Eveniment
Partidele din USL Alba reîncep vânătoarea pentru funcții în ministere, deconcentrate, agenții și companii de stat
Începutul de an vine cu negocieri intense în cadrul USL, alianță care are de împărțit câteva mii de funcții în administrația locală și centrală. La nivel național, în cadrul ministerelor, sunt disputate posturile de secretar de stat, iar liderii social-democraţi şi liberali din teritoriu fac în această perioadă propuneri atât pentru fotoliile de la Guvern, cât și pentru funcții de conducere în deconcentrate, agenții și companii de stat. Până la parafarea acestora însă, aleșii PNL și PSD Alba păstrează tăcerea.
Întrebat despre propunerile avansate la nivel central, președintele PSD Alba, Ioan Dîrzu nu a dorit să nominalizeze punctual persoanele promovate sau funcțiile vizate, dar a menționat că unul dintre cei pentru care face lobby la București este avocatul Ovidiu Jidveian.
Neoficial deocamdată, potrivit altor surse, Jidveian ar putea ocupa fie un fotoliu de conducere în Ministerul Justiției, fie chiar postul de prefect al județului Alba, deținut în prezent, ca interimar, de Flaviu Cozuc. Pe de altă parte, surse din apropierea conservatorilor susțin că Gheorghe Feneșer, cel propus inițial pentru funcția de prefect rezervată PC, ar fi revenit la gânduri mai bune și ar fi interesat totuși de acest post.
În cazul în care propunerea președintelui PSD Alba ar fi promovată, Ovidiu Jidveian ar primi, ca o consolare, o funcție de conducere din partea partidului pe care îl reprezintă. Spunem ca o consolare, deoarece Jidveian a pierdut lupta pentru fotoliul de deputat pe Colegiul Sebeș-Blaj la alegerile parlamentare din 2012, deși a câștigat ca număr de voturi.
Nici liderii PNL Alba nu doresc să iasă deocamdată în față cu numele persoanelor pe care le-au propus pentru funcții de conducere la București sau în Alba. Vicepreședintele CJ Alba, liberalul Florin Roman a declarat, amuzat, că „noi nu facem propuneri, ci suntem desemnați”. Roman a explicat că mai multe informații vom afla în aproximativ două săptămâni.
Ceea ce este sigur este că nici un liberal sau social-democrat nu va primi funcție de conducere într-un minister ce aparține altui partid din USL. Mai exact, dacă Ministerul Sănătății este condus de un liberal, toate funcțiile din subordinea acestuia, de la secretar de stat până la director adjunct al unei Direcții județene de Sănătate Publică vor fi date liberalilor. Decizia a fost luată la nivel central între liderii partidelor din USL, pentru a se evita alte eventuale discuții.
În cadrul ministerelor încă se mai negociază posturile de secretar de stat. Au fost 47 în fostul Executiv, este de aşteptat ca numărul lor să crească.
Potrivit hotărârii de guvern emise luna trecută, mai sunt de împărţit şi 37 de posturi de secretar general şi adjunct. Plus circa 650 de funcţii de conducere în cadrul ministerelor şi administraţiei centrale.
Înţelegerea este ca partidul care are ministru să-şi aleagă secretarii şi directorii. În rest, va fi negociată fiecare funcţie în parte.
Sunt aproximativ 120 de agenţii, autorităţi, institute şi centre în subordinea ministerelor. Peste 1.200 de servicii deconcentrate. În ceea ce priveşte companiile de stat, două ministere, cel al Economiei şi cel al Transporturilor, au în subordine nu mai puţin de 80. Ceea ce înseamnă 160 de posturi de director general şi director general adjunct. La care se adaugă alte peste 1.000 de funcţii publice de conducere, potrivit aceleiaşi hotărâri de guvern.
Peste 3.000 de funcţii în administraţia centrală:
– 47 de secretari de stat
– 37 de secretari generali şi adjuncţi
– 650 de directori în ministere
– 120 de agenţii de stat, autorităţi, institute
– 1.200 de servicii deconcentrate
– 80 de companii de stat (Ministerul Economiei, Ministerul Transporturilor)
– 1.089 funcţii publice de conducere.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
zeebad
miercuri, 09.01.2013 at 15:22
Rahat pe batz!!!!!! Gratis si politic fara nici o legatura cu competenta.