie. ANRE a majorat tarifele de distribuție cu 19%

Impactul asupra operatorilor economici este de asemenea unul pozitiv, ținând cont de faptul că aceștia pot beneficia de un mecanism de ajutor de stat instituit prin încheierea contractelor prin diferență (CfD) derulat prin procesul de licitație directă.

De asemenea, apreciem un impact pozitiv din punct de vedere financiar, având în vedere faptul că se estimează valori reduse ale taxei, mult mai mici decât potenţialele reduceri ale prețului pe piața de energie electrică.

ANRE a aprobat în ședința Comitetului de Reglementare din 17.07.2024 Ordinul președintelui ANRE nr. 52/2024 pentru aprobarea Contractului-cadru dintre Contrapartea CfD şi plătitorul de contribuție CfD pentru colectarea contribuţiei CfD şi a Contractului-cadru dintre Operatorul schemei CfD şi Contrapartea CfD.

Ordinul a fost elaborat având ca temei legal prevederile art. 7 lit. f) din Hotărârea Guvernului nr. 318/2024 privind aprobarea cadrului  general pentru implementarea și funcționarea mecanismului de sprijin prin contracte pentru diferență pentru tehnologiile cu emisii reduse de carbon.

Actul normativ adoptat reglementează:

– în anexa nr. 1 – Contractul-cadru între Contrapartea CfD şi plătitorul de contribuție CfD pentru colectarea contribuţiei CfD,

– în anexa nr.2 Contractul-cadru dintre Operatorul schemei CfD şi Contrapartea CfD.

Obiectul contractului de la anexa 1 constă în plata contravalorii contribuţiei CfD către Contrapartea CfD de către plătitorii de contribuție CfD – consumatorii de energie electrică prin:

  • furnizorii de energie electrică , inclusiv pentru cantităţile de energie electrică consumate la locurile proprii de consum,
  • producătorii de energie electrică care alimentează locuri proprii de consum şi/sau furnizează energie electrică consumatorilor racordaţi la barele centralelor şi pentru care au încheiat contracte pentru prestarea serviciului de distribuție a energiei electrice cu operatorul de distribuţie/serviciului de transport al energiei electrice și a serviciului de sistem cu operatorul de transport.

Obiectul contractului prevăzut în anexa nr. 2 constă în plata de către Contrapartea CfD a contravalorii Contribuţiei Operatorului schemei CfD, determinată pe baza Contribuţiei Operatorului schemei CfD aprobate prin ordin al preşedintelui ANRE, în vigoare la data realizării consumului de energie electrică.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate