Eveniment
Parc fotovoltaic, la Ocna Mureș. Va alimenta cu energie Primăria, Liceul Tehnologic, Școala „Lucian Blaga” și iluminatul public
Clădirea Primăriei Ocna Mureș, a Liceului Tehnologic și a Școlii Gimnaziale „Lucian Blaga”, împreună cu iluminatul public din localitate, ar putea fi alimentate în curând cu energie electrică obținută din surse sustenabile. Un proiect finanțat prin fonduri norvegiene, aflat în implementare, prevede construirea unui sistem fotovoltaic on grid, format din peste 1.500 de panouri, pentru reducerea costurilor cu consumurile de energie. Valoarea totală a proiectului este de peste 650.000 de euro.
Prin proiectul „Realizarea unui sistem fotovoltaic pentru producere de energie electrică pentru consumul propriu al orașului Ocna Mureș” se dorește reducerea costurilor cu consumurile de energie și asigurarea alimentării cu energie obținută din surse sustenabile a sistemului de iluminat public al orașului Ocna Mureș, a clădirii Primăriei care găzduiește și o serie de servicii publice și a clădirilor Liceului Tehnologic și Școlii Gimnaziale „Lucian Blaga”.
Proiectul este finanțat cu sprijinul granturilor acordate prin mecanismul financiar Norvegian 2014-2021. În luna decembrie 2020, Innovation Norway a finalizat procesul de contractare în cadrul Programului RO – Energie pentru domeniul Energiei Regenerabile – (Energie hidroelectrică, geotermală și energie regenerabilă pentru IMM-uri, UAT-uri și ONG-uri).
Valoarea totală a grantului aprobat orașului Ocna Mureș este de 559.100 de euro. Acesta acoperă 85% din costurile totale estimate ale proiectului (657.813 de euro). Cota de co-finanțare adusă ca și contribuție proprie este de 15%.
Parcul fotovoltaic va fi localizat în comuna Unirea, strada Colonia peste Mureș, nr. 9, pe un teren cu o suprafață de 19.500 mp, din care circa 6.000 mp sunt efectiv necesari proiectului, teren aflat în proprietatea UAT Ocna Mureș și situat în apropierea punctului de alimentare LEA 20 KV deținut de SDEE Transilvania Sud.
Realizarea investiției presupune amenjarea terenului și împrejmuirea acestuia, instalarea a 1.584 de panouri fotovoltaice și a celorlalte componente ale sistemului și legarea acestuia la rețea, fiind vorba despre un sistem on grid. Producția anuală de energie va fi de 630 MWh. De asemenea, prin implementarea proiectului se estimează o reducere a emisiilor de CO2 cu 441 tone/an.
În stadiul actual de implementare se recepționează proiectul tehnic și este așteptată emiterea acordului tehnic de racordare, urmând ca să se procedeze la derularea procedurii de achiziție publică pentru echipamente, montaj și lucrări adiacente.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News