Connect with us
Publicitate

Actualitate

Roșia Montană, clasată ca sit arheologic categoria A pe o rază de 2 kilometri. Vezi HARTA zonei vizate

Publicat

rosia montana harta sit arheologicLocalitatea Roșia Montană a fost clasată, pe o rază de 2 kilometri, ca sit în categoria A, în noua Listă a Monumentelor Istorice, a anunțat ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, sâmbată, pe pagina sa de Facebook.

„Noua zonă de protecție a sitului arheologic de la Roșia Montană, în urma clasării întregii localității Roșia Montană pe o rază de 2 km ca sit în categoria A”, a transmis Alexandrescu, pe pagina sa de Facebook.

Ministrul a postat totodată și o hartă a ariei vizate.

În urmă cu o săptămână, Vlad Alexandrescu i-a transmis istoricului Ioan Piso că situația sitului de la Roșia Montană se află în atenția sa din momentul în care a preluat conducerea ministerului și a menționat că experienta istoricului în această problemă va fi de un mare ajutor pentru a găsi cele mai bune soluții de protejare a patrimoniului din această localitate.

De asemenea, situația sitului de la Roșia Montană se află în atenția mea directă din momentul în care am preluat conducerea ministerului. Experiența dumneavoastră în această problemă va fi de un mare ajutor pentru a găsi cele mai bune soluții de protejare a patrimoniului inestimabil de la Roșia Montană. Doresc să vă spun pe această cale că la data de 30 decembrie 2015 am semnat ordinul de ministru de publicare a noii Liste a Monumentelor Istorice 2015, ce urmează să apară în Monitorul Oficial, prin care întreaga localitate Roșia Montană pe o rază de 2 kilometri este clasată ca sit în categoria A. Sunt de asemenea de acord cu dumneavoastră că situația generală a cercetărilor arheologice de salvare și a descărcărilor de sarcină arheologică din zona marilor proiecte de infrastructură nu este fericită. Împărtășesc nemulțumirea legată de distrugerea sitului arheologic de la Șibot și sunt convins că diagnosticele arheologice și, apoi, săpăturile arheologice în zonele unde prin diagnostic a fost reperat patrimoniu arheologic trebuie făcute temeinic, cu mult înainte de demararea lucrărilor efective. Implicarea autorităților statului va fi aici esențială, inclusiv prin punerea la dispoziție a fondurilor necesare, care urmează a fi apoi recuperate de la investitor”, a mai scris ministrul pe pagina sa de Facebook.

sursa: hotnews.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate