Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Oieritul, între tradiție din tată-n fiu și sclavie modernă. Bărbați cercetați de procurorii DIICOT Alba pentru trafic de minori

Publicat

Vechea meserie a oieritului, activitatea la stână și modalitatea prin care crescătorii de oi își recrutează ciobanii se lovesc de realitatea societății actuale. Între tradiția transmisă din tată-n fiu și o formă de sclavie modernă nu este decât o ”linie subțire”, pe care unii crescători o pot încălca.

Pe masa procurorilor DIICOT Alba se află un dosar complex, în care practicile tradiționale se lovesc de societatea modernă și de prevederile europene, care privesc modul de relaționare între angajatori și angajați, mai ales dacă aceștia din urmă sunt minori.

Trei bărbați, crescători de oi, cu sute de animale, domiciliați în Mureș și Sibiu, sunt cercetați pentru pentru trafic de minori și trafic de persoane.

În urma cercetărilor, procurorii au suspiciuni serioase în ceea ce privește modul în care bărbații îi tratau pe ciobani. Oierii, unii dintre ei minori, ar fi fost agresați, amenințați și le-ar fi fost limitată libertatea de mișcare.

Momentan, cei trei bărbați nu au fost trimiși în judecată, ei fiind încă cercetați de către procurorii DIICOT Alba Iulia. În data de 18 septembrie, magistrații Tribunalului Alba au admis cererea de arestare preventivă pe numele a doi dintre suspecți, iar un al treilea bărbat a fost plasat în arest la domiciliu.

Bărbații au atacat la Curtea de Apel Alba Iuia decizia, dar apelul a fost respins. Datele din prezentul articol sunt din extrasul motivării instanței superioare din Alba Iulia, pus la dispoziția Alba24 de către reprezentanții instanței. Între timp, bărbatul în arest la domiciliu a fost plasat în control judiciar, însă ceilalți doi suspecți au rămas în arest preventiv, au mai transmis reprezentanții Curții de Apel Alba Iulia. 

Cei trei suspecți care fac parte dintr-o familie cu tradiție în crescutul oilor ar fi angajat mai mulți minori pe post de ciobani. Aceștia ar fi fost aduși la stână de către bărbați, cu acordul părinților, ar fi fost plătiți corespunzător și ar fi avut parte de cazare și masă.

În schimb, procurorii DIICOT Alba au strâns la dosar mai multe mărturii ale victimelor, declarații ale martorilor, procese verbale de investigații și conversații telefonice care ar confirma faptul că oierii angajați de bărbați ar fi fost agresați, amenințați și le-ar fi fost limitată libertatea de mișcare. 

Ce spun anchetatorii

”Versiunea expusă de către victime referitoare la comportamentul inculpaților este susținută de declarațiile martorilor audiați în cauză (prezentând relevanță specială depozițiile martorilor …), declarații care, coroborate cu procesele verbale de investigații și procesele verbale de redare a convorbirilor telefonice purtate de către inculpatul S.C. confirmă faptul că persoanele vătămate au fost amenințate și agresate, fiindu-le limitată și libertatea de mișcare.

Chiar dacă unele aspectele invocate în apărare pot fi acceptate, până la un anumit nivel, din perspectiva modalității constante folosite în recrutarea forței de muncă, conduita inculpaților excedează sferei relaționale specifice dintre angajator și angajat, tocmai prin aplicarea unor metode/tratamente ce implică forța și care circumscriu, fără îndoială, acțiunile lor noțiunii de exploatare a unei persoane în accepția textului de lege prevăzut de art. 182 al.1 și 2 C.pen”, se arată într-un extras de motivare a primelor măsuri preventive luate asupra bărbaților, de către magistrații Curții de Apel Alba Iulia și pus la dispoziția Alba24.ro, de către reprezentanții instituției.

Apărarea celor trei bărbați

În schimb, bărbații susțin că nu au depășit cadrul legal în ceea ce privește comportamentul acestora față de ciobani, dintre care unii minori, în calitatea de angajator – angajat.

”(…) în urma efectuării percheziției domiciliare din 17.09.2019 nu au fost găsite la stână persoane minore, că pretinsele victime au fost aduse la stânele deținute de către inculpați cu acordul părinților, că au revenit în anii următori, prestând muncă până în vara anului 2019, că au fost plătite corespunzător, au beneficiat de condiții de cazare și de hrană corespunzătoare și au deprins îndeletnicirea oieritului, nu reprezintă  argumente suficiente,  apte să înlăture suspiciunile puternice  ce planează asupra inculpaților referitoare la agresiunile verbale și fizice la care au fost supuse persoanele vătămate, la îngrădirea libertății de mișcare, etc. și care justifică, fără îndoială plasarea lor în detenție provizorie.” , se mai arată în documentul citat.

Mai mult, ”apărările inculpaților potrivit cărora modalitatea de recrutare a forței de muncă și maniera în care este organizată activitatea la stână, inclusiv sub aspectul asigurării condițiilor de dormit și de hrană, sunt circumscrise unor practici constante în rândul persoanelor care desfășoară o asemenea îndeletnicire (oieritul) , fiind transmite din generație în generație, chiar dacă pot fi luate în considerare până la un anumit punct, ele nu echivalează, în societatea actuală cu o stare de normalitate”, mai este notat în extrasul de motivare.

Autoritățile ar avea partea lor de vină

În 23 septembrie, când judecătorii de la Curtea de Apel Alba Iulia au respins apelurile bărbaților asupra măsurilor preventive, aceștia au constatat detalii importante.

Magistrații au remarcat faptul că practicile utilizate de deținătorii de oi sunt de notorietate, darautoritățile nu s-au implicat activ până în acest moment în sensul stopării lor, în primul rând, printr-o informare efectivă a celor ce desfășoară aceste activități la ce anume consecințe legale se supun și în al doilea rând, prin luarea unor măsuri de constrângere ferme și descurajante”, se arată în document.

În motivarea judecătorilor de la Curtea de Apel Alba Iulia este menționat că faptele au fost comise de către cei bărbați, într-un mediu comun, familial, fiecare dintre ei locuind cu familia, soții, copii, iar măsurile preventive de libertate sunt necesare deoarece ”în această situație riscul de a încerca zădărnicirea adevărului fiind unul real, cu atât mai mult cu cât o mare parte din persoanele audiate (membrii familiilor persoanelor vătămate, anumiți martori) pot fi influențate mai ușor având în vedere lipsa de instruire, situația materială precară”.

Cei trei bărbați sunt cercetați, ei nu au fost trimiși încă în judecată, dar, dacă acest lucru se va întâmpla, cel mai probabil dosarul va fi înregistrat pe rolul Tribunalului Alba.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax