Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

„Ofensiva” scrisorilor deschise. Primarii din Roşia Montană, Abrud şi Câmpeni şi reprezentanţii IMM-urilor susţin proiectul RMGC

Publicat

Acordarea certificatului pentru descărcare de sarcină arheologică din partea Ministerului Culturii pentru masivul Cârnic, inclus în zona de exploatare minieră a proiectului zona Roşia Montană, dar şi alocarea sumei de 70 de milioane de dolari ca buget rezervat patrimoniului cultural, de către compania „Roşia Montană Gold Corporation” (RMGC) a generat o adevărată „ofensivă” de scrisori deschise formulate de mai mulţi actori ai comunităţii de specialitate, dar şi ai celei locale din zonă.

În urma celor două decizii, preţul acţiunilor „Gabriel Resources”, care deţine peste 80% din compania „Roşia Montană Gold Corporation” a înregistrat o creştere pe bursa canadiană. În acelaşi context, deşi influenţat de factori la nivel mondial, preţul aurului a ajuns la un record istoric, de 1.600 de dolari/uncie.

Exprimarea opiniilor la nivel local privind oportunitatea implementării proiectului minier de la Roşia Montană, propus de RMGC include şi o scrisoare deschisă transmisă de primarul comunei, Eugen Furdui, ministrului Culturii, Kelemen Hunor, pe care v-o prezentăm în continuare:

„Timp de mai mulţi ani, voinţa cetăţenilor din comuna Roşia Montană a fost pusă sub semnul îndoielii atunci când aceştia nu făceau decât să-şi ceară dreptul la o viaţă decentă. Datorită gestului dumneavoastră recent, comuna Roşia Montană va deveni în scurt timp dintr-o zonă defavorizată una dintre localităţile cu adevărat privilegiate ale României.

Ţin să vă reasigur că, într-o majoritate covârşitoare, noi roşienii credem şi susţinem investiţia în minerit a companiei Roşia Montană Gold Corporation. Doar aşa vom avea o infrastructură modernă, locuri de muncă, ape mai curate, un mediu reabilitat şi o localitate în care turiştii să vină cu drag. Prin decizia pe care aţi luat-o de a acorda certificatul de descărcare de sarcină arheologică pentru masivul Cârnic şi de a-i convinge pe investitori să aloce 70 de milioane de dolari doar pentru prezervarea şi punerea în valoare a patrimoniului, comuna noastră se va putea măsura din acest punct de vedere cu orice altă localitate din ţară, fie ea comună sau oraş. Acest buget pus la dispoziţie de compania Roşia Montană Gold Corporation va asigura definitiv punerea în valoare a patrimoniului nostru cultural în beneficiul viitoarelor generaţii.

Dorinţa noastră este să rămânem ceea ce am fost vreme de 2000 de ani şi încă ne considerăm a fi – mineri. Suntem convinşi că mineritul modern şi responsabil, aşa cum propune această companie care a venit să investească aici la Roşia Montană, este singura soluţie pentru un viitor mai bun pe care ni-l dorim pentru noi şi copiii noştri. Datorită dumneavoastră, acum putem spera că, odată cu reabilitarea patrimoniului, mână în mână cu o mină modernă, comuna are viitorul asigurat.

Vă mulţumesc în numele comunităţii pe care o reprezint pentru înţelepciunea de care aţi dat dovadă, de a ţine cont de voinţa majorităţii şi de decizia specialiştilor în acest domeniu, că aţi ales cel mai bun viitor pentru zona noastră. Sperăm că şi ceilalţi guvernanţi vor urma exemplul dumneavoastră şi vor lua cât de curând decizia de a da toate avizele necesare demarării investiţiei în minerit de la Roşia Montană.”

Reamintim că scrisori deschise adresate tot ministrului Culturii sau comunicate de sprijin al proiectului minier au mai fost formulate de Grupul Independent pentru Monitorizarea Patrimoniului Cultural Roşia Montană, Grupul de Susţinere a Proiectului Roşia Montană sau ONG Roşia Montană.

De asemenea, alte mesaje de sprijin a transmis primarul din Abrud, Ioan Tiberiu Raţiu. Acesta susţine că „sunt un om călit în mineritul de la Roşia Poieni şi cred  că un minerit responsabil la Roşia Montană poate aduce beneficii nu doar acestei comune, ci şi oraşului Abrud şi altor localităţi din apropierea proiectului minier. Am văzut preocuparea acestei companii pentru o dezvoltare durabilă şi cred cu tărie că mineritul este şansa zonei şi a oamenilor de aici la o viaţă  mai bună, la punerea în valoare a patrimoniului, a tradiţiilor şi  istoriei acestor locuri unde s-a făcut minerit din tată-n fiu.”

La rândul său, primarul din Câmpeni, Ioan Călin Andreş, susţine că „de patrimoniul cultural de la Roşia Montană care va fi pus în valoare şi inclus în circuitul turistic datorită parteneriatului public-privat cu compania Roşia Montană Gold Corporation, în care dumneavoastră (n.r. – ministrul Culturii, Kelemen Hunor) aţi făcut primul pas, se vor bucura nu doar localnicii, ci şi toţi cei care vor vizita Roşia Montană.
Sunt născut şi crescut la câţiva kilometri de Roşia Montană, la Câmpeni. Cunosc locurile şi istoria lor. Ştiu cum trăiesc oamenii de aici, mai ales de când s-a închis mina de stat de la Roşia Montană, iar exploatarea de cupru de la Roşia Poieni nu este nici ea într-o situaţie prea bună. Şomajul este în floare în această zonă, oamenii au rămas fără locuri de muncă şi fără posibilitatea unui trai decent, majoritatea sunt chiar în situaţia de a nu avea ce pune pe masă copiilor. Cred că această companie poate să dezvolte la Roşia Montană un minerit modern şi responsabil, să pună în valoare patrimoniul cultural, să creeze locuri de muncă, să reducă poluarea şi să protejeze mediul înconjurător. Un minerit modern aici ar da posibilitatea oamenilor să trăiască decent la ei acasă şi nu să plece în ţări străine ca să câştige o bucată de pâine.”

Ovidiu Nicolescu, președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România, membru în Grupul de Susținere a Proiectului Roșia Montană arată în scrisoarea adresată ministrului Culturii, Kelemen Hunor şi premierului Emil Boc: „Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) susține și promovează orice inițiativă care duce la investiții și creare de locuri de muncă în România. De aceea CNIPMMR apreciază in mod special decizia investitorului Roșia Montană Gold Corporation de a dubla bugetul inițial dedicat conservării și punerii în valoare a patrimoniului de la Roșia Montană. Suma de 70 milioane de dolari, pe care Gold Corporation a anunțat săptămâna trecută că o va investi în patrimoniu, este foarte mare pentru un astfel de proiect și va genera cu certitudine locuri de muncă și oportunități de activitate pe termen lung pentru întreprinzătorii din zonă.”

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. toma

    luni, 18.07.2011 at 17:20

    Nu poti pune in balanta interesul unei natiuni cu interesul unei comunitati locale restrinse. D-l primar stie acest lucru. Daca urmariti evolutia cotatiei aurului la bursa veti vedea de ce se insista atit de mult asupra dobindirii dreptului de a exploata aceasta bogatie. Din pacate cei ce vor pierde vor fi toti romanii. Chiar si voi rosienilor.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax