Actualitate
ONU, semnal de alarmă pentru populația României. Ce se va întâmpla în următorii 30 de ani
România se numără între primele zece ţări din Europa de Est a căror populaţie va scădea cel mai mult până în anul 2050, în timp ce populaţia la nivel global va creşte până la aproximativ 10 miliarde de oameni, în parte datorită dublării numărului de locuitori ai Africii, potrivit unor analize ale Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU). În România, potrivit prognozei ONU, vor mai locui aproximativ 15,2 milioane de oameni.
Potrivit unui raport al ONU, cele 10 ţări ale căror populaţii scad cu cea mai mare rapiditate se află în Europa de Est, urmate imediat, pe locul 11, de Japonia. Dificultățile economice, populațiile îmbătrânite, lipsa specializărilor în ceea ce privește foța de muncă, rata natalității, scăderea calității învățământului și emigrarea reprezintă factori importanți. În aceste condiții, în perioada 2017 – 2050, populaţia României va scădea cu 17%.
Bulgaria conduce clasamentul acestor ţări din Europa de Est, cu o populaţie care va scădea cu 23% până în 2050. Urmează Letonia, cu o scădere de 22%, Republica Moldova, cu 19%, Ucraina, cu 18% şi Croaţia, cu 17%.
Clasamentul este continuat de Lituania, cu 17%, apoi de România, cu acelaşi procent, Serbia, cu 15%, Polonia şi Ungaria, fiecare cu acelaşi procent.
Citește și FOTO: Turme de căprioare, fotografiate pe zăpadă, în jurul orașului Alba Iulia
Apoi, potrivit ONU, între ţările din Europa de Est dar şi din alte regiuni ale lumii ale căror populaţie se va diminua considerabil până în 2050 se numără: Japonia, cu 15%, Georgia, cu 13%, Portugalia, Bosnia şi Herţegovina şi Estonia – fiecare cu acelaşi procent. Populaţia Libanului va scădea cu 11%, la fel ca cea a Greciei, populaţia Coreei de Sud se va diminua cu 10%, iar cele ale Albaniei şi Belarusului, cu câte 9%.
În Bulgaria, care se află pe primul loc în clasament, populaţia va scădea cu 1,7 milioane de locuitori până în 2050 – echivalentul întregii populaţii a capitalei şi a zonei metropolitane din jurul acesteia.
O altă cauză este emigrarea. Milioane de oameni au părăsit Estul Europei pentru ţări din vestul continentului european în care nivelul de trai este mai ridicat.
Sursă: digi24
Sursă foto: populationpyramid.net
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News