Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Oamenii care luptă până în ultima clipă alături de pacienții grav bolnavi din Alba. VIDEO REPORTAJ la Hospice Eliana din Ciugud

Publicat

Doctorul Ariana Roșiu își aduce aminte despre ultima dorință a unui bărbat grav bolnav din Alba Iulia. Este și momentul când începe să plângă și câteva lacrimi îi curg pe obraz. 

Un fapt aparent banal pentru noi, o plimbare pe malul neîngrijit al Ampoiului. Însă pentru bărbatul imobilizat la pat, la etajul doi al unui bloc din zonă, a fost ultima sa dorință. 

Să mai vadă odată malul râului. 

Suntem la jumătatea unui interviu în Centrul de Îngrijiri Paleative Hospice Eliana din Ciugud. De cealaltă parte a unei mese de cafea stau mai mulți reporteri și jurnaliști, oameni care au văzut și auzit multe la viața lor.

Însă, în camera mare, spațioasă, cu pereți tapetați de hârtii pline de programări, diagrame și liste de necesități, este o liniște desăvârșită. 

În afara de vocea Arianei, se mai aude doar glasul reporterilor care pun câte o întrebare pe rând.

Este vorba despre doctorul Ariana Roșiu care explica ce însemană îngrijirea paleativă repoterilor prezenți la Hospice Eliana, miercuri, 18 octombrie.

O femeie care poate să vorbească în multe cuvinte despre ceea ce face, despre păcerea de a-i ajuta pe cei în suferință, neajunsurile cu care se luptă zi de zi, fundraising, dar pe care au copleșit-o emoțiile când și-a adus aminte despre un fost pacient al centrului.

În linii mari, Centrul de Îngrijiri Paleative Hospice Eliana din Ciugud este singura entitate din județul Alba care se ocupă gratuit, de pacienții aflați în stadii terminale, mare parte din ei fiind cazuri oncologice.

Însă, cei de la Hospice Eliana nu se ocupă doar de tratamente ci de mentalul și sufletul pacienților, pe ultima sută de metri, înainte de momentul inevitabil, dar și după, alături de familie.

Este o cursă contracronometru, în care fiecare zi este un câștig pentru cei din centru dar și pentru pacienți.

Miercuri, 18 octombrie am avut ocazia să îi cunoaștem pe Ariana și Adrian Roșiu cei doi fondatori ai centrului, dar și pe reprezentații Fondului Român de dezvoltare Socială, entitatea care a asigurat finanțarea din fonduri norvegiene a centrului din Ciugud.

Ariana, Adrian și Charlie

În fața centrului ne aștepta Adrian Roșiu alături de câinele familiei Charlie.

Clădirea este formată dintr-o sală mare în care își desfășoara activitatea angajații și voluntarii și un birou, locul în care intră pacienții alături de familii pentru a discuta cu Ariana.

Pe un perete al centrului este desenat un copac al vieții, iar pe el sunt prinse mai multe poze alte angajaților și voluntarilor.

Ce este îngrijirea paleativă

Un domeniu medical complex, dar slab dezvoltat în țară. Pe scurt se ocupă cu pacienții care sunt grav bolnavi, care au un pronostic rezervat de viață.

De aceștia se ocupă o întreagă echipă: medic, asistent, asistent social, terapeut, psiholog și consilier spiritual.

Medicul evaluează situația pacientului și formează un plan pentru a vedea care sunt nevoile pacienților. Aceștia lucrează cu ei și cu familia lor pentru a-i ajuta să treacă mai ușor prin boală, și în final spre ultimele zile din viață.

Este o definiție dură, dar reală.

De obicei cel mai mult este de lucru la partea mentală și spirituală a pacientului. Alături de familie și de echipa de la Eliana pacientul încearcă să își pună gândurile în pace.

Mai mult de atât, echipa lucrează și cu familia pacientului pentru a-i ajuta și după plecarea acestuia.

Unele activități sunt simple, precum o dorință aparent banala. Cea de care am vorbit la începutul materialului, a unui pacient imobilizat la pat, dar care a mai vrut să vadă pentru o ultimă dată malul Ampoiului.

Pe teren la un pacient al Hospice Eliana

Ariana și Adrian au vrut să ne arate ce însemană munca lor și a celor de la Eliana.

Am mers alături de asistentul medical Gyongyike Codorean, la un pacient din localitea Daia Română. Intrăm într-o gospodărie din comună, la familia Moldovan.

Primul lucru care ne-a atras atenția a fost mirosul de mâncare. În bucătăria de vară, Maria Moldovan, care a fost bucătreasă timp de mai bine de 30 de ani, gătea un ghiveci de legume.

Lângă se afla soțul, Ioan, pacientul celor de la Hospice Eliana.

Au aproape 50 de ani de căsătorie și un băiat mutat de 18 ani în Danemarca.

Gyongyike îi vizitează zilnic. Este important pentru cei doi ca cineva să le deschidă poarta, mai ales că starea de sănătate a bărbatului  se poate schimba de la un moment la altul.

A lucrat într-un atelier de construcții metalice, iar mare parte din timp l-a petrecut afara. De acolo crede că i se trag și problemele medicale, un picior amputat și unul cu laba piciorului înlăturată.

Este greu și se vede pe fața bărbatului că se luptă zilnic cu boala, dar nu renunță la simțul umorului.

Între câteva glume alături de asistentul medical și de soția sa ne-a povestit despre cum au apărut primele simptome și cum îl ajută cei de la Hospice.

În primul rând moral, cu o vorbă bună și o vizită zilnică.

De unde vin banii

Am lăsat la sfârșit partea financiară, dar este una importantă. Din 2017 de când centrul a început să existe, cei de la Hospice Eliana ajung lunar la în jur de 40 de pacienți.

Totul este gratuit, dar resursele costă. Salariile angajaților, benzina, toate sunt pe bani, serviciilor lor nu.

Până în prezent s-au finanțat din fonduri europene, fonduri norvegiene și donații din partea societății. Mai au un și un magazin caritabil în Alba Iulia.

Banii din fonduri norvegiene vor mai asigura funcționarea centrului până în decembrie 2023, apoi, aceștia trebuie să găasescă altă firmă de finanțare.

Prin proiectul de unde au venit banii din fonduri norvegiene, Norway Grants,au beneficiat de servicii de îngrijire paliativă gratuită 1.386 de pacienți, din peste 270 de localități din cele 6 județe (Brașov, Alba, Giurgiu, Ilfov, Bacău și Bihor).

Au fost efectuate 24.919 vizite la domiciliul pacienților și au fost acordate 1.355 de consultații în sistem ambulatoriu (în cadrul proiectului, doi dintre parteneri au deschis ambulatorii de specialitate).

Au fost oferite peste 2.000 de sesiuni consiliere telefonică în sistem 24/7, pentru asigurarea continuității îngrijirii beneficiarilor din comunitățile vizate.

Proiectul a inclus și organizarea a 5 tabere pentru copii, pacienți sau membri ai familiilor unor pacienți: frați ai copiilor pacienți, copii ai pacienților adulți și copii ai pacienților decedați.

Ce se va întampla în viitor: În curând ar urma să semneze un contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, dar banii ar acoperi doar o parte a cheltuielilor.

Este greu deoarece fără o sursă de finanțare concretă va exista mereu un sentiment de neliniște.

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax