Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Pachet alimentar pentru elevi la școală în anul 2022. Patru unități din Alba, incluse în program. Care sunt variantele de meniu


Publicat

masa calda

Peste 1000 de elevi și preșcolari din Alba vor primi masă caldă sau pachet alimentar la școală și în anul 2022.

Guvernul aprobă marți normele metodologice de aplicare a Programului – pilot privind suport alimentar pentru preșcolarii și elevii din unitățile de învățământ preuniversitar de stat, în anul școlar 2021-2022.

Programul se aplică în 150 de unități de învățământ din țară, patru dintre acestea în județul Alba. Este vorba despre:

 • Școala Gimnazială „Ioan Maiorescu“Bucerdea Grânoasă, cu 257 de beneficiari, din care 167 preșcolari și elevi ciclu primar. Sumele alocate sunt de 172.000 lei pentru semestrul I și 250.000 lei pentru semestrul II
 • Școala Gimnazială „Avram Iancu“: 417 beneficiari (273 preșcolari și elevi ciclu primar); 279.000 lei semestrul I; 405.000 lei semestrul II
 • Școala Gimnazială „Simion Balint“ Roșia Montană: 241 beneficiari (157 preșcolari și elevi ciclu primar); 161.000 lei semestrul I: 234.000 lei semestrul II
 • Școala Gimnazială „Ștefan Cel Mare“ Cetatea de Baltă: 246 beneficiari (164 preșcolari și elevi ciclu primar); 164.000 lei semestrul I, 239.000 lei semestrul al doilea.

În total, în județul Alba, sunt luați în calcul 1.161 beneficiari ai programului, din care 761 preșcolari și elevi din ciclul primar. Suma totală aferentă semestrului I este de 776.000 lei, iar pentru semestrul al doilea, 1.128.000 lei.

Cum au fost selectate unitățile de învățământ

Criteriile aplicate pentru selecția unităților de învățământ au fost următoarele:

 • mediul social defavorizat, comunități cu grad mare de vulnerabilitate – populație rromă, copii cu părinți plecați la muncă în străinătate și supuși unor forme de abandon parental, copii supuși unor forme de abuz parental prin muncă, cutume și mentalități restrictive, în defavoarea minorului, copii în situaţii de abandon şcolar, copii cu cerințe educaționale speciale; se va avea în vedere și nivelul de marginalizare socio-economică a localității, potrivit clasificării Băncii Mondiale
 • mediu economic cu grad ridicat de pauperitate
 • dispunerea geografică izolată a unității de învățământ/greu accesibilă din cauza condițiilor de mediu (deltă, munte, câmpie, zonă depopulată)
 • mediul de rezidență
 • participare școlară și calitatea educației: rata de abandon școlar, calculată conform definiției Institutului Național de Statistică, procent elevi promovați din număr total de elevi/nivel de învățământ – cu excepția învățământului preșcolar și a clasei pregătitoare și clasei I din învățământul primar, procent cadre didactice calificate din număr total cadre didactice.

Cum se acordă suportul alimentar

Suportul alimentar constă, după caz, într-o masă caldă sau într-un pachet alimentar pe zi, după cum urmează:

a) masă caldă, preparată în regim propriu, pentru elevii din unitățile de învățământ în care există cantină cu avize de funcționare, înregistrată sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor, și spațiu adecvat de servire a mesei;

b) masă caldă, în regim catering, pentru elevii din unitățile de învățământ în care nu există cantină pentru prepararea în regim propriu, hrana putând fi servită în sala de clasă sau într-un alt spațiu amenajat în acest scop; dacă hrana nu este servită într-un interval de 60 de minute de la livrare, produsele alimentare vor fi păstrate, până la servire, în spații amenajate, în care există condiții adecvate

c) pachet alimentar, în situații excepționale, dacă nu există posibilitatea asigurării mesei calde în regim de catering; produsele alimentare vor fi păstrate, până la servire, în spaţii amenajate, în care să existe condiţii adecvate

La solicitarea directorului unității de învățământ, cu aprobarea consiliului de administrație, ordonatorul principal de credite supune aprobării consiliului local diferențierea tipului de suport alimentar pe niveluri de învățământ, în funcție de specificul unității de învățământ dat de structura ciclurilor de învățământ, de dispunerea geografică, de programul școlar al elevilor sau de alți factori obiectivi.

Cine poate primi pachetul alimentar

Dreptul de a primi zilnic suportul alimentar  îl au elevii/preșcolarii prezenţi la activitățile didactice pe perioada cursurilor – prezență fizică sau online -, conform structurii anului școlar. Prin elev/preşcolar prezent la cursuri se înțelege elevul/preşcolarul care a participat la cel puțin o oră de curs/zi în cadrul scenariilor de organizare și desfășurare a cursurilor.

Suportul alimentar nu se acordă pe perioada vacanțelor sau a altor zile declarate prin lege ca zile nelucrătoare.

Elevii și preșcolarii primesc produsele zilnic. Preluarea produselor se realizează de către părinți/reprezentați legali/ocrotitori legali sau, acolo unde acest lucru este posibil, de către elevi, pe baza evidențelor de participare la cel puțin o oră de curs/zi.

Produsele care fac obiectul suportului alimentar trebuie însoţite de ustensile sigilate, după caz, pentru unităţile de învăţământ care nu au cantină, care permit consumul în condiţii optime de igienă.

Unităţile care produc, prepară, transportă şi distribuie alimente în cadrul acestui program sunt supuse inspecţiei sanitare de stat, care este realizată de către personalul împuternicit din cadrul direcţiilor de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti, conform competențelor legale

Exemple de pachete alimentare și condiții

Se vor furniza:

a) masă caldă preparată conform principiilor ce trebuie respectate în pregătirea mâncării pentru copii

b) pachet alimentar: produse de panificaţie din făină integrală – pâine feliată sau batoane/chifle – 80 g – maximum 50% din greutatea totală a pachetului, produse din carne și/sau brânzeturi/derivate din lapte 40 g – minimum 25% din greutatea totală a pachetului şi legume – roşii, castraveţi, salată sau alte produse similare – 40 g – maximum 25 % din greutatea totală a pachetului. La acestea se va adăuga un fruct.

Pentru grupele speciale de consumatori – copii cu diabet, intoleranţă la lactoză, gluten sau alte probleme de natură medicală – se va asigura regimul alimentar prescris de medicul specialist. De asemenea, vor fi meniuri speciale și pentru copiii care țin post.

Termenul maxim pentru consumul produselor transportate de la furnizor către unităţile şcolare, respectiv elev sau preșcolar, după caz, va fi de:

a) ziua producerii pentru masa caldă;

b) 24 de ore de la momentul ambalării pentru sandviciuri.

Produsele alimentare vor fi transportate de la furnizor către unităţile şcolare, respectiv elev sau preșcolar, după caz, numai cu mijloace auto speciale, autorizate/înregistrate sanitarveterinar şi pentru siguranţa alimentelor, potrivit prevederilor legislaţiei în vigoare.

Reguli pentru preparare

1. Nu se adaugă aditivi alimentari, conservanţi sau orice alt tip de potenţiatori de arome şi gust în cazul mâncărurilor calde, preparate la nivelul cantinelor din incinta unităţilor de învăţământ sau la nivelul unităţilor de tip catering şi care urmează a fi servite preşcolarilor şi elevilor; de asemenea, produsele de origine animală sau nonanimală din care se prepară aceste mâncăruri nu trebuie să conţină aditivi sau alte substanţe acceptate peste limitele stabilite de legislaţia în vigoare.

2. Uleiul necesar preparării se utilizează o singură dată, fiind un ulei de calitate superioară.

3. Ceapa pregătită în prima fază a etapei de gătire nu se prăjește, ci se înăbușă cu apă.

4. Sarea iodată utilizată nu trebuie să conțină antiaglomeranți sau orice alt aditiv.

5. Evitarea asocierii alimentelor din aceeași grupă la felurile de mâncare servite, de exemplu, la masa de prânz nu se vor servi felul 1 și felul 2 preponderente cu glucide – cereale, ca de exemplu, supa cu găluște și friptura cu garnitură din paste făinoase, ci din legume.

6. Evitarea mâncărurilor care solicită un efort digestiv puternic sau care au efect excitant ori a căror combinație produce efecte digestive nefavorabile, cum ar fi iahnie de fasole cu iaurt sau cu compot.

7. Nu se vor permite mâncărurile precum tocături prăjite. Ouăle se recomandă a fi servite ca omletă la cuptor și nu ca ochiuri românești sau prăjite.

8. Se recomandă îmbogățirea rației în vitamine și săruri minerale prin folosire de salate din crudități și adăugare de legume-frunze în supe și ciorbe.

9. Interdicția folosirii cremelor cu ouă și frișcă, a maionezelor, indiferent de anotimp, precum și a ouălor fierte, nesecționate după fierbere.

10. Mâncarea livrată trebuie gătită în dimineața zilei în care se servește, păstrându-se în condiții sanitar–veterinare și pentru siguranța alimentelor, precum și în condiții igienico-sanitare și la temperaturi corespunzătoare, conform legislației în vigoare.

11. Unitățile de învățământ în care se desfășoară programul-pilot au obligativitatea de a păstra 48 de ore probe din alimentele servite copiilor, conform legislației în vigoare

Variante orientative de meniu care includ sugestiile Institutului Național de Sănătate Publică

 • ciorbă de legume
 • supă de pui cu legume
 • ciorbă de văcuță cu legume
 • legume cu piept de pui la grătar
 • mâncare de mazăre cu piept de pui
 • pilaf cu legume și ficăței de pui
 • piure de morcov cu grătar de pui
 • piure de cartofi cu piept de curcan
 • mâncare de varză dulce cu friptură la cuptor
 • ghiveci de legume cu pui
 • orez cu legume și pui la tava
 • sufleu de broccoli cu brânză
 • cartofi gratinați cu piept de pui la grătar
 • tocană de legume cu orez brun
 • piure de cartofi cu sfeclă și chifteluțe de legume
 • omletă cu legume – ardei, ciuperci, ceapă verde și brânză telemea
 • sufleu de conopidă, broccoli și brânză la cuptor
 • dovlecel umplut cu brânză la cuptor
 • ciuperci la cuptor umplute cu brânză, pentru copiii cu vârsta mai mare de 7 ani
 • macaroane cu brânză
 • cartofi franțuzești, la cuptor, cu brânză şi ou
 • quinoa cu legume
 • sandvici cu unt, şuncă, caşcaval şi legume – roşii, castravete, salată
 • sandvici cu piept de pui la grătar sau pulpă de pui dezosată la grătar cu legume crude – gogoșar, varză, morcov;
 • un fruct întreg.

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comentariu

 1. dolfi

  miercuri, 29.12.2021 at 21:39

  bun proiect… important e ca cei implicati sa nu sterpeleasca din mancarea elevilor….

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ECONOMIE

RABLA electrocasnice în 2022. Când începe programul de finanțare în acest an. CALENDAR

Publicat

Programul Rabla electrocasnice 2022: Cei care doresc să-și schimbe aparatele electrocasnice vechi cu altele noi vor avea o nouă șansă în luna mai, când începe o nouă sesiune a programului de finanțare.

Potrivit calendarului publicat de AFM, programul va avea două sesiuni în 2022. Prima începe în 6 mai, iar a doua va fi în decembrie.

Vezi și Rabla Clasic și Rabla Plus 2022, din 4 februarie: Se pot casa două mașini vechi pentru una nouă. La cât ajung bonusurile

În 11 februarie urmează să fie lansat ghidul de finanțare al programului din acest an.

Pentru prima etapă (6 mai, bugetul este de 40 milioane lei).

Programul Rabla pentru electrocasnice

Prin acest program, persoanele fizice pot obține vouchere pentru achiziționarea de mașini de spălat rufe, mașini de spălat vase și aparate frigorifice, televizoare, laptopuri și tablete, aparate de aer condiționat, uscătoare de rufe și aspiratoare.

Echipamentele incluse în program şi voucherele aferente (datele din 2021):

 • 400 de lei pentru maşini de spălat rufe, inclusiv cu uscător având cel puţin noua clasă energetică C;
 • 400 de lei pentru maşini de spălat vase având cel puţin noua clasa energetică D;
 • 400 de lei pentru aparate de aer condiţionat, inclusiv aparate de aer condiţionat portabile, cu eficienţă energetică la răcire cel puţin A++;
 • 400 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare având cel puţin noua clasă energetică E;
 • 400 lei pentru televizoare având cel puţin noua clasă energetică G;
 • 400 lei pentru uscătoare de rufe cu eficienţă energetică cel puţin A++;
 • 200 de lei pentru aspiratoare cu un consum de energie mai mic de 43 kWh/an;
 • 500 de lei pentru laptopuri;
 • 300 de lei pentru tablete.

Programul ”Rabla pentru electrocasnice” derulat la finalul anului trecut a fost atractiv pentru mulți români. Bugetele pentru primele două etape s-au epuizat în circa 8 minute, iar pentru a treia, doar într-un minut.

În a doua sesiune a programului ”Rabla pentru electrocasnice” (noiembrie-decembrie 2021), au fost cheltuiți 22,4 milioane de lei, adică aproximativ 66% din suma totală alocată (34 milioane lei). Au fost validate aproximativ 89.600 de vouchere, dintre care au fost utilizate circa 60.000.

Alte programe de finanțare în 2022

 • Rabla Clasic / Plus: prima etapă în 4 februarie
 • Rabla EV/IP: 27 iunie
 • Sisteme fotovoltaice: 28 iulie

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Polițistul care a ucis o fetiță de 11 ani pe trecerea de pietoni, scrisoare către părinți: ”Aș da orice să pot să întorc timpul”

Publicat

Polițistul care a ucis-o pe trecerea de pietoni pe Raisa, o fată de 11 ani, în București, le-a scris părinților fetei și le cere iertare. Scrisoarea a fost pusă la dispoziția presei de familia îndoliată.

Polițistul care a accidentat-o mortal pe Raisa le-a scris părinților pentru prima dată și le-a cerut iertare pentru tot. Avocatul familiei a transmis scrisoarea, cu acordul părinților fetei.

Conținutul scrisorii:

Îndurerată familie,

Nici nu știu cum să încep, durerea pe care v-am pricinuit-o îmi este de neimaginat și știu că orice aș spune în aceste momente în fața dumneavoastră nu mai are importanță, dar totuși vreau să îmi cer iertare, știu că nu o voi primi, dar…

Îmi exprim regretul profund față de familia dumneavoastră nevoită să treacă prin acest tragic eveniment. Nu pot să mai fac nimic, aș da orice să pot să întorc timpul, orice!

Pot doar în acest momente să mă rog la Dumnezeu să aibă grijă de sufletul fetiței dumneavoastră, sunt convins că o va face și mă rog în același timp să vă dea Dumnezeu putere în aceste momente grele pe care eu vi le-am cauzat.

Știu că nu am cum să vă cer acum să mă iertați, nici nu mă aștept la asta acum, doar atât sper ca în viitor să nu mă mai percepeți ca pe un criminal, ci ca pe un om care v-a greșit enorm și care va trăi toată viața cu această grea apăsare.

Am greșit, am greșit și nu știu ce pot să mai fac.

Îmi trec multe gânduri și oricât de mult aș scrie, tot aici revin, regret enorm cele întâmplate și aș da orice să pot să mă întorc și să îndrept ce am făcut. Mă opresc aici, pentru că indiferent cât și ce aș mai spune nu va îndrepta ce am făcut.

Aș dori, dacă se poate, să vă trimit un ajutor pentru înmormântare. Orice pot să ofer, o voi face. Sincere regrete”.

Accidentul a avut loc joia trecută, pe o trecere de pietoni din Sectorul 1 – București.

Mașina de poliție care circula cu peste 80 de kilometri la oră, cu semnalele luminoase aprinse dar fără sirenă,  a accidentat două fete – Raisa și Maria. Raisa a murit, iar Maria a ajuns la spital.

Maşina de poliţie la volanul căreia se afla agentul Constantin Popescu le-a spulberat pe trecerea de pietoni pe cele două fete care mergeau la scoală.

sursă: Mediafax

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

UPDATE FOTO-VIDEO: Turiști rătăciți la schi în munții Șureanu, din cauza viscolului puternic. Intervin salvatorii montani

Publicat

Doi turiști aflați pe schiuri s-au rătăcit, vineri seara, în zona Vârful lui Pătru, din munții Șureanu. În căutarea lor au plecat salvatorii montani.

Potrivit Salvamont Alba, din cauza ceţii dense, a vizibilității extrem de scăzute și a viscolului foarte puternic, doi turiști care au pornit pe schiuri de tură, au cerut ajutor după ce au avut dificultăți de orientare.

Aceştia au sunat la Dispeceratul Național Salvamont și au solicitat sprijin.

În căutarea lor au pornit trei salvatori montani aflati de permanenţă la punctul de lucru al Serviciului Public Salvamont-Salvaspeo Alba de la baza Domeniului Schiabil Șureanu. Aceștia sunt echipaţi pentru orientarea în teren cu dispozitive GPS, se deplasează cu snowmobile cu schiuri de tură şi rachete de zăpadă.

Salvamontiștii sunt sprijiniți cu un snowmobil de către personalul care administrează pârtiile de schi și de un jandarm montan.

UPDATE, ora 18.55: Turiștii au fost găsiți și au fost transportați în siguranță la refugiul Salvamont.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VREMEA până în 21 februarie. Cât mai ține frigul și zilele cu ninsori. Prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni

Publicat

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a prezentat prognoza de vreme în țară pentru următoarele 4 săptămâni.

Va fi foarte frig în jumătatea de nord a țării și săptămâna viitoare. În sud însă sunt anunțate maxime până la 7-8 grade, până în 6 februarie. Va fi ușor mai rece în săptămâna 7-13 februarie, apoi maximele vor urca și la valori de 10-11 grade, în centru și sud.

Vor mai fi zile cu ninsori în fiecare săptămână, până în 21 februarie.

Prognoza meteo – săptămâna 24-30 ianuarie

Valorile termice vor fi mai coborâte decât cele specifice pentru această săptămână în regiunile intracarpatice și în extremitatea de sud-est a țării. O abatere termică negativă mai accentuată va fi în zonele montane.

În restul teritoriului, temperaturile medii vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval.

Regimul pluviometric va fi deficitar în regiunile sudice și sud-estice, dar și local excedentar la munte, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru această perioadă.

Temperaturi: maxime între -7 și 7 grade Celsius; mai cald în sud, frig în centru și nord

Precipitații: ninsori aproape toată săptămâna, mai ales în centru, în rest câte o zi sau două

Prognoza meteo – săptămâna 31 ianuarie – 6 februarie

Temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, în regiunile sudice și estice. În rest, vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă, posibil ușor mai coborâte, local în centru și la munte.

Cantitățile de precipitații vor avea o tendință deficitară în regiunile estice, sudice și vestice. În rest vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă.

Temperaturi:maxime între – 2 și 8 grade Celsius, mai cald în sud și vest

Precipitații: ninsori în intervalul 3-5 februarie, în centru, vest, nord-est și sud

Prognoza meteo – săptămâna 7-13 februarie

Temperaturile medii vor fi ușor mai coborâte decât cele normale pentru acest interval, în regiunile intracarpatice. În rest vor fi apropiate de cele specifice pentru această perioadă.

Regimul pluviometric va avea o tendință deficitară în cea mai mare parte a țării.

Temperaturi: maxime între -3 și 3 grade Celsius; mai frig în nord și nord-est

Precipitații: ninsori în intervalul 9-10 februarie și 12-13 februarie, în majoritatea regiunilor

Prognoza meteo – săptămâna 14-21 februarie

Mediile valorilor termice se vor situa în general în jurul celor specifice pentru această săptămână, în majoritatea regiunilor.

Cantitățile de precipitații estimate pentru acest interval vor fi deficitare în toate regiunile, dar mai ales în jumătatea sudică a țării.

Temperaturi: maxime între -1 și 11 grade Celsius, mai cald în centru și vest

Precipitații: ninsori în intervalul 14-16 februarie, în majoritatea regiunilor

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate