Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

OFICIAL: Majorările de salarii pentru profesori, doar cu 4,5% în acest an. Cât cresc costurile standard în școli

Publicat

Un proiect pus în dezbatere publică de Ministerul Educației prevede că salariile profesorilor cresc în acest an cu 4,5%. Este vorba despre fiind procentul cu care se majorează costul standard per elev.

„Consiliul Național pentru Finanțarea Învățământului Preuniversitar, organ consultativ al Ministerului Educației, a determinat valoarea costului standard per antepreșcolar/ preșcolar/ elev pentru coeficientul 1 aferent <cheltuielilor cu salariile>, în anul 2022, ca fiind de 6.386 lei, conform votului exprimat de membrii acestuia în cadrul ședinței din 6 ianuarie 2022.

La această valoare s-a ajuns prin majorarea cu 4,5% a coeficientului 1 aferent anului 2021, în valoare de 6.111 lei și reprezintă impactul majorărilor salariale ca urmare a aplicării prevederilor art.I alin. (4) din Ordonanţa de urgenţă nr. 130/2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative”, se arată în nota de fundamentare a proiectului, citată de edupedu.ro.

Majorarea de salarii pentru profesori ar fi trebuit să fie de 16%, încă din 2020. A fost însă amânată.

Cât cresc cheltuielile

Potrivit actului normativ, finanțarea de bază a unei unități școlare rezultă prin multiplicarea costului standard per antepreșcolar/preșcolar/elev cu coeficienți specifici unității școlare și cu numărul de elevi şi se aprobă anual prin hotărâre a Guvernului.

Vezi Proiect_HG 136 2022cu costurile standard per elev

Consiliul Național pentru Finanțarea Învățământului Preuniversitar (CNFIP) a determinat valoarea costului standard pentru antepreșcolar/ preșcolar/ elev – coeficientul 1 aferent <cheltuielilor cu pregătirea profesională, cheltuielilor cu evaluarea periodică a elevilor, precum şi cheltuielilor prevăzute la articolul bugetar „bunuri şi servicii>, pentru anul 2022, ca fiind de 485 lei.

Potrivit sursei citate, acesta este cu 7,8% mai mult decât anul trecut ținând cont de rata anuală a inflației în luna noiembrie 2021 comparativ cu luna noiembrie 2020 ( sursa www.insse.ro).

De asemenea, în cadrul ședinței CNFIP s-a aprobat majorarea coeficienților de diferențiere pentru costurile standard per antepreșcolar/ preșcolar/ elev pentru cheltuielile cu pregătirea profesională, cheltuielile cu evaluarea periodică a elevilor și cheltuielile prevăzute la articolul bugetar „Bunuri și servicii”, pentru mediul rural, cu 5%, având în vedere creșterea prețurilor la utilități, precum și a celorlalte materiale.

Finanţarea de bază a unităților de învățământ se asigură din bugetul de stat, din sume defalcate din TVA, prin consiliile județene/locale. Din această finanțare se pot face următoarele cheltuieli:

  • cheltuieli cu salariile, sporurile, indemnizaţiile şi alte drepturi salariale în bani, stabilite prin lege, precum şi contribuţiile aferente acestora;
  • cheltuieli cu pregătirea profesională;
  • cheltuieli cu evaluarea periodică a elevilor;
  • cheltuieli cu bunuri şi servicii.

surse: edu.ro, edupedu.ro

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax