Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

PASAJ SUBTERAN pentru mașini în zona OMV-Kaufland, soluția vehiculată de Primăria Alba Iulia pentru traficul infernal spre Micești

Publicat

Problema traficului infernal de pe Calea Moților din Alba Iulia, în zona Klaufland-Micești, dă de ani buni autorităților locale bătăi de cap.

Însă în ultima perioadă, o idee de fluidizare a traficului este dezbătută în interiorul primăriei și nu numai: un pasaj auto subteran care să treacă pe sub intersecția dintre Calea Moților și bulevardele Revoluției și Republicii, în zona stadion, benzinăria OMV. 

Mai exact, prin birourile primăriei se discută din ce în ce mai aprins despre construirea unui pasaj subteran cu o intrare în zona magazinului Kaufland, care să treacă pe sub Bulevardele Revoluției, Republicii și o ieșire în zona Oficiului de Cadastru Alba.

Din câte se pare, ideea a fost oferită primăriei Alba Iulia de un expert de la Cluj Napoca. Mai mult de atât discuțiile sunt atat de avansate încât s-ar fi găsit și o sursă de finanțare, prin fonduri din POR.

Potrivit primarului Gabriel Pleșa, în cursul săptămânii viitoare, la Alba Iulia este așteptat un expert cu care administrația se va consulta pentru a vedea modul în care se vor putea muta utilitățile din zonă. Este vorba despre țevile, cablurile și conductele subterane.

De asemenea, primăria trebuie să găsească o soluție în ceea ce privește modalitatea de săpare. Există două variante, potrivit lui Gabriel Pleșa: fie săparea aprin excavare, fie cu ajutorul unui utilaj similar cu cele utilizate la construcția galeriilor de metrou.

Dacă proiectul va deveni realitate, lucrările vor dura aproximativ 2 ani. Între timp, traficul ar urma să fie deviat pe rute alternative.

Rămâne de văzut și cum va fi rezolvată problema săpăturilor arheologice de prevenție, având în vedere că întreaga zonă este una extrem de bogată în vestigii din perioada romană.

25.000 de lei pentru o soluție de trafic în zona Alba Iulia – Micești

La sfârșitul anului 2021, primăria chiar a scos la bătaie 25.000 de lei pentru firma sau persoana care să vină cu o propunere de fluidizare a traficului, însă nu a fost făcut public dacă un studiu de fezabilitate pentru zonă a fost propus sau nu.

Reprezentații primăriei Alba Iulia au confirmat pentru alba24.ro că ideea unui pasaj auto subteran este luată în calcul pentru fluidizarea traficului de pe Calea Moților și că o posibilă sursă de finanțare ar fi prin PNRR.

Momentan încă se lucrează la proiect, dar în viziunea primăriei Alba Iulia un pasaj subteran auto ar fi cea mai bună variantă pentru fluidizarea traficului în zonă, au mai precizat pentru alba24.ro reprezentații primăriei.

Ce a soluții a cerut Primăria Alba Iulia

În documentele procedurii de achiziție directă, reprezentații primăriei spun că în zona respectivă nu se asigură necesarul de flux rutier pe întreaga perioadă a zilei și că automat se formează coloane de mașini.

” Mai precis, între orele 07.00 – 12.00, când fluxul rutier dinspre Micești înspre Alba Iulia este intens acesta nu poate fi preluat de o singură bandă de circulație, astfel se creează o coloană de vehicule în așteptare pe acest sens de circulație de la intersecția strada Calea Moților cu strada Republicii și Bulevardul Revoluției 1918.

În intervalul 12.00-17.00 fluxul rutier este mai intens în sensul de circulație Alba Iulia – Micești, fiind preluat de cele două benzi de circulație existente.

Alte disfuncționalități de trafic rutier se vor identifica în cadrul studiului de fezabilitate”, au precizat reprezentații primăriei.

Strada Calea Moților se încadrează din punct de vedere tehnic în categoria de străzi ”magistrale”- ”străzi care asigură preluarea fluxurilor majore ale orașului pe direcția drumului național ce traversează orașul”.

 Momentan Calea Moților este formată din: 

3 benzi de circulație – 2 sensul pe sensul de mers Alba Iulia – Micești și o bandă Micești – Alba Iulia.

parapete metalic și panouri de protecție

pistă de biciclete pe partea dreaptă pe sensul Micești – Alba Iulia

spații verzi și trotuare pe ambele părți

Ce vrea Primăria să afle în schimbul a 25.000 de lei

– care este soluția tehnică oportună și fezabilă a proiectului

–  dacă proiectul supus spre analiza este fiabil

– care este valoarea proiectului și perioada de implementare

– care sunt implicațiile implementării asupra vecinătăților, persoanelor sau mediului

– care sunt condiționările și restricțiile impuse prin acordurile și avizele necesare

Cei care vor realiza studiul de fezabilitate vor realiza și un studiu de trafic care va cuprinde evaluarea situației actuale, dar și cum ar putea arăta traficul după implementarea ideilor.

Potrivit primăriei, dacă va deveni realiate, modul în care traficul va fi fluidizat trebuie să aibă o perioadă de funcționare de minim 10 ani.

Data limită pentru depunerea ofertelor este 31 august.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

3 Comentarii

3 Comentarii

 1. albaiulian

  miercuri, 13.07.2022 at 15:46

  Asta-i ca si promisiunea din Campenia Electorala ca daca va ajunge primar va introduce tramvaie in Alba Iulia…

 2. pilu

  miercuri, 13.07.2022 at 16:38

  Deci in Alba Iulia sunt numai proşti, specialiştii sunt în altă parte. Păi dacă totuşi se va încerca realizarea aşa ceva, vreo trei -patru ani durează descărcărcarea arheologică şi având în vedere că SF-ul expiră într-un an, toţi banii se vor mânca pe reînoirea studiilor (aşa cum îi place lui Pleşa) aşa că ioc execuţie. Mă, nu mai faceţi exerciţii de gândire prin Primărie că ia foc dracului şi rămânem fără ea.

 3. Jean

  miercuri, 13.07.2022 at 18:49

  Ce ziceti de inca o banda de circulatie pe celebra “ magistrala”? Gratis, nu vreau nimic pt “solutie”…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

ACTUALITATE

10-26 august: Tabăra Internațională de Artă Plastică “Inter-Art” Aiud 2022. Participă artiști din mai multe țări. PROGRAM

Publicat

În perioada 10-26 august se desfășoară Tabăra Internațională de Artă Plastică “Inter-Art” Aiud 2022. La ediția XXV, aniversară, participă artiști din 19 țări.

Deschiderea festivă a taberei de artă va fi joi, 11 august, de la ors 18.00, la Colegiul Național „Bethlen Gábor” Aiud.

Evenimentul cuprinde mai multe expoziții de artă, recital de muzică și lansare de carte.

Tabăra Internațională de Artă Plastică “Inter-Art” Aiud 2022 – repere din program

Joi, 11 august 2022

 • ora 18.00: Deschiderea festivă a taberei de artă / Sala Apafi, Colegiul Național „Bethlen Gábor” Aiud
 • ora 19.00: Vernisajul expoziţiei internaţionale de Mail Art – Labirint / Galeriile Inter-Art Aiud

Artiști în expoziție Oriola Kureta Semenescu (Albania), Hagop Sulahian (Armenia), Miche-Art-Universalis (Belgia), Rosilda Sa (Brazilia), Xia Li (China), Rich Dethlefsen (Danemarca), Tamerat Siltan (Etiopia), Virginie Loreau și Christiane Carré (Franța), Viktor Anghius Locker și Michael Wagner (Germania), Patrick Cauvin (Haiti), Láng Eszter și Szabó Henrietta (Ungaria), Gita Meh (Iran);  Luzena Barbara Walder, Viviana Ravelli, Rosanna Veronesi, Carlo Maria Giudici – Italia; Lena Kelekian (Liban), Nicola Gibbons (Noua Zeelandă), Antonio Mousinho (Portugalia), Nicola Pavlovic (Serbia), Miguel Jimenez (Spania), Vera Staub (Elveția), Houda Ajili (Tunisia), Özlem Kalkan Erenus (Turcia), Jovana Shelmerdine (Marea Britanie), Patricia Goodrich și Jeanne LaRocco (SUA); Rodica Strugaru, Elena Cristea, Anca Sas, Daniela Areta Voștinar, Gheorghe Munteanu, Ecaterina Neagu, Denis Serban-Cernat,Simona Damo, Elena-Felicia Selejan, Elena Dăscălescu, Ruxandra Ștefana Munteanu, Marcel Gheorghe Muntean,Maria Koiciu, MedaCotuna, Eliza Spătar, Andreea Rus, Adriana Cănija Popa, Alina Vodă, Stefan Balog, Zoltán Balog, Brain Cell 1144 – România

 • Vernisajul expoziţiei „in memoriam Andor Kömives” / Galeriile „Inter-Art” Aiud. Curator: Ioan Hădărig, director artistic, Fundația “Inter-Art”  / coordonator proiect: Ștefan Balog, președinte Fundația “Inter-Art” Foundation Aiud

Duminică, 14 august 2022

 • ora 18.00: Vernisajul expoziţiei de artă „Petrecerea de visa lui Dali” / Galeriile „Inter-Art” Aiud

Marţi, 16 august 2022

 • ora 17.00: Vernisajul expoziţiei de artă “Poeme Vizuale: Dickinson şi Blaga” / Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia

Joi, 18 august 2022

 • ora 17.00: Vernisajul expoziţiei de artă Elena Cristea: „Șoaptele umbrelor” / Muzeul Castelul Corvinilor, Hunedoara

Vineri, 19 august

 • ora 17.00: Lansare de carte Florin Grigoraș “Soapte de vânt”şi Vernisajul expoziţiei de artă Stefan Balog la Galeriile „Inter-Art” Aiud
 • 0ra 19.30: „Noaptea Inter-Art” 2022 – ediţia a VII-a, Recital de muzică / Centrul Municipiului Aiud

Joi, 25 august

 • Ora 18.00: Expoziţia de închidere a taberei / Galeriile „Inter-Art” Aiud

Artiști participanți la Tabăra Internațională de Artă Plastică “Inter-Art” Aiud 2022

 • Albania: Oriola Kureta Semenescu
 • Bulgaria: Dimitar Velichkov
 • Bulgaria: Dobromira Dimitrova
 • Canada: Susie Veroff
 • Denmarca: Rich Dethlefsen
 • Egipt: Kareem Mahmoud Helmy Elbasiouny
 • Elveția: Vera Staub Elsasser
 • Franța: Monghal Myriem
 • Georgia: Inga Shalvashvili
 • Germania: Ayse Kazci
 • Grecia: Konstantinos Meramveliotakis
 • Haiti: Patrick Cauvin
 • Haiti: Veronica Frisch
 • India: Asit Kumar Patnaik
 • Italia: Constantin Migliorini
 • Coreea de Sud: Clemens Beungkun Sou
 • Moldova: Estela Raileanu
 • Slovenia: Lojze Kalinsek
 • Spania: Yasemin Yilmaz
 • SUA: Patricia Goodrich
 • România: Elena Cristea, Munteanu Gheorghe, Neagu Ecaterina, Rodica Strugaru, Victor Cacovean, Mihaela Bakó, Andrei Bakó , Zoltán Balog, Stefan Balog

Conducător tabără: Ștefan Balog / Director artistic tabără: Ioan Hădărig

Organizatori: Fundația „Inter-Art” Aiud , Centrul Multicultural „Liviu Rebreanu” Aiud – Direcție Municipală de Cultură, Primăria-Consiliul Local Aiud, Departamentul Pentru Relații Interetnice – Guvernul României

Parteneri : Institutul Cultural Român, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia , Primăria Municipiului Hunedoara , Muzeul „Castelul Corvinilor” Hunedoara , Colegiul „Bethlen Gábor” Aiud , Asociația Dr. Szász Pál Aiud

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Schemă de 358 milioane de euro pentru firmele românești afectate de pandemie, aprobată de Comisia Europeană. Cine poate primi bani

Publicat

Comisia Europeană a aprobat, marţi, o schemă de finanțare românească, în valoare de 358 de milioane de euro (aproximativ 1,7 miliarde de lei), pentru sprijinirea companiilor în contextul pandemiei de coronavirus, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.

Schema a fost aprobată în temeiul Cadrului temporar pentru măsuri de ajutor de stat. Măsura va fi deschisă companiilor micro, mici şi medii afectate de pandemia de coronavirus şi active în sectoarele manufacturier, comerţ angro şi cu amănuntul şi turism.

Sprijinul public se va acorda sub formă de subvenţii directe. Măsura este destinată să ajute companiile să finanţeze investiţii în active tangibile şi intangibile şi să depăşească deficitul de investiţii acumulat în economie din cauza crizei coronavirusului. De această măsură ar urma să beneficieze aproximativ 1.000 de companii.

Comisia a constatat că schema românească este în conformitate cu condiţiile cadrului temporar. În special, ajutorul nu va depăşi 1% din bugetul total al schemei per beneficiar, va viza investiţiile în active tangibile şi intangibile, dar nu investiţii financiare, nu va depăşi nivelul maxim prevăzut în Cadrul temporar pentru măsuri de ajutor de stat şi se va acorda până la 31 decembrie 2022.

Executivul comunitar a concluzionat că măsura este necesară, adecvată şi proporţională pentru a remedia o perturbare gravă a economiei unui stat membru, în conformitate cu articolul 107, alineatul (3) litera (b) din TFUE şi cu condiţiile prevăzute în cadrul temporar. Pe această bază, Comisia a aprobat schema în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat.

Pe această bază, Comisia a aprobat măsura conform normelor UE privind ajutoarele de stat, precizează executivul comunitar.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Noul PROGRAM de raționalizare a apei potabile în județul Alba. Unde se dă apă cu porția din cauza caniculei și a unei defecțiuni

Publicat

Din cauza unei avarii majore la o conductă de aducțiune a apei, dar și din cauza caniculei, compania APA CTTA SA Alba este nevoită să raționalizeze apa potabilă în mai multe localități. Mai exact în localitățile indicate mai jos apa va fi furnizată după programul indicat. 

Raționalizarea apei intră în vigoare din data de 9 august

Întreruperea furnizării în localitatea Ungurei

Întreruperea furnizării apei potabile, între orele 22.00-06.00 în urmatoarele localități:

– comuna Valea Lungă

– localitățile Săliște, Tărtăria

În următoarele localități furnizarea apei potabile se va efectua dupa următorul program:

06.00-10.00 Ohaba

06.00-09.00 și 18.00-22.00- comuna Lopadea Nouă (Asinip, Ciuguzel), Comuna Hopârta (Silivaș, Turdaș, Spălnaca)

De asemenea, în comunele Cergau (satele Cergau Mare, Cergau Mic și Lupu) și Roșia de Secaș (satele Roșia de Secaș și Tău), nu poate fi asigurată continuitatea alimentarii cu apă potabilă a locuințelor aflate în zonele mai înalte.

Comuna Gârda de Sus ( Ghețari, Ocoale, Mununa, Hanasești, Dealu Frumos și Gârda Seaca) furnizarea se va face în funcție de rezervele acumulate în rezervorul de înmagazinare au precizat reprezentanții companiei.

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Șase foști elevi ai Colegiului Militar ”Mihai Viteazul” din Alba Iulia, șefi de promoție la academiile militare absolvite

Publicat

Foștii elevi ai Colegiului Naţional Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia fac impresie bună peste tot, pe unde merg mai departe cu studiile. 

Șase absolvenți ai promoţiilor 2019, 2018 şi 2017 s-au remarcat la absolvirea academiilor militare prin obţinerea de rezultate deosebite, au transmis reprezentanții instituției de învățământ, pe contul oficial de Facebook. 

Cei 6 au fost declaraţi şefi de promoţie la specializările în care s–au pregătit, iar doi dintre ei au fost desemnaţi şefi de promoţie pe academiile absolvite, obținând cea mai mare medie de absolvire a studiilor.

Sublocotenent Bogdan Cătană–Bota (promoţia 2019) – şeful promoţiei 2022 a Academiei Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu şi a specializării Finanţe – Contabilitate;

Aspirant inginer Ana – Cristina Geică (promoţia 2018) – şeful promoţiei 2022 a Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” Constanţa şi a programului de studii „Navigaţie, hidrografie şi echipamente navale”;

Sublocotenent Alexandru Lazăr (promoţia 2019) – șef promoție la specializarea Controlor trafic aerian – Academia Forțelor Aeriene „Henri Coandă” Brașov;

Sublocotenent Carla Holom (promoţia 2019) – şef promoţie la specializarea Intendenţă – Academia Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu;

Sublocotenent inginer Alexandru Mătuşa (promoţia 2018) –şef promoţie la programul de studii Echipamente şi sisteme electronice militare – Academia Tehnică Militară „Ferdinand I”, București;

Sublocotenent inginer Denisa – Georgiana Şipoş (promoţia 2017) – şef promoţie la programul de studii Topogeodezie și automatizarea asigurării topogeodezice – Academia Tehnică Militară „Ferdinand I”, București.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax