Eveniment
Ocna Mureș: biserica ortodoxă din cartierul Soda, sfințită la 27 de ani de la începerea construcției. Eveniment pentru comunitate
Peste 600 de credincioși din țară și străinătate au luat parte duminică, 20 octombrie, la slujba de sfințire a bisericii „Nașterea Maicii Domnului” din Ocna Mureș. Lăcașul de cult este în cartierul fostei fabrici de produse sodice „UPSOM” și în vecinătatea Băilor Sărate Ocna Mureș.
Decizia înființării unei noi comunități ortodoxe în cartierul cunoscut drept „Soda” a fost luată la mijlocul anilor ’90. S-a ținut cont de importanța economică a Uzinei de Produce Sodice (UPSOM) pentru localitate. A fost luată în calcul și poziționarea periferică a cartierului față de centrul orașului.
Construirea bisericii ortodoxe din cartierul Soda
La 2 iulie 1995 a fost pusă piatra de temelie a bisericii cu hramul „Nașterea Maicii Domnului”. După obținerea autorizaților de construcție a fost ridicat demisolul bisericii, finalizat în anul 1999.
În acest spațiu au fost săvârșite slujbele timp de 21 de ani, până în anul 2020. Zidurile bisericii cu o înălțime de 33 metri au fost finalizate în anul 2008, an în care a început execuția picturii în tehnica fresco, de către pictorul Viorel Maxim și echipa sa.
Criza economică din anii 2007-2008, manifestată la nivel local și prin sistarea activității principalelor motoare economice ale orașului – UPSOM și Salina Ocna Mureș – a încetinit considerabil ritmul lucrărilor.
Sfințirea bisericii „Nașterea Maicii Domnului” din Ocna Mureș
La sfințirea bisericii, în mijlocul comunității s-a aflat Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
În cuvântul de final, acesta a evidențiat mijloacele care-i stau creștinului la dispoziție în lupta cu demonii: rugăciunea, semnul Crucii și Sf. Euharistie.
În semn de recunoaștere pentru efortul susținut depus la ridicarea bisericii, ÎPS Irineu l-a hirotesit pe părintele Vasile Armanca iconom-stavrofor (tr. purtător de cruce, din lb. greacă). Sponsorilor și binefăcătorilor le-a acordat diplome de aleasă cinstire.
Răspunsurile liturgice au fost date cu măiestrie de renumita Corală „Armonia” din Constanța, dirijată de Arhid. Dr. Iulian Dumitru. Fondat în anul 2001, grupul coral bărbătesc a fost medaliat cu aur la mai multe ediții ale World Choir Games, cel mai prestigios concurs coral din lume (USA – 2012, Austria – 2013, Letonia – 2014).
Ce se întâmplă la sfințirea unei biserici?
Cunoscută în termeni teologici drept târnosire, slujba de sfințire a unei biserici este un moment încărcat de simboluri, unic în istoria unei comunități. Mai întâi, biserica este înconjurată în procesiune condusă de arhiereu, care duce un disc cu moaște de martiri.
Aceste odoare sunt apoi îngropate și sigilate împreună cu hrisovul de târnosire în piciorul mesei altarului.
Gestul își are originea în perioada persecuțiilor romane, timp în care creștinii se adunau și săvârșeau liturghia pe mormintele martirilor. De altfel, rolul martirilor în răspândirea creștinismului a fost sintetizat în cuvintele scriitorului creștin Tertulian (150-220 d. Hr. ): „Sângele martirilor este sămânța creștinilor”.
După sfințirea și îmbrăcarea mesei altarului, arhiereul unge cu Sfântul Mir (folosit și la slujba botezului) pereții interiori ai bisericii și icoanele. Un aspect inedit legat de târnosirea unei biserici este accesul neîngrădit al femeilor în Sfântul Altar pe durata întregii zile.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News