Connect with us
Publicitate

Actualitate

Legile pentru achiziţiile publice, adoptate de Camera Deputaţilor. Praguri pentru cumpărări directe şi garanţii obligatorii pentru cei care contestă licitaţiile

dep

Publicat

camera deputatilor Camera Deputaţilor a adoptat, prin vot final, marţi, pachetul de legi privind achiziţiile publice. Una dintre noutăţile aduse de legislaţia aprobată în Parlament este criteriul „raport calitate-preţ” şi cauţiune de 2% din valoarea contractului la cereri de suspendare sau executare a acestuia.

Pachetul legislativ include o nouă lege a achiziţiilor publice, care vizează reducerea costurilor achiziţiilor pe termen lung prin introducerea conceptului numit „calitate-preţ ” în criteriile de atribuire, având prioritate oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic. În acest fel, statul ţine cont de costul total pentru tot ciclul de viaţă al produsului sau serviciului cumpărat.

Vezi AICI proiectul de lege privind achiziţiile publice.

Vezi AICI proiectul de lege privind achiziţiile sectoriale.

Vezi AICI proiectul de lege referitor la căile de atac în materie de achiziţii publice.

Vezi AICI proiectul de lege privind concesiunile de lucrări şi servicii.

Autorităţile statului vor putea să cumpere direct, fără licitaţii, produse sau servicii cu o valoare fără TVA mai mică de 66.259 lei şi lucrări cu o valoare de cel mult 265.038 lei fără TVA.

Potrivit avocatnet.ro, suspendarea procedurii de atribuire şi/sau a executării contractului până la soluţionarea cauzei va putea fi dispusă de instanţă, la cererea unei părţi interesate, după cum prevede proiectul de lege referitor la căile de atac în materie de achiziţii publice, parte din pachetul legislativ adoptat.

Doar că solicitarea de suspendare va putea fi făcută numai în cazuri temeinic justificate şi pentru a preveni o pagubă iminentă, iar partea care va cere acest lucru va trebui să constituie în prealabil o cauţiune calculată prin raportare la valoarea estimată a contractului sau la valoarea contractului, după cum urmează:

– 2% din valoarea estimată a contractului, dacă aceasta este mai mică decât pragurile valorice pentru care este obligatorie publicarea anunţului de participare în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOUE), dar nu mai mult de 35.000 de lei;

– 2% din valoarea stabilită a contractului, dacă aceasta este mai mică decât pragurile valorice pentru care este obligatorie publicarea anunţului de participare în JOUE, dar nu mai mult de 88.000 de lei;

– 2% din valoarea estimată a contractului, dacă aceasta este egală sau mai mare decât pragurile valorice pentru care este obligatorie publicarea anunţului de participare în JOUE, dar nu mai mult de 220.000 de lei;

– 2% din valoarea stabilită a contractului, dacă aceasta este egală sau mai mare decât pragurile valorice pentru care este obligatorie publicarea anunţului de participare în JOUE, dar nu mai mult de 880.000 de lei.

Practic, solicitarea de suspendare va putea fi făcută după ce Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor se va pronunţa asupra unei contestaţii, atunci când partea interesată va ataca în instanţă decizia Consiliului. Potrivit Executivului, introducerea cauţiunii va descuraja tergiversarea soluţionării contestaţiilor.

Acest pachet era necesar pentru armonizarea legislației românești cu cea a Uniunii Europene. La începutul anului 2013, Comisia Europeană a adoptat bugetul fondurilor europene alocate ţărilor membre pentru perioada 2014 – 2020. Un an mai târziu, pe 18 aprilie 2014, Comisia Europeană a adoptat noua legislaţie privind achiziţiile publice din domeniul fondurilor UE. Uniunea Europeană a dat termen de doi ani statelor membre pentru adoptarea noii legislaţii în conformitate cu cea comunitară. Termenul limită era 18 aprilie 2016. Parlamentarii au votat, în 18 aprilie, proiectele de legi pe articole, dar au amânat până în 10 mai votul final.

“Legile privind achiziţiile publice sunt esenţiale, pentru că suntem deja în întârziere, ele ar fi trebuit adoptate până pe 18 aprilie și, practic, de atunci încolo, orice nouă licitaţie publică şi contracte semnate pe vechea legislaţie ar fi însemnat penalităţi din partea UE pe fondurile europene. De aceea votul acesta era important şi mă bucur că s-a întâmplat şi că nu suntem puşi în situaţia de a fi forţaţi /să recurgem/ la o ordonanţă de urgenţă.

Acest pachet de legi este așteptat și de mediul economic de multă vreme, tocmai pentru că vine cu precizări noi, moderne privind licitațiile, achizițiile publice și vine cu câteva elemente de transparență privind utilizarea fondurilor publice, care erau mult așteptate nu doar de mediul economic, dar și de toți cetățenii, de toți contribuabilii”, a declarat premierul Dacian Cioloş, prezent la votul în plen de la Camera Deputaţilor.

surse: digi24.ro, avocatnet.ro, gov.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate