Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

O stradă din Alba Iulia va avea numele primei femei pilot din România. Smaranda Brăescu, aniversată la Muzeul Principia

Publicat

O stradă din Alba Iulia va avea numele primei femei pilot din România. Smaranda Brăescu a fost aniversată, luni, în cadrul unui eveniment organizat la Muzeul Principia.

Au fost marcați 125 de ani de la nașterea acesteia, dar și 90 de ani de la obținerea recordului absolut la parașutism.

În cadrul acestui eveniment, primarul Gabriel Pleșa a anunțat că pe viitor o stradă din Alba Iulia va purta numele Smarandei Brăescu.

La eveniment au participat elevi de la Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul”, Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Mitropolit Simion Ștefan” și Scoala generală „Avram Iancu” din Alba Iulia, cadre militare active și în rezervă și retragere, istorici, preoți, reprezentanți ai instituțiilor locale etc.

Au fost susținute evocări despre viața și activitatea Smarandei Brăescu, în context național și internațional, prezentate de căte dr. Petruța Pop, moderatoarea evenimentului, și istoricul Marius Cristea, de la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia.

Părintele profesor dr. George Remete, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, a vorbit despre „Omul de știință și credință”.

În final, președintele Asociației Române pentru Propaganda și Istoria Aeronauticii (ARPIA) Cluj, comandor (r) Laurențiu Buzenchi a prezentat filmul documentar „Măndița”, realizat de Studioul Cinematografic al Armatei, câteva machete realizate după avioanele din care Smaranda Brăescu a realizat salturile cu parașuta și, de asemenea, a lansat volumul „Smaranda Brăescu- Lăsați-mă să zbor!”

Evenimentul a fost organizat de Primăria Municipiului Alba Iulia, Cercul Militar Alba Iulia și Asociația Română pentru Propaganda și Istoria Aeronauticii „Smaranda Brăescu” – Filiala Cluj.

Smaranda Brăescu, prima femeie pilot și parașutist cu brevet din România

Smaranda Brăescu a fost prima femeie pilot și parașutist cu brevet din România, campioană europeană la parașutism (anul 1931) și campioană mondială (cu recordul de 7.200 m la Sacramento, SUA, anul 1932).

A activitat ca voluntar în „Escadrila Albă” de aviație sanitară, în timpul celui de-al Doilea Război, în Escadrila nr. 13 de recunoaștere, observație și legătură și apoi în Escadrila nr. 113 Legătură.

Având în vedere personalitatea marcantă a Smarandei Brăescu, anul 2022 a fost instituit ca „Anul Smaranda Brăescu”, pentru celebrarea împlinirii a 90 de ani de la stabilirea recordului absolut la parașutism, la data de 19 mai 1932.

Foto: Cercul Militar Alba Iulia și Colegiul Național Militar Alba Iulia (Facebook)/ Ioana Popa

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax