Educație
OFICIAL: Școlile și grădinițele pot intra de pe o zi pe alta într-un scenariu de funcționare. Ordinul comun a intrat în vigoare
Miniștrii Educației și Sănătății au semnat ordinul comun prin care se stabilește că scenariul conform cărora funcționează școlile se poate actualiza și de pe o zi pe alta, atunci când rata de infectare dintr-o localitate scade sub pragul de 1 la mie, ceea ce înseamnă că toți elevii, indiferent de clasă, merg la școală în format fizic.
În baza acestui ordin ce urmează să apară în această seară în Monitorul Oficial, în București vor putea de miercuri să meargă la școală toți elevii, întrucât rata de infectare a coborât sub 1 luni.
Ce prevede ordinul comun:
- „Scenariul de funcționare al unității / instituției de învățământ pe parcursul anului școlar se va actualiza în funcție de evoluția epidemiologică, prin raportare la prevederile art. 3, cu excepția situației în care localitatea se află în carantină.”
Înainte de aceste modificări, scenariul se actualiza în baza ratei de infectare din ziua de vineri și era valabil toată săptămâna ce urma.
În plus, prin acest ordin, a fost creat cadrul legal așa încât CJSU și CMBSU (comitetul județean pentru situații de urgență) sa decidă adaptat la fiecare situație scenariul de funcționare, în situațiile în care rata de infectare este la un nivel extrem de apropiat de pragul de 1 la mie.
Scenariul 1
- Participarea zilnică a tuturor preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie.
- Se aplică în localitățile unde incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor de COVID este mai mică sau egală cu 1/1000 de locuitori.
Scenariul 2
- a) Participarea zilnică, cu prezență fizică în unitățile de învățământ a tuturor preşcolarilor şi elevilor din învăţământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a şi a XII-a, a XIII-a, și a celor din anii terminali din învățământul profesional și postliceal, precum și a elevilor din învățământul special, indiferent de clasă, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie sanitară.
- b) Participarea zilnică, în sistem on line a elevilor din celelalte clase/ ani de studiu.
- Se aplică în localitățile unde incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor de COVID este mai mare de 1/1000, dacă la nivelul localității nu este declarată starea de carantină.
Declarația ministrului Educației
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat, luni, că renunţarea la cadenţa săptămânală a scenariilor pentru şcoli care se stabileau luându-se în calcul rata de infectare din fiecare zi de vineri s-a făcut în interesul elevilor, în contextul în care realitatea epidemiologică este în continuă schimbare.
Cimpeanu: „Am renunţat la sintagma ”săptămânal”, cu raportare la fiecare zi de vineri.
Acestea sunt cuvintele care au ieşit din ce exista până acum.
Sigur că nu există variantă perfectă, am susţinut cadenţa săptămânală şi raportare la ziua de vineri, dar în urma unor solicitări insistente cu argumentul că dacă, de exemplu, de luni, Bucureştiul este sub rata de infectare de 1 la mie, de ce trebuie să sufere copiii toată săptămâna neavând acces la şcoală?
Cimpeanu: dorim să dăm posibilitatea de a merge la şcoală
După care au fost şi celelalte păreri: de ce ne spuneţi de duminică ce trebuie să facem miercuri?.
Încercăm să ne adaptăm la o realitate într-o continuă schimbare, având în minte în permanenţă interesul elevului. Pe mine nu o să mă convingă nimeni că elevii nu înregistrează pierderi rămânând în sistem online.
Tocmai de aceea, prin orice mijloace, şi apreciez înţelegerea ministrului Sănătăţii, dorim să dăm posibilitatea de a merge la şcoală, fără să îi obligăm pe cei care au simptome sau vulnerabilităţi să meargă la şcoală”, a afirmat Cîmpeanu, la Digi24.
Ministrul Educaţiei a subliniat că regula săptămânală avea şi neajunsul că scenariul nu putea fi schimbat în timpul săptămânii, în cazul în care rata de infectare ar fi crescut până vineri „la 2, la 3, la 4 sau la 5 la mie”, ceea ce nu era normal.
„Lăsăm decizia la nivelul autorităţilor locale, consiliilor judeţene şi municipale pentru situaţii de urgenţă să se adapteze la realitate.
Cimpeanu: Dacă se păstrează trendul descendent al ratei de infectare, înseamnă că putem lăsa şcolile deschise
Riscul nu poate fi eliminat, dar poate fi gestionat. Dacă sunt în CSU şi văd că rata de infectare începe să crească, chiar dacă nimeni nu doreşte acest lucru, sunt mai precaut cu deciziile. Deci, adaptare la realităţi.
Săptămâna aceasta vom avea cele 14 zile de la întoarcerea din vacanţă, de la Paşte, iar în scurt timp vom avea iarăşi 14 zile din momentul relaxării acestor măsuri.
Acestea sunt momente care se pot transforma în puncte de inflexiune, în momente critice şi trebuie să ne adaptăm rapid, înţelegând că nu există decizii perfecte.
Sunt neajunsuri şi pentru cadenţa săptămânală şi pentru decizia pe care tocmai am luat-o, însă să punem în balanţă beneficii versus riscuri”, a mai spus ministrul Educaţiei.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News