Connect with us
Advertisement

Eveniment

Interzicerea radarelor în maşini neinscripţionate: Poliţiştii critică inițiativa deputatului Florin Roman

Publicat

Poliţiştii de la Rutieră trag un semnal de alarmă după ce senatorii au anunţat că vor să interzică radarele în maşini neinscripţionate. Într-o scrisoare deschisă, oamenii legii afirmă că, dacă legea va fi votată de Parlament, nu vor mai putea asigura siguranța pe drumuri.

Potrivit acestora, proiectul este unul populist și menit să-i sprijine pe vitezomanii cu bani și bolizi puternici.

Vezi și Metoda prin care şoferii pot păcăli radarul Poliţiei şi camerele pentru rovinietă. Amenda e mult mai mică

Reamintim faptul că senatul a adoptat în 7 martie propunerea legislativă potrivit căreia radarele rutiere să fie instalate exclusiv pe autovehicule care prezintă înscrisurile şi însemnele distinctive ale Poliţiei. Inițaitorul proiectului de lege este deputatul PNL de Alba, Florin Roman.

„Pentru că, atât prin cadrul normativ (Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice), cât şi prin atitudinea şi comportamentul lucrătorilor poliţiei rutiere nu se acordă niciun fel de atenţie prevenţiei apariţiei evenimentelor rutiere nedorite şi din dorinţa de a acorda lucrătorului de poliţie demnitatea şi respectulş cuvenit ca reprezentant al legii, propunem următoarele modificări ale Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice – constatarea contravenţiilor şi aplicare sancţiunilor să se facă direct de către poliţistul rutier, respectiv poliţistul de frontieră, care sunt obligaţi să poarte uniforme cu înscrisuri şi însemne distinctive”, se arată în expunerea de motive.

Deputatul de Alba, Florin Roman a transmis un comunicat de presă în care spune că regula care trebuie să aibă prioritate trebuie să fie prevenția, nu sancțiunea.

”Propunerea noastră constă în faptul că ofițerul de poliție care constată și sancționează o contravenție privind circulația pe drumurile publice să fie obligat să poarte uniforma de polițist, cu înscrisurile și însemnele distinctive. De asemenea, aparatele de măsurare a vitezei, care mai sunt denumite și radare, să fie amplasate exclusiv pe autospecialele cu înscrisurile și însemnele distinctive. În privința aparatelor de măsurare a vitezei de tip pistol, acestea să fie amplasate la cel mult 10 metri de autospeciala Poliției rutiere” a spus Roman.

„Aceste modificări au scopul principal de a readuce Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice la scopul său iniţial – prevenţia accidentelor şi dobândirea unui comportament responsabil al conducătorului auto. În forma sa acutală şi aşa cum este ea interpretată şi aplicată, OUG nr. 195/2002 este o ordonanţă orientată doar către aplicarea de sancţiuni şi atât. Ori, aplicarea de sancţiuni trebuie să fie ultima modalitate în modelarea comportamentului conducătorului auto. O lege poate avea obiectiv fundamental aplicarea de sancţiuni” a mai transmis Florin Roman.

Iniţiatorii mai susţin că amplasarea unei machete care imită un echipaj de poliţie cu radar, amplasată pe DN 17, în Comuna Poiana Stampei, a redus numărul accidentelor rutiere grave, porţiunea de drum fiind cunoscută la nivel judeţean pentru multiple accidente soldate cu decese.

Camera Deputaţilor este for decizional în cazul acestei iniţiative legislative.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement