Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

UPDATE Avertismentul SUA: ”Părăsiți Ucraina în termen de 24 până 48 de ore”. Invazia poate avea loc în orice zi. ALERTA MAE

Publicat

sursa foto: nytimes.com

Jake Sullivan, consilierul SUA pentru securitate națională, i-a îndemnat pe americani să părăsească Ucraina, „în termen de 24 până la 48 de ore”, pe fondul temerilor tot mai mari privind o invazie rusă în Ucraina, relatează The Guardian.

Apelul oficialului american a venit la scurt timp după ce presa americană a scris, citând surse diplomatice, că Biden i-a informat pe aliați, inclusiv pe președintele Iohannis, că Putin e decis să invadeze, iar un atac e posibil chiar în câteva zile.

Vezi și Traian Băsescu: 11 motive pentru care Putin NU va invada Ucraina. Analiza fostului președinte

BBC citează surse de la Casa Albă potrivit cărora Rusia ar putea invada Ucraina „oricând”.

O invazie ar putea începe cu bombardamente aeriene care ar îngreuna plecările și ar pune în pericol civilii. Moscova a negat în repetate rânduri orice plan de invadare a Ucrainei, în ciuda adunării a peste 100.000 de militari în apropierea graniței.

Declarația SUA a determinat țările din întreaga lume să emită noi avertismente pentru cetățenii lor din Ucraina.

Citește și TOP 20: Țările cu cele mai puternice armate din lume în 2022. Pe ce loc se află, SUA, Rusia, Ucraina și România

În conferința de presă, consilierul american pentru securitate națională a evitat să confirme aceste informații, dar i-a sfătuit pe americani să plece din Ucraina.

 • „Dacă rămâneți, vă asumați riscuri, fără nicio garanție că va exista vreo altă oportunitate de a pleca și nu există nicio perspectivă de evacuare militară americană în cazul unei invazii ruse”, a declarat Jake Sullivan.

Sullivan a mai spus că un atac rus în Ucraina ar putea începe cu tiruri de rachete și bombardamente aviatice și ar putea provoca numeroase victime civile.

Începutul conflictului ar genera și victime civile

„Dacă Rusia începe atacul asupra Ucrainei, este probabil că va începe cu bombardamente aeriene și tiruri de rachete care vor face victime civile, indiferent de naționalitate.

Invazia terestră ulterioară va implica atacul unei forțe masive, practic fără avertisment. Comunicațiile care fac posibilă pregătirea plecărilor vor fi întrerupte iar traficul comercial, oprit.

Vezi și LISTA adăposturilor de protecție civilă din România, unde te poți ascunde în caz de război. Câte buncăre sunt în județul Alba

Nimeni nu va putea conta pe plecări pe calea aerului, cu trenul sau cu mașina, odată ce a început operațiunea militară”, a avertizat Sullivan, adăugând că actuala administrație nu va periclita viața militarilor americani pentru a-i extrage pe civilii SUA care puteau să plece când acest lucru era încă posibil, dar au decis să n-o facă.

Variantă luată în calcul de ruși: atac rapid asupra capitalei Kiev

Potrivit oficialului american, o variantă luată în calcul de ruși ar presupune un atac rapid asupra capitalei ucrainene, Kiev.

Alte orașe ucrainene importante ar fi, de asemenea, vizate.

Sullivan a menționat că SUA nu știu încă dacă președintele Vladimir Putin a luat decizia finală în privința invaziei, dar această perspectivă rămâne „o posibilitate reală”.

Sullivan a fost confruntat, pe parcursul briefingului de presă de la Casa Albă cu informații distribuite de postul public american PBS, informații potrivit cărora guvernul american ar ști că președintele rus Vladimir Putin ar fi luat decizia finală în privința invaziei și ar fi comunicat-o armatei.

Informații transmise către Aliați

„Am comunicat celor 30 de membri NATO și mai multor parteneri ultimele informații și acestea nu includ o declarație că Vladimir Putin a dat ordinul final de a merge înainte cu invazia”, a răspuns Sullivan.

El a estimat că președintele Biden va discuta telefonic cu omologul său rus, însă a menționat că momentan nu are de făcut un anunț oficial pe această temă.

Jake Sullivan a reînnoit apelul făcut anterior, în declarații separate, de Joe Biden și de Antony Blinken, ca cetățenii americani aflați încă în Ucraina să plece din această țară „cât de curând posibil, preferabil în următoarele 24 – 48 de ore”.

Într-o altă evoluție legată de criza de la frontiera ucraineană, Ministerul de Externe din Marea Britanie le-a cerut cetățenilor acestei țări să plece imediat din Ucraina, „cât timp mijloacele comerciale sunt încă disponibile”.

Apelul lansat de Statele Unite nu este însă unul singular. Marea Britanie a transmis o avertizare similară, precum și alte 9 țări.

Aliații din NATO au avertizat Rusia: Un atac asupra Ucrainei atrage sancțiuni masive

Aliaţii din cadrul NATO au avertizat, vineri, Rusia că un atac asupra Ucrainei va atrage sancţiuni masive, anunţă Guvernul de la Berlin, după conversaţia pe care preşedintele SUA, Joseph Biden, a avut-o cu lideri ai ţărilor europene, printre care cei din Germania, Franţa, Marea Britanie şi România.

Preşedintele SUA, Joseph Biden, a discutat vineri, prin videoconferinţă, cu lideri ai ţărilor europene, printre care cancelarul german, Olaf Scholz, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, premierii Marii Britanii şi Italiei, Boris Johnson şi Mario Draghi, preşedintele României, Klaus Iohannis, şi preşedintele Poloniei, Andrzej Duda.

De asemenea, la conversaţie a participat premierul Canadei, Justin Trudeau, conform publicaţiei Der Spiegel. În plus, au participat secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

„Aliaţii sunt determinaţi să aplice în mod coordonat şi rapid sancţiuni profunde împotriva Rusiei, în cazul în care va comite noi agresiuni împotriva suveranităţii şi integrităţii Ucrainei.

Toate eforturile diplomatice au rolul de a îndemna Moscova să reducă tensiunile. Este vorba despre evitarea unui război în Europa”, a declarat, după conversaţia prin videoconferinţă, Steffen Hebestreit, purtătorul de cuvânt al Guvernului Germaniei, citat de publicaţia Bild.

Jake Sullivan, consilierul pentru Securitate Naţională al preşedintelui Joseph Biden, a afirmat vineri după-amiază că toate informaţiile arată că Rusia ar putea lansa o invazie în Ucraina în următoarele zile sau în următoarele săptămâni.

O invazie ar putea fi lansată rapid

„O invazie ar putea fi lansată rapid”, posibil înainte de sfârşitul Jocurilor Olimpice de la Beijing, a declarat Jake Sullivan, citat de agenţia Associated Press.

„Nu putem indica exact ziua în acest moment, nu putem indica ora, dar există o posibilitate foarte, foarte specifică.

Există o puternică posibilitate de a fi lansată o acţiune, există o posibilitate specifică, într-un interval relativ apropiat ca timp, iar această evaluare se bazează pe ceea ce se întâmplă pe teren.

Continuăm să observăm semnale privind o escaladare a situaţiei de către Rusia, inclusiv prin noi forţe trimise la frontiera Ucrainei.

Aşa cum am spus anterior, suntem în intervalul în care o invazie ar putea începe în orice moment dacă Vladimir Putin decide să facă acest lucru.”, a precizat Jake Sullivan.

Lista țărilor care și-au îndemnat cetățenii să părăsească Ucraina

 • Marea Britanie: „Cetățenii britanici ar trebui să plece cât timp rămân opțiunile comerciale”, este avertismentul lansat de Marea Britanie, pe site-ul Guvernului de Londra. Ministerul britanic de Externe avertizează că Ambasada din Kiev rămâne deschisă, dar nu va putea oferi asistență consulară personală.
 • Japonia: Ministerul de Externe a avertizat cei 150 de niponi aflați în Ucraina să părăsească de urgență Ucraina, scrie Reuters. Biden le-ar fi spus aliaților europeni, inclusiv lui Iohannis, că Putin e decis să invadeze Ucraina, iar un atac e posibil în câteva zile
 • Norvegia: Euronews anunță că și Norvegia avertizează cetățenii rămași în Ucraina să părăsească de îndată Ucraina.
 • Estonia: Al Jazeera scrie că ministrul de externe al țării baltice i-a sfătuit pe cetățeni să se întoarcă din Ucraina, iar pe cei care au planificate călătorii non-esențiale spre Kiev să nu le facă.
 • Olanda: Olandezii au fost sfătuiți să plece din Ucraina, a anunțat postul de radio batav BNR, citat de Reuters, care a punctat că diplomația va fi mutată de la Kiev la Lviv
 • Muntenegru: Ministerul de externe și-a anunțat cetățenii să ia în calcul părăsirea imediată a Ucrainei, conform 112.ua
 • Letonia, o altă țară ex-sovietică și-a sfătuit cetățenii aflați în Ucraina să plece de îndată, arată același site 112.ua.
 • Coreea de Sud: Țara asiatică a anunțat că va întrerupe toate zborurile către toate regiunile din Ucraina, arată Korea Herald
 • Danemarca: Ziarul Pravda anunță că ambasada Danemarcei a anunțat danezii din Ucraina să se întoarcă în țara natală „cât mai repede”
 • Israel: Ministerul de externe al Israelului și-a sfătuit, de asemenea, cetățenii să plece din Ucraina de îndată, afirmă Times of Israel

UPDATE 12.02.2022: România anunță românii să părăsească  teritoriul Ucrainei

Ministerul Afacerilor Externe a ridicat nivelul de alertă privind Ucraina și le cere românilor „să re-evalueze necesitatea de a rămâne” pe teritoriul acestei țări.

România se alătură zecilor de țări care au emis avertismente cu privire la situația de securitate tot mai gravă din Ucraina, în urma informațiilor prezentate de SUA privind o eventuală invazie a Rusiei în această țară.

Ministerului Afacerilor Externe a anunțat sâmbătă că a ridicat nivelul de alertă cu privire la Ucraina și că a luat decizia de a retrage personalul diplomatic și consular neesențial de la Ambasada din Kiev și din oficiile consulare.

„MAE a luat decizia retragerii personalului diplomatic și consular neesențial de la misiunea diplomatică și o parte a oficiilor consulare din Ucraina”, precizează sursa citată.

Totodată, MAE le-a recomandat cetățenilor români să evite orice călătorie în țara vecină, iar dacă se află în Ucraina „să re-evalueze” necesitatea de a rămâne acolo.

În plus, ministerul anunță că au fost luate „toate măsurile privind repatrierea pe bază voluntară a membrilor de familie ai personalului diplomatic și consular din cadrul misiunilor diplomatice și consulare ale României din Ucraina, procesul de repatriere a acestora fiind la acest moment finalizat în ce privește Ambasada României la Kiev și Consulatul General al României de la Odessa”

UPDATE 12 februarie 2022: Toată lumea retrage personalul, inclusiv Rusia

Diplomații ruși încep să plece din Ucraina, a declarat pentru RIA Novosti, o sursă internă

Rusia a început să-şi retragă personalul diplomatic din Ucraina, a informat sâmbătă agenţia de presă rusă Ria Novosti.

„Conform declaraţiilor cetăţenilor ucraineni, diplomaţii şi ofiţerii consulari ruşi din Ucraina au început să plece în Rusia. Acest lucru, în special, este evidenţiat de dificultăţile apărute la efectuarea unor întâlniri la consulate şi la ambasadă”, a spus sursa pentru presă.

Rusia a declarat că nu intenţionează să invadeze Ucraina şi nu a anunţat oficial retragerea diplomaţilor de acolo, însă o reducere a personalului a fost indicată de dificultatea crescută în obţinerea de numiri la ambasada şi consulatele Rusiei.

Planurile de evacuare a personalului din ambasadele din Ucraina au fost deja anunţate de Marea Britanie, Germania şi Australia. Multe ţări occidentale – Canada, Finlanda, Letonia, Ţările de Jos, Estonia, Japonia, Noua Zeelandă şi altele – au cerut cetăţenilor să părăsească imediat Ucraina după ce consilierul pentru securitate naţională din SUA, Jake Sullivan, a declarat vineri că o invazie rusă a Ucrainei ar putea avea loc „oricând”.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Surse: TheGuardian, Agerpres, Mediafax

Foto: nytimes.comDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Liceeni din Cugir și Abrud au aflat de la polițiști cum poate fi prevenită discriminarea, faptă sancționată de lege

Publicat

Polițiștii din Alba au fost prezenți, luni, la licee din Cugir și Abrud, pentru activități în cadrul Campaniei Săptămâna Prevenirii Criminalității. De data aceasta, au purtat discuții despre discriminare.

Polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Alba, împreună cu partenerii tradiționali în desfășurarea activităților informativ-preventive au susținut dezbateri pe această temă, sub sloganul ”Diferiți, dar egali!”.

Polițiștii au fost prezenți la Serviciul Public de Asistență Socială Cugir – Baia Socială, unde au prezentat criteriile și formele discriminării, în scopul de a înțelege că oamenii sunt diferiți, dar egali în drepturi.

Același mesaj a fost susținut și în fața elevilor care studiază la Colegiul Tehnic ”Ion D. Lăzărescu” Cugir și la Liceul ”Horea, Cloșca și Crișan” Abrud. Polițiștii i-au informat pe copii despre necesitatea acceptării și respectării drepturilor, dar și despre faptul că discriminarea este un comportament imoral, ilegal și sancționat de lege, transmite IPJ Alba.

Marți, activități de prevenire a violenței domestice

În perioada 22 – 27 mai 2022, la nivel național, se desfășoară evenimentul organizat de Poliția Română sub titlul „Săptămâna prevenirii criminalității”.

În context, Inspectoratul de Poliție Județean Alba, prin Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității, organizează, zilnic, activități preventive, obiectivele vizate fiind sensibilizarea cetățenilor cu privire la necesitatea adoptării unor măsuri de autoprotecție, precum și prezentarea consecințelor ce decurg din comiterea de infracțiuni.

Marți, 24 mai, vor fi desfășurate activități de prevenirea violenței domestice.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Consiliul Concurenței face investigații pe piața ecografelor. Posibile înțelegeri în legătură cu participarea la achiziții publice

Publicat

laptop calculator

Consiliul Concurenţei a declanșat o investigație privind o posibilă înțelegere între unele companii pe piața echipamentelor medicale de tip ecograf. Sunt derulate inspecții simultane în România, Germania și Italia.

Suspiciunea este că firmele Esaote Spa Italia, Camed Medical Systems Gmbh Germania, BMS Ultraschall Germania și DTL Medical SRL România s-ar fi înțeles pentru a limita comercializarea echipamentelor de ultrasonografie (ecografe) marca Esaote pe teritoriul României.

”Autoritatea de concurență are indicii că furnizorul Esaote Spa și distribuitorii Camed Medical Systems Gmbh, BMS Ultraschall și DTL Medical SRL au acționat în sensul limitării importului de ecografe marca Esaote, cu scopul de a bloca participarea altor concurenți la proceduri de achiziție publică, pe teritoriul României”, precizează Consiliul Concurenței, într-un comunicat.

Inspecţii inopinate în România, Italia și Germania

În cadrul investigaţiei, au fost efectuate simultan inspecţii inopinate atât în România, cât şi în Italia şi în Germania.

”Autorităţile de concurenţă din cele două state au efectuat inspecţii la sediile companiilor Esaote Spa din Italia şi ale Camed Medical Systems Gmbh și BMS Ultraschall din Germania, în condiţiile legale din aceste ţări, la solicitarea Consiliului Concurenţei din România, iar inspectorii români de concurenţă au asistat la desfăşurarea acestora.

Atât în Germania cât şi în România, inspecţiile inopinate sunt autorizate prin mandat judecătoresc şi sunt justificate de necesitatea obţinerii tuturor informaţiilor şi documentelor necesare clarificării posibilelor practici anticoncurenţiale analizate.

Inspecţiile inopinate reprezintă o etapă importantă în cadrul procedurilor de investigare a unui posibil comportament anticoncurenţial, efectuarea acestora nereprezentând o antepronunţare în ceea ce priveşte vinovăţia companiilor”, potrivit sursei citate.

Documentele ridicate de către autoritățile de concurență din Germania și Italia vor fi transmise spre analiza autorităţii române de concurenţă.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

AIUD

Pe 1 iunie, la Aiud se lansează prima ediție a procesului de bugetare participativă. Suma alocată pentru proiectele cetățenilor

Publicat

La Aiud urmează să fie lansat, pe 1 iunie, prima ediție a procesului de bugetare participativă din municipiu. 

Bugetarea participativă este un proces derulat de Primăria Aiud, prin care ideile şi iniţiativele comunităţii se manifestă şi se transformă în realitate. Este un proces deschis, incluziv şi transparent prin care membrii comunităţii se implică direct în formularea deciziilor privind priorităţile de cheltuire a banilor din bugetul local.

Cum funcționează?

– Primăria alocă un buget
– Cetățenii propun proiecte
– Cetățenii votează pe site proiectele
– Cele mai votate propuneri vor fi implementate începând cu anul 2023.

Cine poate trimite propuneri de proiecte?

Pot participa la procesul de bugetare participativă cetăţenii care locuiesc în Municipiul Aiud şi au vârsta de cel puţin 16 ani. Cei care doresc să participe trebuie să se înscrie în platforma bugetării participative aiud.decide.direct.

Câte proiecte vor fi finanțare?

Bugetul acestei ediții (ediție pilot) a procesului de bugetare participativă din municipiul Aiud este de 80.000 de lei (inclusiv TVA). În funcție de bugetul propus al proiectelor câștigătoare, pot fi finanțare două sau mai multe proiecte.

Care este suma maximă alocată unui proiect?

Fiecare propunere trebuie să aibă un cost total de cel mult 40.000 de lei (inclusiv TVA).

Ce trebuie să știți despre depunerea de proiecte

Propunerile trebuie să se încadreze într-unul din următoarele domenii:

 • Infrastructură stradală: zone pietonale, alei, trotuare, aliniamente stradale , scuaruri – amenajare / reamenajare
 • Zone de agrement, spații verzi, locuri de joacă, spații publice – achiziție mobilier urban, iluminat public, etc. sau amenajare / reamenajare
 • Mobilitate, accesibilitate, siguranța circulației, soluții de eficientizare a traficului
 • Infrastructură sportivă, educațională, culturală, de sănătate sau socială
 • Smart City
 • Sprijinirea antreprenoriatului local și a producătorilor locali
 • Protecția mediului înconjurător
 • Turism

Fiecare participant poate depune unul sau mai multe proiecte.

Care este calendarul?

 • 1 iunie – 29 iulie – cetățenii depun proiecte
 • 1 august – 15 septembrie – proiectele sunt analizate de reprezentanții administrației locale
 • 16 septembrie – 31 octombrie – cetățenii votează
 • 2023 – proiectele câștigătoare sunt implementate

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Un bărbat din Ocnișoara a murit după ce a căzut într-o groapă lăsată nesemnalizată. Dosar penal pentru ucidere din culpă

Publicat

Un dosar penal pentru ucidere din culpă este deschis în cazul unui bărbat din satul Ocnișoara, care a murit înecat, după ce a căzut într-o groapă săpată pe marginea drumului, în localitate. Groapa ar fi fost nesemnalizată, susțin mai multe surse alba24.ro. 

Fapta s-a petrecut în 29 aprilie, dar nu a fost anunțată de autorități. Potrivit surselor alba24.ro, bărbatul din satul Ocnișoara se întorcea, în seara de 29 aprilie, acasă și mergea pe marginea drumului.

În zona respectivă se executau mai multe săpături, iar lângă drum a fost săpată o groapă, însă aceasta nu ar fi fost semnalizată. În groapa respectivă, în timp, ar mai fi căzut și animale, însă chiar și după acele cazuri nu ar fi fost semnalizată.

În seara de 29 aprilie, groapa era plină de apă, iar când bărbatul se întorcea spre casă nu a observat-o. Atunci a căzut în groapa plină de apă și a murit înecat. A fost găsit a doua zi.

A doua zi, groapa a fost semnalizată, însă după ce a fost începută o anchetă în urma decesului bărbatului. Momentan a fost deschis un dosar penal in rem, pentru ucidere din culpă, iar cercetările sunt efectuate de polițiști sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Aiud, au transmis reprezentații IPJ Alba, la solicitarea alba24.ro.

sursă foto: rol ilustrativ.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax