Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiul liber, declarată neconstituțională. Toate amenzile ar putea fi anulate

Publicat

Instituirea obligativității purtării măștii de protecție în spațiul public a fost neconstituțională au stabilit, marți, judecătorii Curții Constituționale a României (CCR). Sesizarea a fost făcută de un student.

În ședința de marți Curtea Constituțională, în cadrul controlului legilor posterior promulgării, cu unanimitate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că este neconstituțională, în ansamblul său, Ordonanță de urgență a Guvernului nr.192/2020 pentru modificarea și completarea Legii nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, precum și pentru modificarea lit.a) a art.7 din Legea nr.81/2018 privind reglementarea activității de telemuncă.

Curtea a constatat neconstituționalitatea în ansamblu a Ordonanței de urgență a Guvernului nr.192/2020 întrucât a fost adoptată cu încălcarea prevederilor constituționale ale art.1 alin.(3) și (5) și art.79 alin.(1), referitoare la avizarea proiectelor de acte normative de către Consiliul Legislativ.

Practic, Curtea precizează că, prin efectul prezentei decizii, sunt eliminate din fondul activ al legislației, în condițiile art.147 alin.(1) și (4) din Constituție, doar dispozițiile cuprinse în Ordonanța de urgență a Guvernului nr.192/2020, în timp ce celelalte texte normative din Legea nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 și din Legea nr.81/2018 privind reglementarea activității de telemuncă rămân în continuare în vigoare.

Practic este vorba despre legislația potrivit căreia pe durata stării de alertă s-a instituit obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile publice, în spațiile comerciale, în mijloacele de transport în comun și la locul de muncă, prin ordinul comun al ministrului Sănătății și ministrului Afacerilor Interne.

Sesizarea a fost făcută de un student, care a contestat amenda.

Decizia CCR este definitivă şi general obligatorie.

Avocatul Poporului explică decizia CCR privind masca de protecţie: „Va produce efecte pe viitor”

„În primul rând cred că e bine să precizăm că decizia de astăzi a CCR nu analizează fondul Ordonanței de Urgenţă, ci doar faptul că a lipsit avizul consiliului legislativ.

În al doilea rând, trebuie să înţelegem că în momentul în care Curtea spune că Ordonanţa este neconstituțională în totalitate ceea ce rămâne în vigoare este Legea 55 care prevede obligativitatea purtării măștilor în stații deschise, spaţii comerciale, spaţii de muncă.

Deci singurul lucru care se schimbă este purtarea măştii în spaţiul deschis, adică afară, dar asta nu începând de astăzi.

Va trebui mai întâi să așteptăm motivarea deciziei CCR care va fi publicată în Monitorul Oficial.

Eu simt că ca coincide cu momentul în care şi autoritățile au spus că vor adopta o serie de relaxări”, a explicat Avocatul Poporului, Renate Weber, la Antena 3.

Raed Arafat: Este clar o problemă procedurală

Raed Arafat a vorbit, marți, despre decizia CCR conform căreia obligativitatea purtării măștii de protecție anti-Covid în spațiile deschise a fost neconstituțională și a făcut un apel la răbdare și responsabilitate, în condițiile în care situația epidemică din România a intrat pe o pantă descendentă în ultimele zile, conform Antena 3.

„Decizia privește procedura prin care s-a adoptat Ordonanţa de Urgenţă din care lipsește, înțeleg, avizul Consiliului Legislativ, care este aviz consultativ, dar obligatoriu.

Este clar că este o problemă procedurală. Până se publică măsurile rămân valabile.

După ce se publică există 45 de zile de corectare, timp în care legea se suspendă după care se anulează din corpul ordonanței.

Măsurile se vor aplica daca este nevoie, dar în spaţiul închis ele rămân valabile. Dacă dorim în faza asta şi în spaţiul închis să nu se poarte să ne trezim acasă cu toții izolați…

Suntem pe trend de scădere şi trebuie să fim atenți să nu stricăm momentul ăsta şi începem din nou să creștem. Mai avem puţin timp şi vom trece la măsurile de relaxare aplicate şi în alte ţări”, a explicat Raed Arafat în emisiunea În faţa naţiunii de la Antena 3.

Ministrul Sănătății: Masca este mai eficientă poate în acest moment chiar decât vaccinarea

Alexandru Rafila, ministrul sănătăţii, a comentat decizia CCR potrivit căreia obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiul public a fost impusă prin mijloace legale neconstituționale.

„Nu pot să spun cum este situaţia din punct de vedere juridic, dar în mod evident în momentul în care o Ordonanță este declarată neconstituțională de către Curte decizia trebuie respectă.

Mai există o prevedere legală într-o lege care se referă la utilizarea măştii de protecţie în interior care rămâne valabilă. În ceea ce privește utilizarea în spațiile libere, într-adevăr odată cu publicarea hotărârii CCR utilizarea în exterior nu va mai fi obligatorie.

Utilizarea măştii are un scop de protecție într-o perioadă când există transmisibilitate intensă a virusului. Eu personal, ca medic şi ca om, recomand utilizarea măştii cel puţin atunci când discutăm de aglomeraţie, în mijloacele de transport, sau acolo unde un număr mare de persoane stau într-un spaţiu limitat chiar dacă este în exterior pentru că noi avem transmitere comunitară.

Dacă peste o săptămână sau două sau trei săptămâni nu vom avea această transmitere comunitară singur că oricum am fi renunţat la utilizarea măşti la spatiile exterioare.

Rafila: Eu personal o să o port oriunde este aglomerație

Mi se pare că disputa aceasta care a fost abrogată de CCR are sigur un aspect juridic, dar din punct de vedere rațional dacă discuți de o măsură de protecţie care limitează transmiterea şi se dovedeşte că masca este mai eficientă poate în acest moment chiar decât vaccinarea în limitarea infecției nu cred că ar trebui să constituie un impediment pentru cineva.

Nu o folosim neapărat că avem o depoziție legală, ci mai degrabă pentru că avem responsabilitate pentru sănătatea proprie şi pentru cei cu care intrăm în contact. Mi se pare de bun simț.

Eu personal vă spun cum o să fac eu. Fiecare să facă cum crede după ce acest act normativ va fi abrogat. Deci, eu, atunci când sunt la risc să mă îmbolnăvesc, o să port mască, acolo unde e aglomerație.

Nu are importanță dacă e sau nu un act normativ în vigoare. Fac lucrul acesta pentru că așa consider eu că este corect”, a spus Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii la Sinteza Zilei de la Antena 3.

Sursa: mediafax

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax