Uncategorized
OPINII | Ce aș face eu, dacă aș putea, pentru județul Alba – Florin Roman
Ziarul Alba24.ro a lansat o nouă rubrică, ”Opinii” – deschisă tuturor celor care doresc să se exprime pe subiecte de interes public, din județul Alba. Pentru început, am lansat o invitație politicienilor locali de a face o analiză a situației actuale a județului, prin care să scoată în evidență ce nu li se pare în regulă și de a spune ce ar face ei pentru ca acele lucruri să se schimbe. Practic, să răspundă, printr-un articol, la întrebarea „Ce aș face eu pentru Alba dacă aș putea?”. Astfel, cei care sunt în Opoziție pot să dea idei celor care sunt la Putere, iar cei de la Putere pot să le arate tuturor ce au de gând să facă.
Primul care a răspuns invitației Alba24.ro a fost senatorul Alexandru Pereș. Cel de-al doilea politician care a răspuns apelului Alba24, Clement Negruț. Următorul politician local care a scris ce ar vrea să facă pentru Alba este Florin Roman (PNL), vicepreședinte la Consiliul Județean Alba. Vedeți mai jos textul transmis:
”Principala prioritate a judetului Alba trebuie să fie fie găsirea soluţiilor necesare pentru noi locuri de muncă, prin măsuri viabile pe termen mediu şi scurt, nu prin poveşti. Cei care promit locuri de muncă să ne spună şi cum fac pentru a-şi ţine promisiunile.
În opinia mea, singura soluţie care stă în picioare pentru generarea de noi locuri de muncă în judeţul Alba este construcţia autostrăzii Sebeş – Turda. Fără această autostradă, Alba Iulia, Teiuş, Aiud, Ocna Mureş şi localităţile limitrofe ar fi fost condamnate la izolare economică. Investitorii s-ar fi oprit, ca până acum, la Sebeş şi la Turda. Nu trebuie să căutăm soluţii miraculoase, trebuie doar să le aplicăm pe cele care deja funcţionează cu rezultate bune. De ce a ajuns Sebeşul într-o situaţie privilegiată? În primul rând pentru că are autostradă şi forţă de muncă ieftină şi calificată.
Asta caută orice investitor: acces la autostradă şi profit. Pentru dezvoltare economică m-am angajat în susţinerea autostrăzii Sebeş – Turda. Am fost unul din puţinii oameni din administraţie care a crezut în reuşita autostrăzii. Cei mai mulţi au luat subiectul în derâdere, alţii nu au mişcat un deget. Au aflat de autostradă din ziar. Dupa 9 luni de muncă, când au văzut că întradevăr autostrada se face au apărut şi „părinţii din flori”, aceiaşi care sabotau la greu proiectul, doar pentru că Florin Roman l-a scos de la naftalină. Nu mi-am pierdut vremea cu aceşti indivizi mici şi mi-am continuat treaba. Aşa au apărut modificările faţă de proiectul iniţial, adică ieşirea de nord de la Pârâul Iovului la Alba Iulia şi nodul de la Decea.
Am înţeles foarte clar că dacă nu ne mişcam acum, riscam să păţim ca cei de la Cugir, care nu au solicitat la momentul proiectării modificarea şi acum trebuie să aştepte finalizarea proiectului, pentru o descărcare la Cugir. Eram la acel moment singurul reprezentant PNL în administraţia judeţeană, partener al guvernului. Singurul care puteam să-i conving pe proiectanţi să facă aceste modificări. Restul sunt poveşti politice. Autostrada înseamna pentru Aiud, Alba Iulia, Teiuş şi Ocna Mureş acelaşi lucru care l-a însemnat pentru Sebeş, adică magnetul pentru investitori şi noi locuri de muncă. Deja sunt firme interesate să investească pe traseul acestei autostrăzi, deşi construcţia începe doar în septembrie. Eu aşa văd lucrurile, aşa văd dezvoltarea, cu lucruri serioase şi trainice, cu mari proiecte. Autostrada este o investiţie de 500 de milioane de euro.
Un alt proiect important pentru noi locuri de muncă este cel al Şcolii Profesionale Germane, în care avem mai mulţi angajatori privaţi. Copiii care vor termina această şcoală vor avea un loc de muncă asigurat, întrucât sunt foarte căutate aceste meserii. Revigorarea învăţământului profesional este obligatorie. A fost cea mai mare prostie să renunţăm la şcolile de meserii. După ce am pornit şcoala de la Alba Iulia şi alte oraşe din judeţ au început să clădească pe acelaşi sistem.
Mi s-a umplut inima de bucurie când am văzut că, la deschiderea lucrărilor pentru o nouă fabrică, ambasadorul Germaniei, şeful firmei private şi premierul Ponta lăudau proiectul Şcolii Profesionale Germane, pe care l-am iniţiat la CJ Alba. Au uitat să pomenească acest lucru, dar rămân cu bucuria că alţii îţi laudă munca şi ştiu că absolvenţii a generaţii întregi nu vor mai fi de acum inainte someri cu acte in regula. Este un proiect mare al Albei, de care vor beneficia sute de elevi.
Aşa văd eu problema locurilor de muncă, nu prin chiţibuşuri în care vorbeşti mult şi nu spui nimic.
Cred că şi turismul trebuie să joace un rol cheie în viitorul judeţului Alba. Dar nu cel de acum, turismul de zi, în care turiştii nu stau mai mult de câteva ore în Alba, fără a consuma bani care rămân pentru comunitate. E nevoie de viziune, de trecerea la un turism de week-end în care să oferi turiştilor pachete alternative: o zi la Alba Iulia, apoi trasee alternative pe Drumul Regelui, pe Drumul Împăratului sau pe Drumul vinului sau, de ce nu, pe Drumul Aurului la Roşia Montană. Dacă rămân două sau trei nopţi, asta înseamnă bani rămaşi în Alba pentru cazare, masă, combustibili, cumpărături, carburanţi şi implicit locuri de muncă în domeniul serviciilor.
Prioritatea următorilor ani o reprezintă fără îndoială exerciţiul financiar 2014-2020. Cine va mai sta cu mâna întinsă la bugetul de stat nu va reuşi să se dezvolte, ci doar să cârpească câte o stradă sau alta, să facă mici lucrări. Este important să avem o sală polivalentă, să izolăm termic blocurile, clădirile de interes public, fie că vorbim de spitalul judeţean sau şcoli, să cumpărăm aparatură medicală din fonduri europene. Este important să atragem bani europeni pentru drumuri scumpe, care pot deschide turistic zona Şureanu sau Rîmeţ – Ponor. Vrem să atragem fonduri europene şi pentru un Parc tehnologic şi ştiinţific la Cugir, care să creeze noi locuri de muncă. Sunt multe de făcut şi suntem pregătiţi, noi, cei de la CJ Alba, pentru următoarea perioadă de alocare.
Florin Roman, vicepreședinte CJ Alba”
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
eva
luni, 14.04.2014 at 09:33
pe langa turism, s-ar putea face si minerit pentru ca altfel economia locala nu va avea o baza suficienta pentru a i se asigura refacerea si dezvoltarea
contribuabil
luni, 14.04.2014 at 09:38
Nu i e rusine sa vorbeasca acestui super imbogatit pe spinarea statului!?
Mac Morris
vineri, 25.04.2014 at 10:17
Multă invidie, dar adevărul e adevăr a făcut ce nu au făcut alții și pentru ăsta merită felicitat așa Cum îl critici pentru lucrurile neortodoxe ar trebui sa ai putina recunoștință dacă vrei sa fi cinstit, iar dacă nu vrei sa fi cinstit dute și cinta la alta masă ca nu-mi săturat de trompete
Serafim
luni, 14.04.2014 at 17:16
Ce ar face Florin Roman pentru albaiulieni? I-ar mai bloca (pe facebook) pe cei care au alte păreri :))