Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

(P) 6 invenții ale secolului 20 care au schimbat lumea


Publicat

De-a lungul secolului al 20-lea, omenirea a avut parte de multe momente impresionante de inginerie.

Nu ne înțelegeți greșit, secolul 21 a produs câteva invenții uimitoare pe care le folosiți probabil în fiecare zi, chiar și pentru a citi acest articol. Cu toate acestea, toate aceste invenții moderne din ziua de azi își au bazele în secolul 20.

De la televizoare și telefoane Smart la inteligența artificială, niciuna n-ar fi putut exista fără precursoarele lor din secolul trecut.

De fapt, mulți cercetători susțin că secolul trecut este unul dintre cele mai remarcabile din istoria umană, producând o serie uimitoare de progrese tehnologice, gadgeturi și descoperiri științifice.

De la aspirator până la bomba nucleară, aceste invenții inginerești au încadrat epoca modernă și vor continua să facă acest lucru în anii următori.

Astăzi vom explora unele dintre cele mai bune invenții ale secolului 20, lucruri care au modelat atât lumea cât și viața voastră de zi cu zi. Iată câteva dintre invențiile care au schimbat istoria modernă în bine.

Avionul

Să începem cu ceva mai evident: avionul. Gândiți-vă cât de mică a devenit lumea odată ce zborurile comerciale au devenit posibile.

Inventat în 1903 de Wilbur și Orville Wright , frații au adus la viață un concept care era rezervat poveștilor mitologice. Cu toate acestea, avionul nu a fost luat în serios până când Charles Lindberg nu și-a făcut zborul solo peste Oceanul Atlantic.

A revoluționat nenumărate industri, dincolo de tărâmurile transportului. Efectele avionului pot fi simțite în domeniile sateliților și comunicării, afacerilor și comerțului general.

Televiziunea

Deși bunicii noștri ar putea să nu fie de acord, televiziunea a schimbat lumea în bine.

Creată în 1926 de John Logie Baird, televiziunea a fost una dintre primele invenții care a afectat viața oamenilor din întreaga lume. Rămâne în continuare una din cele mai populare moduri de obținere a informațiilor iar în ziua de astăzi există puține locuințe fără televizoare.

Difuzând atât știri, cât și divertisment, televiziunea a creat industrii cu impact nou asupra culturii într-o asemenea măsură încât a influențat modul în care oamenii se gândesc la probleme sociale importante, precum rasă, sex și clasă.

Calculatorul

Imaginați-vă o viață fără smartphone sau laptop. Sigur că este posibil, dar pierderea ar fi simțită dramatic. La o scară mult mai mare, unele dintre cele mai mari descoperiri și invenții științifice din ultimii ani pot fi atribuite invenției calculatorului.

Calculatorul însuși a luat naștere în mințile multor oameni de știință, cercetători și matematicieni, odată cu Z1, primul computer programabil, creat între 1936-1938.

Această invenție a ajutat omenirea să creeze o serie de tehnologii care încă joacă un rol integral în viața noastră de zi cu zi, de la plasarea primului om pe lună la schimbarea modului în care oamenii comunică.

Radioul

Deseori subapreciat, radioul a fost una dintre primele invenții majore ale secolului 20. Inventat în colaborare cu mai mulți oameni de știință, inclusiv Nikola Tesla și Guglielmo Marconi, radioul a devenit cele mai utilizate forme de comunicare din lume.

La începutul secolului 20, radioul a servit ca instrument de legătură socială, loc de știri și instrument de educație, precum și pentru emisiunile de urgență, oferind un mod cu totul nou pentru ca oamenii să comunice și să interacționeze.

Automobilul

Autoturismul era în curs de dezvoltare în Europa încă din secolul al 19-lea, însă vehiculul nu a luat naștere până la începutul secolului 20. Odată ce a sosit, a luat rapid locul cailor și a trăsurilor.

Popularizat de Model T al lui Henry Ford în 1908, automobilul a oferit persoanei obișnuite un grad mai mare de mobilitate și libertate personală, și a generat o revoluție pe piața de transport.

Mărfurile puteau fi transportate mult mai ușor și mai repede, semințele industriei de călătorii au fost plantate, oamenii se puteau muta în afara orașului și trăiau în suburbii, toate acestea datorită automobilului.

Internetul

Pe lângă streamingul de videoclipuri cu pisici și trolling online, internetul a schimbat stilurile de viață de pe tot globul de la primele conexiuni la internet de la sfârșitul anilor ’50.

Educația, comerțul, știința, arta, muzica, comunicarea, mass-media și călătoriile au fost modelate de internet într-o anumită formă.

Internetul a fost folosit chiar și ca un instrument pentru a face schimbări sociale, economice și politice, atât pozitive, cât și negative, care afectează miliarde de oameni pe zi.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Primăria Sebeș cumpără piatră și balast de 843.000 de lei pentru repararea drumurilor nemodernizate. Licitația, lansată în SEAP

Publicat

Administrația locală din Sebeș cumpără piatră concasată și balast în valoare de maxim 843.000 de lei, pentru repararea drumurilor nemodernizate de pe raza municipiului. 

Serviciul Public de Administrare a Patrimoniului Sebeș a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație pentru achiziţia de piatră concasată şi balast. Valoarea totală estimată este între 205.500 și 843.000 de lei, fără TVA. 

„Ținând cont de traficul intens din municipiul Sebeș, atât ziua cât și noaptea, datorită condițiilor meteorologice a ploilor, înghețului, dezghețului, precum și a traficului greu, străzile nemodernizate s-au deteriorat formându-se gropi care afectează structura de rezistență a drumului.

Această situație a dus la îngreunarea traficului și la deteriorarea mijloacelor de transport. În acest sens este necesar a se acționa pe aceste drumuri prin aplicarea de piatră concasată și balast”, se precizează în caietul de sarcini.

Reprezentanții administrației locale doresc încheierea un acord cadru de furnizare pe o perioadă de 2 ani cu un furnizor care deține punct de lucru pe raza județului Alba.

Produsele solicitate și operațiunile necesar a fi realizate:

  • piatră concasată de carieră 0 – 30 mm, minim 1.000 tone, maxim 2.000 tone, cu transport inclus
  • piatră concasată de carieră 0 – 63 m, minim 2.000 tone, maxim 12.000 tone, cu transport inclus
  • balast sortat 0 – 63 mm, minim 1.000 tone, maxim 2.000 tone, cu transport inclus

Transportul agregatelor va fi asigurat de către furnizor la locațiile indicate de autoritatea contractantă.

Citeste mai mult
Publicitate

CÎMPENI

Reacția liderului USR Alba, după ce candidatul la primăria Câmpeni a anunțat că pleacă din politică: ”Să mă privească în ochi”

Publicat

Președintele USR Alba, Beniamin Todosiu, a reacționat după ce fostul candidat al USR Câmpeni, la fotoliul de primar al orașului, a anunțat că părăsește viața politică în care tocmai intrase. 

Sorin Nicolae Trif și-a explicat gestul printr-o psotare pe facebook și printr-o declarație acordată Alba24. ”Este clar și evident că mă retrag din viața politică, dar doresc electoratului din Câmpeni să susțină ceea ce ar fi mai bine pentru comunitate… Orice împotriva PSD! Asta ca să nu mai vorbim de jegurile PLUS. Cristi Pașca, din partea mea, îți doresc mult succes” a scris acesta.

Citește și: Candidatul USR la Primăria Câmpeni s-a retras din politică cu o declarație dură împotriva PSD și PLUS. Neînțelegeri în Alianță

De cealaltă parte, Beniamin Todosiu a transmis că este dezamăgit de gestul fostului său coleg.

Mesajul președintelui USR Alba:

”Am citit cu dezamăgire și tristețe reacțiile publice ale fostului coleg din USR Câmpeni, Sorin Nicolae Trif, și modul în care acesta și-a jignit colegii din Alianța USR – PLUS Câmpeni prin cuvinte greu de reprodus.

Este o atitudine de netolerat și o atitudine care nu îi face cinste unui om care ni s-a alăturat pe motivul că are principii solide și crede că poate face politică într-un alt mod.

De aceea am spus că Sorin Nicolae Trif este FOSTUL nostru coleg, nu pentru că l-am exclus din USR, ci pentru că mă gândesc că, înaintea acestei ieșiri publice, a făcut un act de bărbăție și demnitate semnându-și demisia din partidul în care nu se mai regăsește.

În numele echipei USR – PLUS Alba îl rog pe fostul meu coleg să încerce să se abțină de la comentarii publice și jigniri, iar, dacă crede cu adevărat în valorile despre care am discutat de multe ori în întâlnirile noastre, să vină să mă privească în ochi în momentul în care îmi va înmâna demisia din USR.

Reacțiile și jignirile pe care le transmite public nu îi fac cinste și cred că omul Sorin Nicolae Trif, pe care eu l-am cunoscut, conștientizează acest lucru.

I-am apreciat mereu pe moți pentru că au demnitatea, verticalitatea și curajul lui Avram Iancu așa că mă aștept ca aceste virtuți să le regăsesc la toți colegii mei din Câmpeni.

În numele echipei USR- PLUS anunț public faptul că nu negociem principiile și valorile în care credem, nu facem trocuri politice cu nimeni și vrem o schimbare reală pentru toți locuitorii județului Alba. Pentru Orașul Câmpeni, capitala Țării Moților, Alianța USR – PLUS are o echipă puternică și aceasta va reprezenta o alternativă reală atât pentru PSD cât și pentru PNL.

Să nu uităm că primarul actual al orașului Câmpeni are rădăcini adânci în ambele partide, iar prieteniile vechi nu se uită niciodată în ciuda declarațiilor politicianiste. Alternativa reală la Câmpeni și în întreg județul Alba este USR-PLUS care propune oameni buni profesioniști și care au demonstrat prin fapte în domeniile în care activează”.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Daria Bunea, eleva din Alba cu autism, care a luat cu brio examenul de Evaluare Națională. Va studia la un liceu din Alba Iulia

Publicat

Daria Bunea are aproape 16 ani și de la 3 ani și 9 luni a fost diagnosticată cu autism. Acest lucru nu a împiedicat-o să învețe și să obțină un rezultat extraordinar la examenul de Evaluare Națională de anul acesta: 8,90 la Limba Română și 5,45 la Matematică. S-a situat pe locul al V-lea între elevii de la școlile din comuna în care locuiește, Pianu (județul Alba). 

Subiectele rezolvate de Daria sunt cele naționale, pe care le-au primit toți elevii din țară. Mama fetei, Mioara Bunea, spune că aceasta nu a primit meditații particulare, însă a fost foarte conștiincioasă. Nu a lipsit de la cursurile online și a încercat cu succes să țină pasul cu școala.

”A fost ajutată de fratele ei mai mic cu doi ani, la partea cu aplicațiile educaționale. Am lăsat-o să lucreze cât vrea ea, cum a simțit. A insistat însă să o ascult și s-a corectat singură când nu știa ceva… În ultima săptămână înainte de examen a muncit și s-a corectat singură după bareme” spune mama fetei.

Rezultatul a fost extraordinar și îi permite Dariei să meargă mai departe la liceu. Familia ia în calcul două variante: Colegiul ”Dionisie Pop Marțian” din Alba Iulia, unde este posibil să poată intra pe baza mediei sau Seminarul Teologic ”Sfântul Simion Ștefan” din Alba Iulia, care are și locuri pentru elevi cu cerințe educaționale speciale (CES).

În timpul liber, Daria este pasionată de lectură și călătorii. Îi place să meargă peste tot cu familia ei, să descopere locuri și experiențe noi. ”Citește mult, își comandă cărți online. Îi place mult să mergem în deplasări, ea alege unde să mergem… Ne pregătim, facem împreună trasee, cel puțin o dată la două săptămâni”, spune mama ei.

Mioara Bunea este mândră de amândoi copiii ei. Spune că fratele mai mic al Dariei a protejat-o întotdeauna. ”La școală spunea: Daria este sora mea și este un pic sensibilă. Sunt mândră de ei” spune mama acestora.

În mica comunitate de la Pianu, fata a fost protejată și acceptată. A fost de mică la grădiniță și a crescut alături de colegii ei și asta a contat mult.

În orașele mai mari însă, probleme sunt și ele mai mari. Copiii sunt supuși de multe ori fenomenului de bullying și uneori sunt marginalizați de profesori. Alteori, sunt marginalizați chiar și de către familie.

Locurile la licee pentru elevii cu cerințe educaționale speciale aduc în discuție și aceste probleme, legate de acceptare și bullying.

În județ sunt 12 asemenea locuri pentru cei 26 de copiii cu CES. La nivel național însă, sunt județe unde ele nu există deloc. Este totuși un început, în condițiile în care aceste locuri au fost introduse pentru prima dată în acest an, grație insistenței și tenacității Anei Dragu, psiholog clinician și președintele Asociației Autism Europa Bistrița.

Ana Dragu a sesizat Consiliul pentru Combaterea Discriminării, instituție care a decis că acești elevi trebuie să aibă locuri speciale în licee, școli profesionale și universități, la admitere, pe modelul celor alocate romilor și copiilor din Republica Moldova.

”Anul trecut, fiul meu, diagnosticat la 2 ani cu tulburare din spectrul autist a susținut acest examen de capacitate neadaptat și demersul a fost traumatizant pentru întreaga familie, inclusiv pentru el, în ciuda mobilizării exemplare a școlii în care învață și care a făcut toate adaptările necesare și legal premise la acel moment din punct de vedere al formei examinării.

Pentru o notă minimă la matematică, deși el a dat admitere la liceul de muzică unde este realmente foarte talentat, a fost nevoie de meditații intensive timp de doi ani.

Pe lângă terapie, pe lângă pregătirea de specialitate (probele muzicale) – deloc ușoară. Așadar, da, demersul aparține Asociației Autism Europa – pe care o reprezint și Federației pentru Drepturi și Resurse pentru Persoanele cu Tulburări din Spectrul Autist din România, ONG-urilor din rețeaua ROTSA și tuturor părinților care de-a lungul timpului au susținut și solicitat public locuri speciale.

Și până acum elevii cu cerințe educative special intrau la liceu și școli profesionale, deoarece în România învățământul este obligatoriu 10 ani.

Intrau în funcție de pregătirea fiecăruia și de noroc, în funcție de repartiție, de ce locuri rămâneau libere, însă partea nedreaptă era că aveau obligația de a concura pe aceleași locuri cu elevii neurotipici.

Singura diferență acum este că ei candidează pe locuri separate, rezervate lor. Lucrurile așadar nu se vor schimba semjificativ însă va fi nevoie ca MECT să aloce personal de sprijin, așa cum de altfel ar fi trebuit să facă și până acum” a declarat Ana Dragu pentru Alba24.

Lista pe unități de învățământ a locurilor alocate pentru elevii cu CES în Alba, poate fi consultată aici.

 

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Secția ORL a Spitalului din Alba Iulia va fi mutată în mansarda noii Policlinici, în locul secțiilor de recuperare

Publicat

Secția ORL a Spitalului Județean de Urgență din Alba Iulia va fi mutată la mansarda nou construită a corpurilor C și D – clădirea în care ar urma să fie relocată Policlinica / Ambulatoriul Integrat. 

Spitalul Județean de Urgență din Alba Iulia a achiziționat recent servicii de proiectare pentru secția ORL și compartimentul de Chirurgie maxilo-facială. Valoarea contractului este de 49.500 de lei (aproximativ 10.200 de euro).

Potrivit reprezentanților instituției, este vorba despre o modificare de destinație la lucrarea „Mansardare corpuri clădire C și D” – proiect ce vizează, printre altele, relocarea Ambulatoriului Integrat al SJU Alba Iulia (Policlinicii).

Citește și Policlinica din Alba Iulia, relocată în sediul Spitalului Județean, în vechea locație. Semnarea contractului de finanțare

La mansarda nou construită era prevăzută inițial mutarea secției de Neurologie și a compartimentului de Recuperare neuro-motorie.

Recent însă, Spitalul Județean de Urgență a primit avizul din partea Ministerului Educației pentru transformarea clădirii în care a funcționat fosta Școlă Postliceală Sanitară din Alba Iulia, aflată pe strada Petru Dobra, Nr. 2 (lângă fosta fabrică Ardeleana), în secție de recuperare.

Vezi și FOTO: Clădirea Școlii Postliceale din Alba Iulia, transformată în secție de Recuperare pentru Spitalul Județean

Astfel, după relocarea secțiilor de recuperare în clădirea Școlii Sanitare, în mansarda corpurilor C și D ar urma să fie mutată secția de ORL.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate