Connect with us
Publicitate

Economie

Ordinul prin care Roşia Montană a fost declarată sit arheologic include şi o parte din cariera Cupru Min. Urmările deciziei ministrului Culturii

Publicat

cupru min Decizia ministrului Culturii prin care Roşia Montană a fost declarat monument istoric protejat ar putea afecta şi activitatea companiei de stat Cupru Min SA Abrud. Zona de doi kilometri clasată ca sit în categoria A traversează cariera de cupru a companiei şi halda de steril, unde trebuie să fie realizată o investiţie de peste 18 milioane de euro.

Limita de protecţie a sitului arheologic trece prin cariera de la Roşia Poieni, prin halda de steril şi prin uzina de preparare a minereurilor, toate deţinute de către Cupru Min.

Vezi şi Roșia Montană, clasată ca sit arheologic categoria A pe o rază de 2 kilometri. Vezi HARTA zonei vizate

rosia montana harta sit arheologicPe hartă se arată că delimitarea se face la 2.000 de metri de limita intravilanului. Astfel, zona sitului se măreşte şi include o parte din perimetrul concesionat către Cupru Min. Conducerea companiei a avertizat Ministerul Economiei, care controlează compania de stat. Dacă deocamdată activitatea Cupru Min nu este afectată, compania trebuie să realizeze o staţie de colectare a metalelor lângă halda de steril, investiţie de 18,5 milioane de euro, pentru construirea căreia va fi nevoie de avize şi autorizaţii noi.

Zona afectată de ordinul ministrului Culturii este halda Valea Cuibarului şi halda Muntari şi partea nord-estică a carierei, unde Cupru Min intenţionează să extindă exploatarea.

Situaţia este cunoscută la Guvern, care încearcă să găsească soluţii, astfel încât activitatea Cupru Min să nu fie afectată.

Citeşte şi Decizie la Ministerul Culturii: Roșia Montană, propusă pentru lista Patrimoniului Mondial UNESCO

La rândul său, Vlad Alexandrescu, ministrul Culturii, spune că a dat acest ordin pentru a proteja galeriile romane din partea de vest a Roşiei Montane, iar cele dinspre zona exploatată de Cupru Min sunt prăbuşite. Oficialul a găsit şi soluţia: Cupru Min va depune cerere la Comisia Naţională de Arheologie. Cum galeriile sunt prăbuşite, compania nu ar trebui să aibă probleme în a obţine documentele necesare.

„Cupru Min va continua exploatarea. Compania va depune solicitare pentru autorizare de descărcare arheologică, iar acolo galeriile romane sunt compromise“, a explicat ministrul Culturii.

Întrebat dacă societatea minieră va putea să îşi realizeze staţia de colectare a metalelor, care este o construcţie nouă şi necesită autorizaţii noi, Alexandrescu a replicat: „Dacă se trece prin Comisia de Arheologie, se poate face“. Mai mult, ministrul susţine că raza de doi kilometri se va trasa din centrul localităţii Roşia Montană, şi nu de la limita intravilanului, aşa cum arată harta postată chiar de acesta pe Facebook.

sursa: adevărul.ro

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate