Connect with us
Advertisement

Administrație

Palatul Cultural de la Blaj, redeschis la 81 de ani de la inaugurarea din`36. Casa Regală și Guvernul, invitați la evenimentul din 20 septembrie

Publicat

Palatul Culturii Blaj_1 interior Palatul Cultural de la Blaj se redeschide pentru publicul larg, la 81 de ani de la inaugurarea iniţială a obiectivului. Data de 20 septembrie 2017 va fi una care va rămâne în mintea blăjenilor, dar și în paginile de istorie ale orașului. Pentru a recrea momentul din 1936, primarul Gheorghe Rotar va invita la eveniment atât Guvernul României, cât și Casa Regală. Ba chiar se dorește respectarea programului de la inaugurarea de acum opt decenii.

Palatul Cultural din Blaj a trecut printr-o transformare spectaculoasă. La aproape patru ani de la debutul lucrărilor, clădirea poate fi considerată unul dintre cele mai importante edificii culturale din judeţul Alba. 

Spaţii luminoase, cu accente contemporane şi nuanţe subtile vor putea găzdui spectacole de teatru, balet, operă, expoziţii şi alte evenimente culturale. Recepția tehică a lucrărilor va avea loc în 15 februarie, iar marea deschidere în 20 septembrie, zi care nu a fost aleasă întâmplător.

test sinceritate alba24 palatul culturii blaj 2017 1 „A fost o datorie morală a mea să nu las acest palat să se prăbușească. Acest palat a fost inaugurat în 1936, în 19 septembrie, inaugurare la care a participat Casa Regală și întreg Guvernul României de atunci în frunte cu primul ministru. A fost folosit ca palat, în perioada comunistă ca cinematograf, muzeu, mai multe destinații. În `95 a suferit un incendiu, din cauza sobelor de teracotă și au mai rămas doar pereții”, a declarat, în emisiunea „Testul de Sinceritate”, primarul municipiului Blaj, Gheorghe Rotar.

Acesta a spus că, în anul 2011, clădirea și terenul aferent au fost cumpărate de către primărie, de la Biserica Greco-Catolică, cu suma de 10.000 de lei, dată fiind starea deplorabilă în care se afla ceea ce a mai rămas din palat. Investiția pentru reabilitarea acestuia se învârte în jurul sumei de un milion de euro, cu TVA.

„Am scos de aici 127 de remorci de moloz și pământ și aproximativ 100 de mc de lemn”, mai spune primarul.

palatul cultural blajRedeschiderea palatului este programată în 20 septembrie, iar la eveniment va fi invitat Guvernul României, precum și Casa Regală.

„Avem programul manifestărilor din 1936 și vom încerca să-l reedităm”, spune Gheorghe Rotar.

Palatul Cultural din Blaj se află în centrul istoric al Blajului, în Piaţa 1848, fiind cuprins în zona de protecție a monumentelor istorice de importanță națională din oraş. Clădirea iniţială a fost proiectată în 1930, de arhitectul Victor Smigelschi, pentru a găzdui evenimente organizate de Asociaţia culturală ASTRA. A fost inaugurată şase ani mai târziu, în 1936, în prezența regelui Carol al II-lea și a întregului guvern și a găzduit toate evenimentele culturale din perioada interbelică.

Tot aici au funcționat, pe rând, Muzeul de Istorie și Etnografie, Biblioteca Orașenească și Centrul de Radioficare. Imobilul a fost în proprietatea Bisericii Române Unite cu Roma Greco-Catolice, apoi a trecut la stat, în administrarea Ministerului Artelor (Ateneul Popular „Horea, Cloșca și Crișan” din Blaj).

După 1989, a fost retrocedat Mitropoliei Române Unite cu Roma Greco-Catolice. Ultima dată, clădirea a găzduit cinematograful “Nicolae Bălcescu”. În decembrie 1995, un incendiu imens a distrus clădirea în proporție de 40%. Mai rămăseseră doar pereții exteriori și o parte din încăperile de la primul etaj.

VEZI:  FOTO-VIDEO: Omul care a transformat ”Mica Romă” într-o perlă a județului Alba. TESTUL de SINCERITATE cu primarul Blajului, Gheorghe Rotar

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement