Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

ONG-urile de mediu intervin în procesul Roșia Montană de la Washington: Arată cum au fost încălcate drepturile omului

Publicat

Mai multe organizații componente ale Campaniei „Salvați Roșia Montană” au depus o cerere de intervenție în procesul de arbitraj deschis de Gabriel Resources împotriva statului român, în care sunt prezentate „noi date și perspective referitoare la încălcările drepturilor omului”.

Cererea, depusă pe 2 noiembrie, prezintă punctele de vedere ale comunității în procesul de arbitraj de la Centrul Internațional pentru Soluționarea Disputelor legate de Investiții (Internațional Center for the Settlement of Investment Disputes, ICSID), din cadrul Băncii Mondiale, potrivit unui comunicat transmis.

„În această solicitare amicus curiae, echipa juridică prezintă noi date și perspective referitoare la încălcările drepturilor omului, pe care le-au suferit membrii comunității care s-au opus planurilor de construcție a celei mai mari exploatări aurifere în carieră deschisă din Europa.

De asemenea, solicitarea prezintă în detaliu efectele devastatoare asupra comunității locale pe care le-a avut proiectul minier al companiei miniere, firma canadiano-britanică Gabriel Resources. (…) În încercarea sa de relocare a comunității locale, compania a încălcat numeroase principii internaționale de drepturile omului. Dacă ar fi fost realizată, exploatarea minieră ar fi nivelat patru munți, ar fi distrus vestigii arheologice și ar fi folosit mii de tone de cianură”, se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, pentru că nu a reușit să deschidă exploatarea minieră, compania încearcă acum să obțină suma de 4 miliarde de dolari, pe baza ISDS – mecanismul de soluționare a disputelor dintre investitor și stat – prevăzut în tratatele de investiții semnate de România cu Canada și Marea Britanie.

„Atât statul, cât și compania și-au depus argumentațiile la Tribunalul ICSID, dar niciuna dintre acestea nu ia în considerare perspectiva și experiența comunităților locale. Solicitarea amicus curiae explică modul în care compania a încălcat legislația din România și din UE și, de aceea, nu ar trebui să fie protejată de dreptul investițiilor internaționale”, se precizează în comunicat.

În numele Asociației Alburnus Maior din Roșia Montană, al Centrului Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu (CIDRM) și al Greenpeace România, solicitarea amicus curiae a fost depusă de avocați ai societății civile de la Centrul pentru Drept Internațional de Mediu (Center for International Environmental Law, CIEL), Client Earth și Centrul European pentru Drepturi Constituționale și Drepturile Omului (European Center for Constitutional and Human Rights, ECCHR).

„Când Tribunalul va dezbate acest dosar, va trebui să cântăreasca și perspectivele unice și vitale ale celor care se află în centrul acestei dispute: localnicii din Roșia Montană. Solicitarea noastră amicus curiae afirma făra echivoc ca Gabriel Resources n-a avut niciodată dreptul de exploatare minieră în Roșia Montană și astfel nu a avut niciodată așteptări legitime de a începe exploatarea. Compania nu ar trebui să se folosească de arbitrajul de investiții pentru a se sustrage aplicării legitime a legislației naționale”, a declarat Erika Lennon, avocat principal la CIEL.

Audierile sunt programate pentru decembrie 2019.

sursa: ziare.com, agerpres.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax