Actualitate
Ordonanţa de Guvern pentru interceptări, avizată de CSAT. Iohannis: Este o soluţie temporară. Care sunt completările la proiect
Proiectul de ordonanță de urgență propus de Guvern privind măsurile pentru punerea în executare a mandatelor de supraveghere tehnică dispuse în procesele penale a fost avizat favorabil de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT). Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, după încheierea ședinței CSAT, că acest proiect reprezintă o soluție temporară, urmând ca Parlamentul să aibă în vedere „și alte soluții pe care să le dezbată cu toate instituțiile interesate și cu societatea civilă”.
„Sunt două aspecte importante asupra cărora doresc să insist un pic. Primul ține de respectarea deciziei Curții și de nevoia de a pune în acord legislația cu această decizie și acest lucru e clar. Al doilea aspect ține de nevoia de a asigura neîntrerupt cadrul legislativ pentru ca justiția să își facă datoria. Fie că este vorba de cazuri de securitate națională, fie de cazuri de corupție. Ambele aspecte sunt esențiale pentru funcționarea statului de drept, iar eu, ca președinte, m-am angajat să fiu garantul funcționării statului de drept în România.
Guvernul României prin Ministerul Justiției a propus un proiect de ordonanță de urgență privind unele măsuri pentru punerea în executare a mandatelor de supraveghere tehnică dispuse în procesul penal. Acest proiect e destinat să ofere într-o primă etapă o soluție pentru activitatea organelor judiciare. Ulterior, forul legislativ poate avea în vedere și alte soluții pe care să le dezbată cu toate instituțiile interesate și cu societatea civilă.
Sunt opinii potrivit cărora activitatea parchetelor în absența infrastructurii tehnice necesare pentru realizarea unor astfel de metode speciale de supraveghere ar fi afectată. Atât din punct de vedere al operativității actului de urmărire penală, cât și sub aspectul administrării unui probatoriu complet.
OUG vine să răspundă exact acestei preocupări. CSAT a avizat favorabil acest proiect și adoptarea lui de către Guvern va reprezenta, în acest moment, o solutie, fie ea și temporară la o problemă care preocupă deopotrivă instituțiile statului, cât și opinia publică”, a spus Iohannis.
Citeşte şi Poliţia Română: După decizia CCR privind interceptările, sunt necesare 1000 de posturi noi pentru poliţişti şi rectificare de buget cu 30 milioane euro
Vezi şi Reacţii de la DNA şi DIICOT, după decizia CCR privind interceptările. Efort bugetar de peste 30 milioane de euro, necesar pentru detaşare de poliţişti şi echipamente
Completări la proiectul de ordonanţă de urgenţă privind interceptările
Proiectul de ordonanţă de Guvern pregătit pentru a aplica decizia CCR privind interceptările a fost completat cu precizări prin care Ministerul Public şi DIICOT ar putea avea poliţie judiciară, agenţii fiind delegaţi pentru o perioadă de trei ani.
Centrul Naţional de Interceptare a Comunicaţiilor, structură în cadrul SRI, este desemnat cu rolul de a obţine, prelucra şi stoca informaţii în domeniul securităţii la cererea organelor de urmărire penală, se arată în proiectul Ordonanţei de Urgenţă privind interceptările. De asemenea, la cererea organelor de urmărire penală, Centrul asigură accesul nemijlocit şi distinct al acestora la sistemele tehnice în scopul executării supravegherii tehnice prevăzut de Codul de Procedură Penală.
DIICOT va avea 25 de posturi de ofiţeri de poliţie judiciară. „În vederea desfăşurării activităţilor prevăzute de art. 142 alin. (1) din Codul de procedură penală, în cadrul Ministerului Public pot funcţiona, prin detaşare, ofiţeri sau agenţi de poliţie judiciară, sub directa conducere şi controlul nemijlocit al procurorilor, în limita posturilor aprobate potrivit legii”, se arată în document.
Potrivit actului citat, detaşarea ofiţerilor şi agenţilor de poliţie judiciară se face de ministrul MAI, la solicitarea procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pe cel mult 3 ani, cu posibilitatea prelungirii din 3 în 3 ani.
Ordonanţa prevede şi că Ministerul Public este autorizat să obţină şi să folosească mijloace adecvate pentru obţinerea verificarea, prelucrarea, stocarea şi descoperirea informaţiilor privitoare la infracţiunile date în competenţa parchetelor.
Citeşte şi Motivare CCR: Decizia care interzice SRI să facă interceptări se va aplica dosarelor aflate pe rol
Citeşte şi Preşedintele CCR, despre decizia privind interceptările: Nimeni nu va rămâne nepedepsit. Consecinţele unui articol penal neconstituţional
Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a precizat, joi, că parchetele vor folosi infrastructura SRI pentru interceptări, dar fără intervenţie din partea personalului SRI. Raluca Prună a mai spus că, după avizul CSAT, vineri seara va avea loc o şedinţă extraordinară a Guvernului pentru aprobarea actului normativ.
sursa: realitatea.net
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News