Actualitate
Oficial DNA: Tot mai multe persoane sesizează Direcţia Anticorupţie. Unele sunt implicate în domeniul fraudelor în achiziţii publice
Tot mai multe persoane, unele implicate în domeniul fraudelor în achiziţiile publice, sesizeaza DNA, iar fondurile naţionale sunt mai expuse la fraude decât banii europeni, pentru care există reglementări mai stricte în România. Sunt declaraţiile procurorului-şef adjunct al Direcţiei Nationale Anticorupţie, Călin Nistor, care susţine că reglementările pentru combaterea fraudei ar trebui să fie similare şi pentru fondurile naţionale.
Oficialul DNA susţine că a crescut numărul de sesizări depuse de persoane datorită încrederii mai mari pe care o au cetăţenii în această instituţie.
„Din cazuistica DNA, am constatat că frauda în domeniu e îndreptată cu predilecţie, în ultimii ani, spre fondurile naţionale, cele comunitare fiind mai bine protejate prin existenţa unei infracţiuni speciale privind accesarea fondurilor europene”, susţine reprezentantul DNA.
Nistor a sugerat Parlamentului să introduca aceleaşi reglementări privind combaterea fraudei şi în domeniul fondurilor bugetare la fel ca în cel al banilor europeni.
„Au existat cazuri în care valoarea mitei remise în contractele de achiziţie publică a fost în cuantum de 20 la sută din întreaga valoare a contractului de achiziţie publică.
În aceste conditii este indubitabil că frauda efectivă produsă în domeniul achiziţiilor publice pe acel contract poate ajunge şi până la 40-50 la suta din valoarea contractului”, a estimat Călin Nistor.
Pe lângă populaţie, care contribuie la bugetele publice fraudate, afectate sunt şi companiile oneste care pierd licitaţii de achiziţie publică din cauza infracţiunilor în domeniu.
„Două tipuri de practici sunt conflictul de interese şi trucarea licitaţiilor. Acestea nu se situează în interiorul sferei corupţiei, ci în anticamera ei”, a punctat Ligia Popescu, avocat al unor companii private.
Guvernul dă asigurări că lucrează la o reformă amplă în sistemul achiziţiilor publice, urmând să iniţieze patru noi legi care să înlocuiască actuala ordonanţă de urgenţă 34/2006 care reglementeaza achiziţiile publice.
sursa: hotnews
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News