Actualitate
Până la 31 ianuarie: Contribuabilii pot opta pentru plata impozitului pe profit în rate egale trimestriale
Până la 31 ianuarie, contribuabilii care doresc să opteze pentru aplicarea sistemului de plăţi egale trimestriale în contul impozitului pe profit trebuie să completeze formularul (012) „Notificare privind modificarea sistemului anual/trimestrial de declarare şi plată a impozitului pe profit”. Acesta a fost aprobat de ANAF, luni, 7 ianuarie.
Plata trimestrială anticipată egală în contul impozitului pe profit, pentru declararea anuală a acestuia este un sistem opţional, aplicat din 2013, conform art. 34 alin. (2) din Codul fiscal. Alegerea acestei opţiuni de către contribuabili trebuie însă exprimată prin completarea formularului până la sfârşitul primei luni din an.
La acest sistem de plată pot apela societăţile comerciale române, indiferent de forma de organizare şi de forma de proprietate. Odată cu alegerea opţiunii, aceasta este obligatorie pentru cel puţin 2 ani fiscali consecutivi. Dacă respectivul contribuabil doreşte să iasă din sistemul anual de declarare şi plată a impozitului, trebuie să specifice acest lucru la începutul anului fiscal pentru care se solicită aplicarea prevederii de revenire la sistemul obişnuit. Plăţile anticipate efectuate trimestrial pentru plata impozitului pe profit anual se calculează ca o pătrime respectivul impozit, datorat pentru anul precedent, actualizat cu indicele preţurilor de consum. Acest indice este estimat cu ocazia elaborării bugetului iniţial al anului pentru care se efectuează plăţile anticipate, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare trimestrului pentru care se efectuează plata.
Impozitul pe profit pentru anul precedent, pe baza căruia se determină plăţile anticipate trimestriale, este impozitul pe profit datorat conform declaraţiei privind impozitul pe profit.
Excepţie de la aplicarea acestui sistem sunt categoriile care au obligaţia de a declara şi plăti impozitul pe profit, anual, până la data de 25 februarie inclusiv a anului următor, respectiv organizatiile nonprofit, contribuabilii care obţin venituri majoritare din cultura cerealelor şi a plantelor tehnice, pomicultură şi viticultură, creşterea cartofului; contribuabilii persoane juridice străine ce deţin proprietăţi imobiliare în România sau participaţii la capitalul social al persoanelor juridice române, asocierile fără personalitate juridică.
De asemenea, nu pot aplica acest sistem şi au la dispoziţie cel de declarare normal contribuabilii care, în anul precedent, erau nou-înfiinţaţi, înregistrau pierdere fiscală; s-au aflat în inactivitate temporară, au fost plătitori de impozit pe veniturile microîntreprinderilor, în anul pentru care se datoreaza impozitul pe profit.
În cazul în care contribuabilii au înregistrat pierdere fiscală în primul an din cei doi pentru care doresc să plătească trimestrial, efectuează plăţi anticipate în contul impozitului pe profit la nivelul sumei rezultate din aplicarea cotei de impozit asupra profitului contabil al perioadei pentru care se efectuează plata anticipată. Calculul final al impozitului pe profit este realizat prin depunerea declaraţiei anuale de impozit pe profit 101, până în 25 martie a anului următor.
Sursa: hotnews.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News