Actualitate
Ordin de protecţie, emis direct de poliţist, cu executare de îndată. Proiectul a ajuns la Camera Deputaţilor
Poliţistul va putea emite ordin de protecţie provizoriu, în cazurile de violenţă domestică, fără a mai fi nevoie de o decizie a judecătorului. De asemenea, ordinul va putea fi pus în executare de îndată și fără trecerea unui termen. Va fi valabil 5 zile, dar va putea fi prelungit prin ordin de protecţie obişnuit. Proiectul de lege cu aceste prevederi a ajuns la Camera Deputaţilor, pentru vot final.
„Ordinul de protecție provizoriu se emite de către polițiști care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, constată că există un risc iminent ca viața, integritatea ori libertatea unei persoane să fie puse în pericol printr-un act de violență domestică, în scopul diminuării acestui risc”, scrie în proiectul de lege.
Ordinul de protecție provizoriu va fi dat atunci când polițiștii apreciază că există un risc iminent ca viața cuiva ori sănătatea sa să fie puse în pericol printr-un act de violență domestică. Potrivit proiectului, ei vor avea mereu un formular de evaluare a riscurilor pe baza căruia vor da sau nu un ordin de protecție. Dar și dacă apreciază că nu sunt îndeplinite condițiile pentru un ordin provizoriu, polițiștii vor explica potențialei victime că pot să facă o cerere pentru un ordin de protecție obișnuit.
„Obligațiile și interdicțiile dispuse împotriva agresorilor prin ordinele de protecție provizorii devin obligatorii imediat după emiterea acestora, fără somație și fără trecerea vreunui termen”, mai scrie în proiect. Odată ce este emis de polițist, ordinul va fi trimis pentru confirmare la procuror, în cel mult 24 de ore, însă procurorul va putea să-l desființeze dacă constată că a fost dat în mod ilegal sau fără motiv.
În prezent, victimele violenței în familie pot obține un ordin de protecție de la instanța de judecată, însă documentul nu se poate obține de îndată. Trebuie făcută o cerere la instanța competentă (pe care poate să o facă și altcineva în locul victimei, de pildă, procurorul) și soluționarea ei de către judecător se va face în maxim 72 de ore. Practic, prin ordinul provizoriu s-ar obține protecția mult mai rapidă a victimei, spre deosebire de cel obişnuit, ce poate fi obţinut în trei zile.
Prin ordinul provizoriu, poliţistul poate dispune:
evacuarea temporară a agresorului din locuința comună, indiferent dacă acesta este titularul dreptului de proprietate;
reintegrarea victimei și, după caz, a copiilor, în locuința comună (se va dispune cu măsura de mai sus);
obligarea agresorului la păstrarea unei distanțe minime determinate față de victimă, față de copiii acesteia sau față de alte rude ale acesteia ori față de reședința, locul de muncă sau unitatea de învățământ a persoanei protejate prin acesta;
obligarea agresorului de a nu comunica, sub nicio formă, cu victima sau cu membri de familie ai acesteia;
obligarea agresorului de a purta permanent un sistem electronic de supraveghere;
predarea de către agresor organelor de poliție a armelor deținute.
sursă: avocatnet.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News