Administrație
Obligaţiile angajatorilor: ceai fierbinte şi haine groase pentru persoanele care lucrează în aer liber
În condiţiile de frig extrem din aceste zile, angajatorii care lucrează în aer liber sunt obligaţi să le asigure acestora o serie de măsuri minimale pentru menţinerea stării de sănătate. Astfel, ei trebuie să le ofere angajaţilor ceai fierbinte, pauze pentru termoreglare şi echipament individual de protecţie împotriva frigului. Inspectoratul Teritorial de Muncă Alba a iniţiat o campanie la nivel naţional pentru informarea şi verificarea respectării de către angajatori a măsurilor pe care aceştia trebuie să le ia în aceste zile, iar de marţi, au început controalele firmelor în acest sens.
Avertismentul meteorologic de cod portocaliu de ger este valabil până la sfârşitul acestei săptămâni, iar, în aceste condiţii, angajatorii de persoane care lucrează în aer liber sunt obligaţi să ia o serie de măsuri de protejare a sănătăţii salariaţilor. Astfel, aceştia trebuie să le distribuie angajaţilor ceai fierbinte în cantitate de 0,5 – 1 litru de persoană pe schimb. În plus, ei trebuie să le acorde acestora pauze pentru refacerea capacităţii de termoreglare, în spaţii fixe sau mobile cu microclimat corespunzător şi să le asigure echipamente individuale de protecţie împotriva frigului.
De asemenea, dacă temperaturile extreme se menţin pentru o perioadă de cel puţin două zile consecutiv, angajatorii care nu le pot oferi salariaţilor condiţiile prezentate mai sus vor fi nevoiţi să ia măsuri de reducere a programului de lucru sau de întrerupere colectivă a acestuia, cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă potrivit prevederilor legale.
Inspectorii de muncă vor controla, în aceste zile, dacă angajatorii respectă măsurile de prevenire a îmbolnăvirii personalului muncitor. Aceştia sunt obligaţi să asigure examene medicale la angajare şi controale medicale periodice care să urmărească depistarea precoce a contraindicaţiilor pentru muncă la temperaturi scăzute, să le asigure primul ajutor şi a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară şi, eventual, trecerea în alte locuri de muncă sau reducerea programului pentru persoanele cu afecţiuni cauzate de temperaturile extrem de scăzute.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Teritorial de Muncă Alba, Zsolt Calman, a declarat că verificările au început deja, iar acestea s-au focalizat pe firmele care îşi desfăşoară activitatea în aer liber: „Am demarat controalele, în Alba Iulia, începând cu ziua de astăzi şi acestea vor continua cel puţin în această săptămână, în fiecare zi. Ne-am orientat în special către firmele a căror activitate se desfăşoară în exterior, în spaţii unde angajaţii sunt expuşi la friguri extreme: covrigării, chioşcuri de alimente, de ziare, spălătorii, ateliere de reparaţii auto”.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News