Eveniment
O subvariantă mai contagioasă a tulpinii Omnicron, identificată și în România. Ce o deosebește de vechea tulpină
O subvarinată a tulpinei Omnicron, mult mai contagioasă decât varianta originală, a fost descoperită și în România. Până în prezent, în țară, au fost identificate 13 cazuri din această subvariantă, transmite Institutul Național de Sănătate Publică, marți, 1 februarie, într-un raport privind variantele virusului.
Denumită varianta, Omnicron BA.2, în prezent, aceasta circulă în România în paralel cu varianta Delta și cu varianta originală Omicron, care este dominantă în prezent.
Citește și Simptome ale Omicron care apar pe piele, buze și unghii. Șase situații care nu trebuie ignorate
Subvarianta BA.2, care ar fi mai contagioasă potrivit primelor studii, este prezentă în mai multe țări și a devenit, într-o perioadă foarte scurtă, dominantă în Danemarca, unde peste 80% dintre infecții sunt cu BA.2.
Studiul arată că persoanele infectate cu sub-varianta BA.2 sunt cu 33% mai expuse riscului de a infecta pe alții decât cei care s-au îmbolnăvit de la varianta originală a Omicron.
Persoanele care trăiasc în aceeași casă cu cineva care s-a infectat cu BA.2 au o șansă mai mare de infectare la rândul lor
”Studiul arată că dacă o persoană din gospodăria ta este infectată cu BA.2, există un risc per ansamblu de 39% ca alt membru al gospodăriei să se infecteze în prima săptămână. În schimb, dacă persoana este infectată cu BA.1, riscul este de 29%”, a anunţat, luni, într-un comunicat Aurotitatea daneză de control al bolilor infecţioase (SSI), notează News.ro, citând AFP.
Persoanele care trăiesc în aceeași casă cu cineva care s-a infectat cu BA.2 au o șansă mai mare de a se infecta la rândul lor, decât dacă varianta la care au fost expuși este BA.1. Această creștere a contagiozității ar însemna și că protecția oferită de vaccinuri este mai scăzută în fața sub-variantei Omicron decât în fața vechii tulpini, potrivit Forbes.
Cu toate că noua sub-varianta este grupată sub aceeași categorie cu Omicronul original, diferența genetică dintre BA.1 și BA.2 „este mai mare decât diferența dintre Omicron și varianta Alfa”, prima tulpină a COVID-19, potrivit Institutului Statens Serum (ISS) din Danemarca.
Informațiile despre BA.2 sunt încă foarte limitate, ceea ce înseamnă că nu se știe cu siguranță dacă sub-varianta poate să evite răspunsul imunitar al persoanelor vaccinate, dacă provoacă forme mai severe ale bolii sau cu cât, mai exact, este BA.2 mai transmisibilă decât BA.1.
Cum poate fi detectată subinfecția
Ca și în cazul altor variante, infectarea cu BA.2 poate fi detectată prin testarea rapidă anti-Covid, dar nu se poate determina ce variantă a provocat infectarea, spun experții.
Cu toate că sub-varianta este încă și mai transmisibilă decât super-contagioasa tulpină originală a Omicron, oficialii din sistemul sanitar danez estimează că BA.2 nu provoacă simptome mai grave decât BA.1.
Dacă se va descoperi că infectarea cu BA.1 nu protejează în fața BA.2, s-ar putea să avem de-a face cu un tip de val de infectări asemănător unei „cămile cu două cocoașe”, a explicat un expert în boli infecțioase de la o universitate din Chicago, scrie The Guardian.
„Vestea bună este că vaccinurile și dozele booster îi țin pe oameni departe de spital și îi protejează pe oameni de moarte”, a spus expertul american. Cele mai multe cazuri de infectare cu sub-varianta BA.2 provin din Danemarca (8.357), India (711) și Marea Britanie (607).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News