Connect with us
Publicitate

Actualitate

PACHETELE MEDICALE de la 1 aprilie: Servicii noi şi consultaţii mai multe la medicii de familie. Pentru ce nu mai este necesar bilet de trimitere

Publicat

medic-de-familie Modificările la pachetul minimal de servicii şi la pachetul de servicii de bază din sănătate intră în vigoare de la 1 aprilie şi cuprind, printre altele, dublarea numărului de consultaţii la domiciliu efectuate de medicii de familie. De asemenea, sunt incluse servicii medicale noi.

Medicii de familie vor acorda la domiciliu maximum 42 de consultaţii pe lună (trei pe zi), pentru persoane care beneficiază de pachetul de bază. Anterior, numărul acestora era de 21.

Consultaţiile sunt destinate asiguraţilor care nu se pot deplasa (invalizi), celor cu boli cornice (cu evoluţie lentă sau cu un episod acut ce nu permite deplasarea la cabinet), copiilor care au cel mult un an, copiilor cu vârsta de până la 18 ani cu boli infectocontagioase (ce se raspandesc uşor) şi lăuzelor.

Este considerată consultaţie la domiciliu inclusiv examinarea pentru constatarea decesului. În cazurile suspecte, în care este necesara o expertiză medico-legala, medicul nu va putea să elibereze certificatul de deces.

Persoanele asigurate vor putea schimba medicul de familie, după cel puţin şase luni de la momentul înscrierii pe lista medicului, în baza cardului de sanatate şi a unei cereri de înscriere prin transfer (în cazul decesului medicului, dacă nu se mai află sub contract cu casa de sanatate sau praxisul său este preluat).

Citeşte şi Președintele CNAS: De la 1 aprilie, sancțiuni pentru furnizorii de servicii medicale care greșesc. Se merge până la suspendarea contractului

Pachetul minimal de servicii este destinat persoanelor neasigurate în sistemul de sănătate, şi include „servicii de îngrijire a sănătăţii, medicamente şi materiale sanitare numai in cazul urgentelor medico-chirurgicale si al bolilor cu potenţial endemoepidemic (infecţioase – n.r.), monitorizarea evoluţiei sarcinii şi a lăuzei, servicii de planificare familială, servicii de prevenţie”.

Pachetul de servicii de bază este destinat persoanelor asigurate, pentru servicii medicale, de îngrijire a sănătăţii, medicamentele, materialele sanitare, dispozitivele medicale şi alte servicii la care au dreptul asiguraţii.

Citeşte şi CNAS: Calitatea de asigurat se poate verifica online, direct la furnizorii de servicii medicale

În baza pachetului minimal, la supravegherea sarcinii şi a lăuziei, pacientele vor beneficia de o consultaţie pentru fiecare trimestru de sarcină şi de o consultatie în primul trimestru de după naştere. Au fost eliminate consultaţiile pentru serviciile de planificare familială (inclusiv consilierea privind planificarea familială şi indicarea unei metode contraceptive). Pe listă sunt incluse evaluarea şi monitorizarea statusului genito-mamar si tratamentul complicaţiilor.

La fiecare urgenţă pentru care se acordă primul ajutor sau care este rezolvată la cabinetul medical, se acordă o singură consultaţie pentru fiecare persoană Copiii de până la 18 ani vor beneficia de cel mult două. În cazul consultaţiei medicale pentru afecţiunile acute şi subacute (dar şi acutizarile bolilor cronice) se include şi biletul de trimitere pentru investigaţii paraclinice.

Pentru afecţiunile cronice: patru consultaţii pe trimestru (două pe lună), anterior fiind prevăzută doar una pe trimestru. Consultaţiile sunt pentru evaluarea clinică şi paraclinică, prescrierea tratamentului şi urmărirea evoluţiei asiguraţilor.

Pacienţii asiguraţi vor putea apela la medicul de familie, în timpul programului de lucru în cabinet, pentru administrarea de medicamente (intramuscular, subcutanat, intradermic, intravenos sau perfuzabil).

Se introduce spirometria (stabilirea funcţiei şi capacităţii respiratorii a plămânilor cu ajutorul unui aparat special de măsurare) pe lista serviciilor medicale adiţionale pe care le pot oferi medicii de familie.

Citeşte şi PACHETELE de SERVICII MEDICALE GRATUITE valabile din martie 2014: Vezi cum te „operează” la buzunar Reforma din Sănătate

Nu va mai fi nevoie de bilet de internare pentru spitalizare continuă şi de zi în cazul pacienţilor neasiguraţi.

Internarea în spitalizare de zi va fi posibilă şi pentru urgenţe medico-chirurgicale, dar şi în cazul epidemiologic (pentru bolnavii ale caror afectiuni nu necesită izolare).

Nu este necesar bilet de trimitere pentru:

– spitalizare continuă: naştere, urgenţe medico-chirurgicale; boli cu potential endemoepidemic, care necesita izolare si tratament; bolnavi aflaţi sub incidenţa art. 109, 110, 124 si 125 din Codul penal şi în cazurile dispuse prin ordonanţa procurorului pe timpul judecării sau urmăririi penale, care necesită izolare ori internare obligatorie şi tratamentul persoanelor private de libertate pentru care instanţa de judecată a dispus executarea pedepsei într-un penitenciar-spital, tratamentul pacienţilor din penitenciare ale căror afecţiuni necesită monitorizare şi reevaluare în cadrul penitenciarelor-spital; pentru bolnavii care necesită asistenţă medicală spitalicească de lungă durată (ani); cazurile care au recomandare de internare într-un spital ca urmare a unei scrisori medicale acordate de medicii din ambulatoriul integrat al spitalului respectiv; transferul intraspitalicesc, dacă se schimbă tipul de ingrijire; transferul interspitalicesc

spitalizare de zi: urgenţă medico-chirurgicală, chimioterapie, radioterapie, administrare de medicamente pentru care este necesară aprobarea comisiilor de experţi constituite la nivelul CNAS, monitorizare a bolnavilor cu HIV/SIDA, evaluare dinamică a raspunsului viro-imunologic, monitorizare şi tratament ale bolnavilor cu talasemie, monitorizare a bolnavilor oncologici, administrare a tratamentului pentru profilaxia rabiei, monitorizarea sifilisului genital primar şi sifilisului secundar al pielii şi mucoaselor, rezolvarea cazurilor care au recomandare de internare într-un spital ca urmare a unei scrisori medicale acordate de medicii din ambulatoriul integrat al spitalului respectiv, aflaţi în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate.

Servicii diagnostice şi terapeutice noi: recoltarea de material bioptic, tratamentul postoperator al rănilor abdominale, intervenţiilor chirurgicale dupa cezariană, sarcinei extrauterine operate, histerectomiei (îndepărtarea chirurgicală a uterului), endometriozei, sfatul genetic; psihoterapia pentru copii/adulţi, kinetoterapia pentru copiii cu autism; ecografia transrectală, examenul radiologic al articulaţiilor sacro-iliace, examenul radiologic al coloanei vertebrale/segment, CT buco-maxilo-facial nativ, CT sinusuri, RMN sinusuri, RMN abdominal cu substanţă de contrast şi colangio RMN.

sursa: avocatnet.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate