Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Ordinele de ministru și proiectele de ordonanțe sunt rar supuse consultării. Analiză a Ministerului pentru Consultare Publică

Publicat

12509340_1544309495882711_6817790543615089492_n Ministerul pentru Consultare Publică și Dialog Civic (MCPDC) a realizat o evaluare privind practica ministerelor în organizarea electronică a consultărilor asupra actelor normative la nivel central. Astfel, potrivit monitorizării, actele normative supuse cel mai des consultarii publice sunt proiectele de hotărâri de Guvern. În schimb, ordinele de ministru sau proiectele de ordonanțe ajung rar în consultare publică, chiar dacă Legea 52/2003 privind transparența decizională face referire la toate actele normative cu aplicabilitate generală.

Prima evaluare, pe un eșantion de acte normative inițiate de Ministere, arată că, la preluarea mandatului, practica de consultare, reglementată de legea anterior menționată, diferă semnificativ de la un minister la altul, atât sub aspectul duratei consultării cât și al tipurilor de acte normative supuse dezbaterii. Evaluarea finalizată recent de către Ministerul pentru Consultare Publică și Dialog Civic (MCPDC), ultima actualizare la 14 ianuarie 2016, arată că:

– Actul normativ supus cel mai des consultării publice este proiectul de Hotărâre de Guvern. „Ordinul de Ministru sau proiectele de ordonanțele sunt supuse rar consultării (reamintim că Legea vorbește despre acte normative cu aplicabilitate generală)”, spun reprezentanții ministerului.

– Puține ministere menționează ziua publicării anunțului/textului actului normativ, ca oamenii să știe de la ce moment încep/curg zilele de consultare. „Data publicării nefiind întotdeauna specificată, acest lucru poate descuraja societatea civilă să înainteze observații întrucât nu știe dacă se află sau nu în termen!”, susțin reprezentanții ministerului.

– Majoritatea ministerelor au stabilit termene de 10 zile pentru primirea de propuneri/sugestii de la publicarea anunțului. „Două aliniate din Legea nr. 52 vorbesc, pe rând despre: 2) – cu cel puțin 30 de zile lucrătoare înainte de supunerea spre avizare, se va aduce la cunoștința publicului și 4) – cel puțin 10 zile calendaristice (in interiorul celor 30 de la alin 2), în care se primesc propuneri/sugestii în scris”, mai transmite MCPDC.

– Deși obligatoriu, nu toate proiectele de acte normative sunt însoțite de o notă de fundamentare/o expunere de motive sau un referat de aprobare.

– Nu există o standardizare privind locul afișării informațiilor pe site-urile ministerelor, acestea neregăsindu-se neapărat în secțiunea de „Transparență decizională”, cum ar fi fost de așteptat.

– Nu toate ministerele conțin o arhivă a proiectelor de acte normative.

Reprezentanții Ministerului pentru Consultare Publică și Dialog Civic (MCPDC) precizează că analiza a inclus un eșantion din actele normative afișate în paginile de internet ale ministerelor.

„Din dorința de a dezvolta o cât mai bună practică în aplicarea Legii nr. 52/2003, precum și o cât mai bună informare a cetățenilor pe acest subiect, cu avantaje pentru ambele părți, MCPDC va urmări constant în ce măsură actele normative prezentate în ședința de Guvern au beneficiat anterior de consultare publică, implicându-se în această perioadă în determinarea unei standardizări a practicii de consultare, inclusiv prin măsuri de organizare a modului de afișare a informațiilor pe pagina de internet.

Începând cu luna februarie, cetățenii interesați, printr-o inițiativă comună a MCPDC vor putea primi notificări privind posibilitatea de a trimite opinii în perioada de consultare lansată cu ocazia inițierii proiectelor de acte normativ ce ar urma să fie supuse atenției Cabinetului”, se mai arată în comunicatul MCPDC.

Intepretările cadrului legal și rezultatele acestor interpretări vizibile în practică determină Ministerul pentru Consultare Publică și Dialog Civic să evalueze posibilitatea elaborării legislației secundare pentru uniformizarea modulului de lucru dar decizia și abordare vor fi luate numai după o amplă consultare cu societatea civilă și specialiștii din sistem.

Ministerul a mai transmis, în final, că monitorizări similare vor privi în curând și administrația locală.

Documentul poate fi descărcat de aici.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax