Jake Sullivan, consilierul SUA pentru securitate națională, i-a îndemnat pe americani să părăsească Ucraina, „în termen de 24 până la 48 de ore”, pe fondul temerilor tot mai mari privind o invazie rusă în Ucraina, relatează The Guardian.
Apelul oficialului american a venit la scurt timp după ce presa americană a scris, citând surse diplomatice, că Biden i-a informat pe aliați, inclusiv pe președintele Iohannis, că Putin e decis să invadeze, iar un atac e posibil chiar în câteva zile.
BBC citează surse de la Casa Albă potrivit cărora Rusia ar putea invada Ucraina „oricând”.
O invazie ar putea începe cu bombardamente aeriene care ar îngreuna plecările și ar pune în pericol civilii. Moscova a negat în repetate rânduri orice plan de invadare a Ucrainei, în ciuda adunării a peste 100.000 de militari în apropierea graniței.
Declarația SUA a determinat țările din întreaga lume să emită noi avertismente pentru cetățenii lor din Ucraina.
În conferința de presă, consilierul american pentru securitate națională a evitat să confirme aceste informații, dar i-a sfătuit pe americani să plece din Ucraina.
„Dacă rămâneți, vă asumați riscuri, fără nicio garanție că va exista vreo altă oportunitate de a pleca și nu există nicio perspectivă de evacuare militară americană în cazul unei invazii ruse”, a declarat Jake Sullivan.
Sullivan a mai spus că un atac rus în Ucraina ar putea începe cu tiruri de rachete și bombardamente aviatice și ar putea provoca numeroase victime civile.
Începutul conflictului ar genera și victime civile
„Dacă Rusia începe atacul asupra Ucrainei, este probabil că va începe cu bombardamente aeriene și tiruri de rachete care vor face victime civile, indiferent de naționalitate.
Invazia terestră ulterioară va implica atacul unei forțe masive, practic fără avertisment. Comunicațiile care fac posibilă pregătirea plecărilor vor fi întrerupte iar traficul comercial, oprit.
Nimeni nu va putea conta pe plecări pe calea aerului, cu trenul sau cu mașina, odată ce a început operațiunea militară”, a avertizat Sullivan, adăugând că actuala administrație nu va periclita viața militarilor americani pentru a-i extrage pe civilii SUA care puteau să plece când acest lucru era încă posibil, dar au decis să n-o facă.
Variantă luată în calcul de ruși: atac rapid asupra capitalei Kiev
Potrivit oficialului american, o variantă luată în calcul de ruși ar presupune un atac rapid asupra capitalei ucrainene, Kiev.
Alte orașe ucrainene importante ar fi, de asemenea, vizate.
Sullivan a menționat că SUA nu știu încă dacă președintele Vladimir Putin a luat decizia finală în privința invaziei, dar această perspectivă rămâne „o posibilitate reală”.
Sullivan a fost confruntat, pe parcursul briefingului de presă de la Casa Albă cu informații distribuite de postul public american PBS, informații potrivit cărora guvernul american ar ști că președintele rus Vladimir Putin ar fi luat decizia finală în privința invaziei și ar fi comunicat-o armatei.
Informații transmise către Aliați
„Am comunicat celor 30 de membri NATO și mai multor parteneri ultimele informații și acestea nu includ o declarație că Vladimir Putin a dat ordinul final de a merge înainte cu invazia”, a răspuns Sullivan.
El a estimat că președintele Biden va discuta telefonic cu omologul său rus, însă a menționat că momentan nu are de făcut un anunț oficial pe această temă.
Jake Sullivan a reînnoit apelul făcut anterior, în declarații separate, de Joe Biden și de Antony Blinken, ca cetățenii americani aflați încă în Ucraina să plece din această țară „cât de curând posibil, preferabil în următoarele 24 – 48 de ore”.
Într-o altă evoluție legată de criza de la frontiera ucraineană, Ministerul de Externe din Marea Britanie le-a cerut cetățenilor acestei țări să plece imediat din Ucraina, „cât timp mijloacele comerciale sunt încă disponibile”.
Apelul lansat de Statele Unite nu este însă unul singular. Marea Britanie a transmis o avertizare similară, precum și alte 9 țări.
Aliații din NATO au avertizat Rusia: Un atac asupra Ucrainei atrage sancțiuni masive
Aliaţii din cadrul NATO au avertizat, vineri, Rusia că un atac asupra Ucrainei va atrage sancţiuni masive, anunţă Guvernul de la Berlin, după conversaţia pe care preşedintele SUA, Joseph Biden, a avut-o cu lideri ai ţărilor europene, printre care cei din Germania, Franţa, Marea Britanie şi România.
Preşedintele SUA, Joseph Biden, a discutat vineri, prin videoconferinţă, cu lideri ai ţărilor europene, printre care cancelarul german, Olaf Scholz, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, premierii Marii Britanii şi Italiei, Boris Johnson şi Mario Draghi, preşedintele României, Klaus Iohannis, şi preşedintele Poloniei, Andrzej Duda.
De asemenea, la conversaţie a participat premierul Canadei, Justin Trudeau, conform publicaţiei Der Spiegel. În plus, au participat secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel.
„Aliaţii sunt determinaţi să aplice în mod coordonat şi rapid sancţiuni profunde împotriva Rusiei, în cazul în care va comite noi agresiuni împotriva suveranităţii şi integrităţii Ucrainei.
Toate eforturile diplomatice au rolul de a îndemna Moscova să reducă tensiunile. Este vorba despre evitarea unui război în Europa”, a declarat, după conversaţia prin videoconferinţă, Steffen Hebestreit, purtătorul de cuvânt al Guvernului Germaniei, citat de publicaţia Bild.
Jake Sullivan, consilierul pentru Securitate Naţională al preşedintelui Joseph Biden, a afirmat vineri după-amiază că toate informaţiile arată că Rusia ar putea lansa o invazie în Ucraina în următoarele zile sau în următoarele săptămâni.
O invazie ar putea fi lansată rapid
„O invazie ar putea fi lansată rapid”, posibil înainte de sfârşitul Jocurilor Olimpice de la Beijing, a declarat Jake Sullivan, citat de agenţia Associated Press.
„Nu putem indica exact ziua în acest moment, nu putem indica ora, dar există o posibilitate foarte, foarte specifică.
Există o puternică posibilitate de a fi lansată o acţiune, există o posibilitate specifică, într-un interval relativ apropiat ca timp, iar această evaluare se bazează pe ceea ce se întâmplă pe teren.
Continuăm să observăm semnale privind o escaladare a situaţiei de către Rusia, inclusiv prin noi forţe trimise la frontiera Ucrainei.
Aşa cum am spus anterior, suntem în intervalul în care o invazie ar putea începe în orice moment dacă Vladimir Putin decide să facă acest lucru.”, a precizat Jake Sullivan.
Lista țărilor care și-au îndemnat cetățenii să părăsească Ucraina
Marea Britanie: „Cetățenii britanici ar trebui să plece cât timp rămân opțiunile comerciale”, este avertismentul lansat de Marea Britanie, pe site-ul Guvernului de Londra. Ministerul britanic de Externe avertizează că Ambasada din Kiev rămâne deschisă, dar nu va putea oferi asistență consulară personală.
Japonia: Ministerul de Externe a avertizat cei 150 de niponi aflați în Ucraina să părăsească de urgență Ucraina, scrie Reuters. Biden le-ar fi spus aliaților europeni, inclusiv lui Iohannis, că Putin e decis să invadeze Ucraina, iar un atac e posibil în câteva zile
Norvegia: Euronews anunță că și Norvegia avertizează cetățenii rămași în Ucraina să părăsească de îndată Ucraina.
Estonia: Al Jazeera scrie că ministrul de externe al țării baltice i-a sfătuit pe cetățeni să se întoarcă din Ucraina, iar pe cei care au planificate călătorii non-esențiale spre Kiev să nu le facă.
Olanda: Olandezii au fost sfătuiți să plece din Ucraina, a anunțat postul de radio batav BNR, citat de Reuters, care a punctat că diplomația va fi mutată de la Kiev la Lviv
Muntenegru: Ministerul de externe și-a anunțat cetățenii să ia în calcul părăsirea imediată a Ucrainei, conform 112.ua
Letonia, o altă țară ex-sovietică și-a sfătuit cetățenii aflați în Ucraina să plece de îndată, arată același site 112.ua.
Coreea de Sud: Țara asiatică a anunțat că va întrerupe toate zborurile către toate regiunile din Ucraina, arată Korea Herald
Danemarca: Ziarul Pravda anunță că ambasada Danemarcei a anunțat danezii din Ucraina să se întoarcă în țara natală „cât mai repede”
Israel: Ministerul de externe al Israelului și-a sfătuit, de asemenea, cetățenii să plece din Ucraina de îndată, afirmă Times of Israel
UPDATE 12.02.2022: România anunță românii să părăsească teritoriul Ucrainei
Ministerul Afacerilor Externe a ridicat nivelul de alertă privind Ucraina și le cere românilor „să re-evalueze necesitatea de a rămâne” pe teritoriul acestei țări.
România se alătură zecilor de țări care au emis avertismente cu privire la situația de securitate tot mai gravă din Ucraina, în urma informațiilor prezentate de SUA privind o eventuală invazie a Rusiei în această țară.
Ministerului Afacerilor Externe a anunțat sâmbătă că a ridicat nivelul de alertă cu privire la Ucraina și că a luat decizia de a retrage personalul diplomatic și consular neesențial de la Ambasada din Kiev și din oficiile consulare.
„MAE a luat decizia retragerii personalului diplomatic și consular neesențial de la misiunea diplomatică și o parte a oficiilor consulare din Ucraina”, precizează sursa citată.
Totodată, MAE le-a recomandat cetățenilor români să evite orice călătorie în țara vecină, iar dacă se află în Ucraina „să re-evalueze” necesitatea de a rămâne acolo.
În plus, ministerul anunță că au fost luate „toate măsurile privind repatrierea pe bază voluntară a membrilor de familie ai personalului diplomatic și consular din cadrul misiunilor diplomatice și consulare ale României din Ucraina, procesul de repatriere a acestora fiind la acest moment finalizat în ce privește Ambasada României la Kiev și Consulatul General al României de la Odessa”
UPDATE 12 februarie 2022: Toată lumea retrage personalul, inclusiv Rusia
Diplomații ruși încep să plece din Ucraina, a declarat pentru RIA Novosti, o sursă internă
Rusia a început să-şi retragă personalul diplomatic din Ucraina, a informat sâmbătă agenţia de presă rusă Ria Novosti.
„Conform declaraţiilor cetăţenilor ucraineni, diplomaţii şi ofiţerii consulari ruşi din Ucraina au început să plece în Rusia. Acest lucru, în special, este evidenţiat de dificultăţile apărute la efectuarea unor întâlniri la consulate şi la ambasadă”, a spus sursa pentru presă.
Rusia a declarat că nu intenţionează să invadeze Ucraina şi nu a anunţat oficial retragerea diplomaţilor de acolo, însă o reducere a personalului a fost indicată de dificultatea crescută în obţinerea de numiri la ambasada şi consulatele Rusiei.
Planurile de evacuare a personalului din ambasadele din Ucraina au fost deja anunţate de Marea Britanie, Germania şi Australia. Multe ţări occidentale – Canada, Finlanda, Letonia, Ţările de Jos, Estonia, Japonia, Noua Zeelandă şi altele – au cerut cetăţenilor să părăsească imediat Ucraina după ce consilierul pentru securitate naţională din SUA, Jake Sullivan, a declarat vineri că o invazie rusă a Ucrainei ar putea avea loc „oricând”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News