Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Până acum numărau anii, acum numără și banii! 13.000 lei/ lună: veniturile parlamentarilor de Alba s-au lungit până la pragul nesimțirii

Publicat

deputatiLa jumătatea primului an de mandat, parlamentarii de Alba își numără nu realizările, ci banii. Salariile aleșilor din parlament s-au dublat de la 1 iulie 2017. Dacă până acum un deputat câștiga în jur de 4.500-5.000 de lei pe lună, acum, pentru trei vorbe răgușite, o introducere de cartelă și un salut pe holurile parlamentului, va câștiga peste 10.000 de lei plus bani de cazare, combustibil, etc. Veniturile lor nu sunt legate de performanțe generale și nici de modul în care își reprezintă colegiile.

De altfel, cu mici excepții, parlamentarii de Alba sunt niște anonimi din punct de vedere al realizărilor și al prezenței lor în politica de la București.

Senatorul Alexandru Pereș a câștigat în ultimul an 10.000 lei pe lună, potrivit propriei declarații de avere depuse la Senat. Acum va câștiga dublu, adică peste 20.000 de lei, după majorarea aprobată la grămadă de parlamentarii puterii și opoziției. Banii pe care îi va câștiga în acest mandat sunt suficienți încât să aibă un trai liniști după pensionarea pe care o plănuiește de câțiva ani, poate aștepta mărirea.

Nu știm nici ce va avea de câștigat România sau județul Alba din faptul că noul senator al PSD Alba, Daniel Breaz, va avea cardurile „umflate” lunar cu aproximativ 15.000 de lei, în timp ce activitatea lui la Senat va fi la influențată direct de dispozițiile șefului său, Liviu Dragnea.

„Drujbarul Apusenilor” – cum este ”alintat” deputatul PNL Corneliu Olar –  va avea aproximativ 9.000 de lei salariu. Pentru banii ăștia ar putea să-și ducă în fiecare zi tulnicăresele în Parlament pentru a sufla niște doine ardelenești în urechea sensibilă a Olguței Vasilescu.

Cei mai binecuvântați de soartă sunt Claudiu Răcuci și Sorin Bumb, care nici în cele mai frumoase vise nu credeau că se vor smulge de sub papucul lui Dumitrel și Rotar, ca să ajungă la mâna lui Orban. Sunt ca elevii care nu și-au făcut temele și stau pe jumate ascunși sub bancă, poate scapă neascultați la oră. Ei, elevii ăștia care dorm la ore vor avea și ei câte 9.000 de lei salariu.

La aproape 10.000 de lei, dacă nu chiar mai bine, va ajunge deputatul PSD, Ioan Dîrzu, cel mai mare susținător a lui Dragnea în județul Alba. Nu putem spune că este total absent în activitatea parlamentară, dar pentru banii ăștia ar putea să facă la tot șeptelul din Apuseni, teste pentru boala limbii albastre. De parcă ar mai conta ce culoare are limba.

Ultimul, dar nu cel din urmă deputat de Alba, Florin Roman a ieșit, cel puțin în cifre, cel mai activ parlamentar de Alba după 100 de zile de mandat, însă nimic din activitatea lui de până în prezent nu justifică cei 10.000 de lei pe care îi va câștiga. Pe bani mai mulți de la Roman vom primi mai multe greve japoneze și mai multe apariții la TV că oricum mai avea un pic și îl vedeam și la Cartoon Network.

Faptul că parlamentarii vor câștiga aceste sume a lansat în spațiul public diverse dezbateri. Unii spun că era absolut necesar ca aceștia să aibă salarii decente pentru calitatea lor de demnitari, iar alții chiar au lansat ideea că salariile mari vor reduce tentația corupției (:))!). Nimeni nu a pus în balanță efortul pe care îl fac aleșii pentru a primi acești bani de la popor.

Dacă mai punem faptul că toți parlamentarii au asigurate chiriile și alte avantaje, 4.600 lei, sumă forfetară pentru locuința în București (doar pentru parlamentarii care nu au domiciliu în București) 1.400 lei, combustibil, 476 lei, suma alocată pentru deplasări în circumscripția electorală 616 lei, 160 lei pe zi de activitate în plen, 11.400 lei, suma forfetară pentru activitatea parlamentară, câștigul oricărui parlamentare depășește cu mult sumele la care un român de rând nu și permite nici măcar să viseze.

Totuși aceste sume nu li se par foarte mari deputaților PSD de Alba, singurii care au vorbit despre acest subiect, la ultima conferință de presă organizată la Alba Iulia. Cei din opoziție, beneficiari de aceleași drepturi bănești evită de câteva luni să se întâlnească cu presa. Cei patru deputați PNL nu au mai explicat electoratului din Alba ce au mai făcut prin parlament de mai bine de trei luni.

Deputatul Ioan Dîrzu consideră că indemnizația de 4.900 pe care o avea înainte de această creștere nu era una „stimulativă”.

„Costurile sunt altele în București, pentru cei care fac naveta săptămânal. Din punctul meu de vedere cred că lucrurile trebuie să fie stimulativ pentru a merge în Parlament oameni care să nu aibă și altă preocupare. Activitatea de parlamentar este una foarte laborioasă și nu înseamnă doar cele trei zile state în București sau în Camera Deputaților, ori Senat, înseamnă și alte activități în teritoriu” a declarat deputatul Ioan Dîrzu.

Și senatorul PSD Alba, Daniel Breaz a comentat pe acest subiect, iar potrivit declarațiilor acestuia, suma de 1.400 de lei pe lună pentru carburant nu este suficientă. Nici suma pe care parlamentarii o primesc pentru cazare în Capitală nu pare să fie suficientă pentru Daniel Breaz care declară că prețurile de cazare laun  hotel din București depășește 1.000 de euro pe lună.

„În momentul de față, fiecare parlamentar primește o sumă de 1.400 de lei lunar pentru întreținerea mașinii cu care face naveta. Vreau să vă spun că după patru ani de mandat, o să predăm mașinile pe care am dat banii, o să le predăm practic cu 400 de mii de kilometri la bord. Faceți un calcul pentru cineva care și-a achiziționat o mașină la un preț mediu, undeva la 18.000-19.000 de euro, din banii proprii, care primește 1.400 de lei pe lună, ori patru ani și faceți un cost al reviziilor medii să vedeți să la final este pe pierdere. Da, aș fi demagog să spun că la acest moment, comparând cu salariile din România, nu sunt niște indemnizații bune. Dar haideți să comparăm cu salariile altor funcționari, cu activitatea unui parlamentar, nu e ce se vede în ședințele de plen, sunt ședințe comisii…Vă dau un exemplu, la legea salarizării am stat 10-12 ore” spune Daniel Breaz.

”S-a ajuns undeva la 9.000 de lei, net pe lună (…)Este o sumă decentă care răsplătește și cred că poate să îl stimuleze pe parlamentarul respectiv încât să se ocupe de această activitate foarte serios și să nu aibă alte gânduri” mai spune Breaz.

Puteți vedea mai jos și o analiză pe scurt a activității parlamentarilor de Alba, de la preluarea mandatelor și până la sfârșitul lunii iunie 2017.

Daniel Breaz – senator PSD de Alba

Are o singură luare de cuvânt la depunerea jurământului. Nici la capitolul întrebări și interpelări nu stă prea bine, fiind „pe ZERO” la ambele.

În ceea ce privește inițiativele legislative, are în total 15, toate în grup și majoritatea au în vedere modificarea unor legi deja existente. Are o sigură inițiativă legată de județul Alba, cea de transmiterea unui teren din domeniul public al statului şi din administrarea Ministerului Transporturilor, aflat în concesiunea Companiei Naţionale de Căi Ferate „C.F.R.”- S.A., în domeniul public al oraşului Teiuş şi în administrarea Consiliului Local al Oraşului Teiuş, judeţul Alba, inițiativă care a trecut prin mâna fiecărui parlamentar de Alba în ultimele două mandate.

 

Alexandru Pereş – senator PNL de Alba

Cel mai experimentat parlamentar de Alba, Alexandru Pereș are 12 luări cuvânt, 22 întrebări, mare parte legate de problemele din județul Alba.

Printre acestea găsim cea referitoare la „Liceul Tehnologic din Sebeș – asigurarea finanțării prin Programul Național de Dezvoltare Locală, în scopul construirii unei noi clădirii” „Transferarea clădirii cazărmii din Cetatea Alba Carolina, din domeniul public al statului și administrarea Ministerului Apărării Naționale, în domeniul public al statului și administrarea Consiliului Local Alba Iulia”, „Finanțare, prin Programul Național de Dezvoltare Locală 2017, pentru construirea unei clădiri care să cuprindă o creșă și o grădiniță, în cartierul Valea Frumoasei, din Municipiul Sebeș”.

Mai are 4 interpelări adresate Primului Ministru și 9 inițiative legislative, iar declarații politice sunt 2.

 

Florin Roman – deputat PNL de Alba

Până în prezent, Roman pare să fie cel mai activ și cel mai vocal parlamentar pe care l-a dat Alba în acest mandat.

Fostul vicepreședinte al Consiliului Județean are 42 luări de cuvânt, 4 declaraţii politice, 24 întrebări și interpălari, 2 moţiune și 593 de voturi electronice.

A iniţiat sau semnat 27 propuneri legislative. Dintre acestea, amintim cea de modificare a codului fiscal pentru reducere impozit pe venit de la 16 la 10 la sută, cea pentru eliminarea condiţiei de vechime pentru angajarea absolvenţilor în sectorul public sau cea pentru depunerea dosarelor de pensie cu 90 de zile. Toate inițiativele sunt fie la comisii, fie la Senat.

 

Corneliu Olar – deputat PNL de Alba

Deputatul din Munţii Apuseni are 20 luări de cuvânt în parlament, o declaraţie politică şi doar două întrebări şi interpelări.

A semnat 21 iniţiative legislative la comun cu alți parlamentari, printre care proiecte de modificare a funcţionării Curţii de Conturi, privind interzicerea temporară a exportului de lemne de foc, modificare a Statutului aleşilor locali sau de modificare a Codului Fiscal.

Are înregistrate 628 de voturi electronice.

 

Ioan Dîrzu – deputat PSD de Alba

Deși în mandatul trecut a fost cel mai activ parlamentar, anul acesta, Ioan Dîrzu, deputat PSD la al doilea mandat, are până în prezent o singură luare de cuvânt, la fel ca și colegul său de partid, la depunerea jurământului. Mai are 6 întrebări legate de modernizări de drumuri (DJ 107K – Galda de Jos – Mogoş, DN 74, DJ704, DJ 709K sau drumuri ce fac legătura între DN 7C şi Domeniul Schiabil Şureanu).

Deputatul are înregistrate 20 inițiative legislative, majoritatea legate de agricultură și a votat de 507 ori.

 

Sorin Ioan Bumb – deputat PNL de Alba

Fostul administrator al judeţului Alba nu pare să fie foarte activ în Parlament, cel puţin până acum. Are șapte luări de cuvânt în şedinţe, cinci declarații politice și șase întrebări.

A iniţiat sau semnat 19 propuneri legislative, majoritatea „de grup”, alături de ceilalţi colegi parlamentari de Alba şi a semnat o moţiune. La categoria voturi electronice, apare cu voturi DA sau NU, în 559 de cazuri.

 

Claudiu Răcuci – deputat PNL de Alba

Are 24 interpelări sau întrebări, 13 luări de cuvânt și  a semnat o moţiune și a făcut 12 declarații politice.

A iniţiat sau semnat 18 iniţiative legislative.

Potrivit înregistrărilor de vot electronic, a votat de 478 de ori (Da sau Nu).

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Costy

    sâmbătă, 08.07.2017 at 16:19

    Si ce muncesc ei pt banii acestia, totusi? Eu pt 1450 lei trag la norma inclusiv sambata si se vede ce lucrez, la ei ce se vede ? NIMICCC mulg statul de bani. Nesimtitii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

EVENIMENT

Trei persoane, în spital, după o bătaie la Zlatna. Alți doi scandalagii, reținuți de poliție. De la ce a pornit totul

Publicat

Doi bărbați au fost reținuți de polițiști pentru 24 de ore, după o bătaie ce a avut loc pe o stradă din Zlatna. În urma conflictului, trei persoane au ajuns la spital. 

Potrivit IPJ Alba, la data de 25 iunie 2022, polițiștii din Zlatna au luat măsura reținerii, pentru 24 de ore, față de un doi bărbați, unul de 23 de ani, din Cisnădie, județul Sibiu și celălalt de 49 de ani, din Cugir, care sunt cercetați pentru tulburarea ordinii și liniștii publice și lovire sau alte violențe.

În sarcina acestora s-a reținut faptul că, la data de 24 iunie 2022, în jurul orei 23,00, în timp ce se aflau pe o stradă din Zlatna, împreună cu o femeie de 49 de ani, din Zlatna, în urma unui conflict, avut cu membrii unei familii din localitatea Pârâu Gruiului, din orașul Zlatna, i-ar fi agresat pe aceștia.

În urma acestui conflict, trei persoane, cu vârste cuprinse între 24 și 47 de ani, au suferit leziuni și au fost transportate la spital, pentru îngrijiri.

În cursul zilei de duminică, 26 iunie 2022, reținuții vor fi prezentați Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, pentru dispunerea măsurilor legale.

Cercetările sunt continuate, pentru stabilirea întregii activități infracționale.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

IPJ Alba: Șapte tineri depistați drogați la volan în Alba Iulia, în 48 de ore. Motiv enorm de îngrijorare sau o problemă tehnică?

Publicat

politie noaptea

Polițiștii din Alba, transmit într-un comunicat de presă, că în ultimele două zile, au identificat șapte tineri care ar fi condus sub influența drogurilor. Polițiștii susțin că aceștia au fost testați cu aparatul drugtest și toți au ieșit pozitiv, însă nu precizează la câte substanțe au ieșit pozitivi.

Din ce în ce mai multe voci susțin că aparatele de testare pe care le folosesc polițiștii de la rutieră ar putea da erori. 

Este un număr foarte ridicat de tineri care au fost depistați pozitiv pentru substanțe psihoactive, iar acest fapt ridică mai multe semne de întrebare.

Sunt drogurile o problemă mare în Alba, în special în Alba Iulia, iar consumul de stupefiante este foarte ridicat? Sau aparatele folosite de polițiști dau erori? 

Redăm mai jos informațiile oferite de IPJ Alba, în comunicatul de presă către mass-media, în data de 26 iunie 2022. 

La data  de 26 iunie 2022, în jurul orei 02.00, polițiștii Biroului Rutier din cadrul Poliției Municipiului Alba Iulia, în timp ce acționau pe B-dul 1 Încoronării din municipiu, au oprit, pentru control, un autoturism, condus de un tânăr de 21 de ani, din Alba Iulia.

În urma testării conducătorului auto, cu aparatul drugtest, a rezultat că era sub influența substanțelor psihoactive, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre biologice.

Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența substanțelor psihoactive.

La data  de 25 iunie 2022, în jurul orei 23,50, polițiștii Biroului Rutier din cadrul Poliției Municipiului Alba Iulia, în timp ce acționau pe B-dul 1 Decembrie 1918 din municipiu, au oprit, pentru control, un autoturism, condus de un tânăr de 20 de ani, din comuna Vințu de Jos.

În urma testării conducătorului auto, cu aparatul drugtest, a rezultat că era sub influența substanțelor psihoactive, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre biologice.

Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența substanțelor psihoactive.

La data  de 25 iunie 2022, în jurul orei 23,00, polițiștii Biroului Rutier din cadrul Poliției Municipiului Alba Iulia, în timp ce acționau pe B-dul Horea din municipiu, au oprit, pentru control, un autoturism, condus de un tânăr de 20 de ani, din Alba Iulia.

În urma testării conducătorului auto, cu aparatul drugtest, a rezultat că era sub influența substanțelor psihoactive, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre biologice.

La data  de 25 iunie 2022, în jurul orei 20,00, polițiștii Serviciului Rutier, Biroul Drumuri Naționale și Europene, în timp ce acționau pe DN 74, pe raza localității Poiana Ampoiului, au oprit, pentru control, un autoturism, condus de un tânăr de 18 de ani, din comuna Meteș.

În urma testării conducătorului auto, cu aparatul drugtest, a rezultat că era sub influența substanțelor psihoactive, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre biologice.

Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența substanțelor psihoactive.

La data de 25.06.2022, în jurul orei 04,00, polițiștii Serviciului Rutier – Biroul Drumuri Naționale și Europene din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba au depistat un tânăr de 22 ani, din comuna Ighiu, în timp ce conducea un autoturism, pe Bulevardul Încoronării din Alba Iulia, fiind sub influența substanțelor psihoactive.

Tânărul a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre biologice.

Față de el, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența substanțelor psihoactive.

La data de 24.06.2022, în jurul orei 23.40, polițiștii rutieri din Alba Iulia au depistat un tânăr de 21 ani, din comuna Sântimbru, în timp ce conducea un autoturism, pe B-dul Horea din Alba Iulia, fiind sub influența substanțelor psihoactive.

Tânărul a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre biologice.

Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența substanțelor psihoactive.

La data de 24.06.2022, în jurul orei 23,00, polițiștii rutieri din Alba Iulia au depistat un tânăr de 18 ani, din Alba Iulia, în timp ce conducea un autoturism, pe strada Gemina din Alba Iulia, fiind sub influența substanțelor psihoactive.

Tânărul a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre biologice.

Față de el, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența substanțelor psihoactive.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

DSP anunță șase cazuri de COVID-19 depistate, în Alba, în ultimele 24 de ore. Câte teste au fost efectuate sâmbătă

Publicat

Șase cazuri noi de COVID-19 au fost depistate în ultimele 24 de ore, în județul Alba, după testările de sâmbătă 25 iunie, transmit reprezentații DSP Alba. 

Cele șase cazuri au fost depistate după ce la Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia au fost efectuate 17 teste PCR. De asemenea au fost efectuate 43 de teste rapide.

Unde au fost descoperite cele șase noi cazuri

Alba Iulia, un caz nou și o reinfectare

Cugir un caz

Ocna Mureș un caz

Bistra două cazuri

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

 

Citeste mai mult
Publicitate

CÂMPENI

Pedeapsa redusă pentru un bărbat din Câmpeni care și-a bătut mama. Decizie finală, la Curtea de Apel Alba Iulia

Publicat

Un bărbat din Câmpeni care și-a bătut de două ori mama, a primit o pedeapsa mai blândă din partea judecătorilor Curții de Apel Alba Iulia, față de decizia magistraților judecătoriei. 

Mai exact, în primă instanță, în luna februarie a anului 2022, bărbatul a fost condamnat la un an și șase luni de închisoare, la Judecătoria Câmpeni. Bărbatul a făcut apel și dosarul a ajuns pe masa magistraților Curții de Apel Alba Iulia. 

În data de 23 iunie, judecătorii instanței superioare au dat o decizie finală în cazul bărbatului. De asemenea, motivarea a fost făcută public, fiind disponibilă pe rejust.ro.

Potivit motivării instanței, ”la data de 05.03.2021, în jurul orelor 00:45, la domiciliul numiţilor(…) si a mamei acestuia(…) au avut loc discuţii contradictorii pe fondul consumului de alcool de către ambele persoane, care locuiesc singure la acest domiciliu.

După discuţiile avute, persoana vătămatăa fost lovită cu pumnii si picioarele peste corp de către fiul acesteia, fiind emis ordin de protecție provizoriu la data de 05.03.2021 orele 14:50 pentru o perioada de 5 zile, se arată în motivarea instanței.

Însă bărbatul nu a respectat oridinul și pe timpul nopții a revenit la casa femeii unde a bătut-o din nou.

După ce a fost condamnat la Judecătoria Câmpeni bărbatul a făcut apel. Magistrații Curții de Apel Alba Iulia au admis cererea acestuia și i-au micșorat pedeapsa de la un an și șase luni șa un an și două luni.

Sentința este definitivă.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

 

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax