Connect with us
Publicitate

Actualitate

(P) 6 invenții ale secolului 20 care au schimbat lumea

Publicat

De-a lungul secolului al 20-lea, omenirea a avut parte de multe momente impresionante de inginerie.

Nu ne înțelegeți greșit, secolul 21 a produs câteva invenții uimitoare pe care le folosiți probabil în fiecare zi, chiar și pentru a citi acest articol. Cu toate acestea, toate aceste invenții moderne din ziua de azi își au bazele în secolul 20.

De la televizoare și telefoane Smart la inteligența artificială, niciuna n-ar fi putut exista fără precursoarele lor din secolul trecut.

De fapt, mulți cercetători susțin că secolul trecut este unul dintre cele mai remarcabile din istoria umană, producând o serie uimitoare de progrese tehnologice, gadgeturi și descoperiri științifice.

De la aspirator până la bomba nucleară, aceste invenții inginerești au încadrat epoca modernă și vor continua să facă acest lucru în anii următori.

Astăzi vom explora unele dintre cele mai bune invenții ale secolului 20, lucruri care au modelat atât lumea cât și viața voastră de zi cu zi. Iată câteva dintre invențiile care au schimbat istoria modernă în bine.

Avionul

Să începem cu ceva mai evident: avionul. Gândiți-vă cât de mică a devenit lumea odată ce zborurile comerciale au devenit posibile.

Inventat în 1903 de Wilbur și Orville Wright , frații au adus la viață un concept care era rezervat poveștilor mitologice. Cu toate acestea, avionul nu a fost luat în serios până când Charles Lindberg nu și-a făcut zborul solo peste Oceanul Atlantic.

A revoluționat nenumărate industri, dincolo de tărâmurile transportului. Efectele avionului pot fi simțite în domeniile sateliților și comunicării, afacerilor și comerțului general.

Televiziunea

Deși bunicii noștri ar putea să nu fie de acord, televiziunea a schimbat lumea în bine.

Creată în 1926 de John Logie Baird, televiziunea a fost una dintre primele invenții care a afectat viața oamenilor din întreaga lume. Rămâne în continuare una din cele mai populare moduri de obținere a informațiilor iar în ziua de astăzi există puține locuințe fără televizoare.

Difuzând atât știri, cât și divertisment, televiziunea a creat industrii cu impact nou asupra culturii într-o asemenea măsură încât a influențat modul în care oamenii se gândesc la probleme sociale importante, precum rasă, sex și clasă.

Calculatorul

Imaginați-vă o viață fără smartphone sau laptop. Sigur că este posibil, dar pierderea ar fi simțită dramatic. La o scară mult mai mare, unele dintre cele mai mari descoperiri și invenții științifice din ultimii ani pot fi atribuite invenției calculatorului.

Calculatorul însuși a luat naștere în mințile multor oameni de știință, cercetători și matematicieni, odată cu Z1, primul computer programabil, creat între 1936-1938.

Această invenție a ajutat omenirea să creeze o serie de tehnologii care încă joacă un rol integral în viața noastră de zi cu zi, de la plasarea primului om pe lună la schimbarea modului în care oamenii comunică.

Radioul

Deseori subapreciat, radioul a fost una dintre primele invenții majore ale secolului 20. Inventat în colaborare cu mai mulți oameni de știință, inclusiv Nikola Tesla și Guglielmo Marconi, radioul a devenit cele mai utilizate forme de comunicare din lume.

La începutul secolului 20, radioul a servit ca instrument de legătură socială, loc de știri și instrument de educație, precum și pentru emisiunile de urgență, oferind un mod cu totul nou pentru ca oamenii să comunice și să interacționeze.

Automobilul

Autoturismul era în curs de dezvoltare în Europa încă din secolul al 19-lea, însă vehiculul nu a luat naștere până la începutul secolului 20. Odată ce a sosit, a luat rapid locul cailor și a trăsurilor.

Popularizat de Model T al lui Henry Ford în 1908, automobilul a oferit persoanei obișnuite un grad mai mare de mobilitate și libertate personală, și a generat o revoluție pe piața de transport.

Mărfurile puteau fi transportate mult mai ușor și mai repede, semințele industriei de călătorii au fost plantate, oamenii se puteau muta în afara orașului și trăiau în suburbii, toate acestea datorită automobilului.

Internetul

Pe lângă streamingul de videoclipuri cu pisici și trolling online, internetul a schimbat stilurile de viață de pe tot globul de la primele conexiuni la internet de la sfârșitul anilor ’50.

Educația, comerțul, știința, arta, muzica, comunicarea, mass-media și călătoriile au fost modelate de internet într-o anumită formă.

Internetul a fost folosit chiar și ca un instrument pentru a face schimbări sociale, economice și politice, atât pozitive, cât și negative, care afectează miliarde de oameni pe zi.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate