Eveniment
Parlamentarii țării au „prădat” peste 30 de milioane de euro în mai puțin de 12 luni. Pe ce s-au dus banii publici
Peste 30 de milioane de euro, din bani publici, au cheltuit anul acesta parlamentarii, asta în conduțiile în care încă nu fost raportate toate cheltuielile pe 2018. Diurnă, cazare, transport, cheltuieli pentru birouri în circumscripţiile elctorale, deplasări externe, toate acestea au fost suportate, la fel ca în fiecare an, din banii contribuabililor.
În primele 10 luni, la Camera Deputaților aleşii au primit în total peste 24 de milioane de euro.
Cea mai mare cheltuială – 17,5 milioane – a fost pentru cheltuielile birourilor parlamentare din circumscripţii. Cazarea a costat 2,7 milioane de euro, iar transportul a depasit 1,8 milioane de euro. Cam tot atât a fost și diurna. Plus telefoane mobile şi deplasările externe, încă 500.000 de euro.
La Senat, cheltuielile au depăşit 7,5 milioane de euro în de primele 8 luni ale anului în curs.
Senatorii au primit cei mai mulţi bani pentru circumscripţii, aproape 6 milioane de euro. Alți peste 800.000 de euro au fost alocaţi pentru cazare şi jumatate de milion de euro pentru diurnă. Tot din bani publici au fost suportate abonamentele telefonice, transportul şi deplasările în străinatate ale senatorilor.
Măririle salariale de de anul trecut au lansat în spațiul public diverse dezbateri. Unii spun că era absolut necesar ca aceștia să aibă salarii decente pentru calitatea lor de demnitari, iar alții chiar au lansat ideea că salariile mari vor reduce tentația corupției.
De părere că sumele câștigate de un parlamentar sunt decente, dar nu 100% suficiente, este și actualul Ministru al Culturii și Identității Naționale, Daniel Breaz, care anul trecut declara că sumele primite pentru carburanți și cazare nici măcar nu sunt suficiente.
Vreau să vă spun că după patru ani de mandat, o să predăm mașinile pe care am dat banii, o să le predăm practic cu 400 de mii de kilometri la bord. Faceți un calcul pentru cineva care și-a achiziționat o mașină la un preț mediu, undeva la 18.000-19.000 de euro, din banii proprii, care primește 1.400 de lei pe lună, ori patru ani și faceți un cost al reviziilor medii să vedeți să la final este pe pierdere. Da, aș fi demagog să spun că la acest moment, comparând cu salariile din România, nu sunt niște indemnizații bune. Dar haideți să comparăm cu salariile altor funcționari, cu activitatea unui parlamentar, nu e ce se vede în ședințele de plen, sunt ședințe comisii…Vă dau un exemplu, la legea salarizării am stat 10-12 ore” spunea în vara anului trecut Daniel Breaz.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News