Administrație
O pădure din apropierea municipiului Alba Iulia, populată cu cerbi lopătari. Primăria asigură finanțarea
Primăria Alba Iulia vrea să sprijine Asociația Județeană a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi (AJVPS) Alba, cu 100.000 de lei de la bugetul local, pentru popularea unei păduri din apropierea municipiului cu cerbi lopătari.
Cu banii primiți, asociația va achiziționa 40 de exemplare de cerb lopătar.
Proiectul este de ”refacere ecologică prin populare cu cerbi lopătari, în zona municipiului Alba Iulia”. Cele 30 de femele (ciute) și 10 masculi (tauri) din specia cerb lopătar vor fi aduși în pădurea de la Oarda.
De ce ar fi necesară acțiunea
”În ultimii ani, din cauza prezenței prădătorilor (lupi, șacali, câini hoinari), urmare a diverselor accidente rutiere, populația de cerbi lopătari din județul Alba a scăzut drastic, astfel AJPS Alba s-a hotărât să intervină în refacerea populației de cerbi lopătari.
Propunerea AJVPS Alba pentru acest proiect este ca punctul de populare să fie în zona Alba Iulia, pădurea Orzii, unde biotopul este favorabil acestei specii de cervidae.
AJVPS Alba va contribui cu acțiunea de capturare, transportul exemplarelor care urmează să fie populate, deparazitare, construcția amenajărilor necesare hrănirii acestor exemplare, precum și cu paza acestora”, se arată în proiectul de hotărâre.
Cum este justificat costul
Potrivit sursei citate, ”cea mai bună perioadă pentru populare” o reprezintă ”lunile noiembrie/decembrie pentru femele și septembrie-octombrie pentru masculi, întrucât femelele sunt gestante în acea perioadă, iar stadiul de dezvoltare a embrionului este în faza incipientă, nepunând în pericol viața lor sau a femelelor pe durata transportului”.
Costul total al achiziției animalelor a fost estimat la 100.000 de lei, iar achiziția ar urma să fie făcută în două tranșe:
masculii, în lunile septembrie-octombrie: 30 femele (ciute) x 2000 lei = 60.000 lei
Femelele, în perioada noiembrie-decembrie: 10 masculi (tauri) x 4000 lei = 40.000 de lei.
Pentru desfășurarea acestei acțiuni, Primăria va încheia un protocol cu AJPVS. Asociația va promova acțiunea de popiuare și susținerea financiară asigurată de primărie, iar până la 231 decembrie va depune raport privind implementarea proiectului.
De ce a fost aleasă specia cerb lopătar
Cerbul lopătar este un mamifer ierbivor din familia Cervidae, originar din sudul Europei (ținuturile mediteraneene), Asia Mică, Iran, Palestina. Mai trăiește sălbatic în aproape toate țările Uniunii Europene, dar este regăsit frecvent și în parcuri, se arată în adresa AJVPS.
Face parte din genul Dama, nu din genul Cervus, ce include cerbul comun și cerbul Sika. Diferențele principale dintre aceste genuri constau în faptul că cerbii din genul Dama au coarne ”lățite”, sunt lipsiți de păr lung pe gât în perioada bocănitului și nu prezintă canini în maxilarul superior.
Lungimea corpului este de 1,30-1,60 m, coada de 16-18 cm, greutatea până la 120 kg (masculul) și 65 kg (femela). Culoarea blănii este brun-roșcată, cu pete albe pe spinare, în timpul verii; iarna, culoarea blănii este brun-aurie. Pe burtă și partea internă a picioarelor, blana este albă.
Trăiește 15-18 ani în libertate și 20-25 de ani în captivitate, potrivit sursei citate. Coarnele masculului se lățesc în forma unei lopeți de la mijlocul ramurii spre vârf, fapt care a dus la denumirea de lopătar.
Dezvoltarea maximă este la 10-12 ani. Coarnele cad în lunile martie-aprilie și cresc iar până la sfârșitul lunii august.
Cerbii lopătari se împerechează în octombrie. Perioada de gestație la femele durează 7 luni. Fiecare ciută are 1-2 viței și aceștia rămân cu mama lor timp de un an.
Specie pe cale de dispariție
Reprezentanții AJVPS susțin că este o specie pe cale de dispariție, prezentă în fauna județului, o resursă necesară ecosistemului.
Propunerea este pădurea Orzii unde biotopul este favorabil acestei specii.
Aceștia mai spun că exemplarul este reprezentat numeric în zona de vest și sud-vest a României, dar s-au făcut repopulări în alte 27 de județe, inclusiv în Alba. Î
n anul 1957 au fost aduse 16 exemplare, din Parcul Sarlota (Timiș), în Pădurea Mare de lângă Petrești. Transportul s-a făcut cu vagon special pe cale ferată, pe o distanță de 201 km, iar din gara Sebeș, cu camionul.
sursă foto: Zoo Reșița
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News