Connect with us
Advertisement

Eveniment

OFICIAL: ”Pașaportul COVID” aprobat în Comisia Europeană. ”Adeverința electronică Verde”- documentul cu care se va circula în UE

foto: hotnews.ro

Publicat

Comisia Europeană a decis ca în interiorul UE să se circule în baza unei adeverinţe electronice verzi pentru a facilita libera circulaţie, în condiţii de siguranţă, în timpul pandemiei de COVID-19.

Adeverinţa electronică verde va constitui dovada că deţinătorul a fost vaccinat împotriva COVID-19, a primit un rezultat negativ la testul de depistare a infecţiei cu virusul SARS-CoV-2 sau s-a vindecat de COVID-19. Documentul va putea fi verificat în orice stat membru UE

Adeverința electronică verde va constitui dovada că deținătorul a fost vaccinat împotriva COVID-19, a primit un rezultat negativ la testul de depistare a infecției cu virusul SARS-CoV-2 sau s-a vindecat de COVID-19 .

Potrivit proiectului ”Pașaportul de vaccinare”  va fi valabil la nivel comunitar, într-o încercare de a impulsiona sectorul turismului, grav lovit de pandemie .

„Astăzi, 17 martie, Comisia Europeană propune crearea unei adeverințe electronice verzi pentru a facilita libera circulație, în condiții de siguranță, în interiorul UE în timpul pandemiei de COVID-19.

Adeverința electronică verde va constitui dovada că deținătorul a fost vaccinat împotriva COVID-19, a primit un rezultat negativ la testul de depistare a infecției cu virusul SARS-CoV-2 sau s-a vindecat de COVID-19″, se arată în informarea Comisiei Europene.

Documentul, valabil și în format electronic și pe hartie

Adeverința de vaccinare va fi disponibilă atât în format electronic, cât și pe hârtie și va prezenta dovada că deținătorul fie a fost vaccinat, fie a trecut prin boală, fie are un test PCR cu rezultat negativ.

În ce privește vaccinurile trecute pe adeverință, vor fi doar cele aprobate de Agenția Europeană a Medicamentului. La acest moment sunt autorizate doar Pfizer, Moderna, AstraZeneca și Johnson and Johnson. Alte țări europene folosesc și vaccinuri din Rusia sau China.

Acest certificat nu este un pașaport, așa cum s-a vorbit inițial și nu oferă în niciun caz trecere liberă pe teritoriul UE. Fiecare țară în continuare este suverană să-și ia propriile decizii.

Adeverințe accesibile și sigure pentru toți cetățenii UE

Adeverința electronică verde va acoperi trei tipuri de adeverințe – adeverințele de vaccinare, adeverințele privind testarea pentru SARS-CoV-2 (prin teste RT-PCR sau teste antigenice rapide) și adeverințele pentru persoanele care s-au vindecat de COVID-19.

Mai multe state membre dependente de turism, între care se află Grecia și Spania, susțin propunerea, argumentând că este nevoie de un cadru comun pentru a facilita reluarea liberei circulații.

Alte state ca Franța, dar și România, au subliniat că planurile privind introducerea unui astfel de certificat sunt premature, în condițiile în care foarte puțini cetățeni europeni au fost imunizați.

Europarlamentar român: ce amendamente ar putea fi aduse

Europarlamentarul Carmen Avram a explicat pentru DCNews cum va funcţiona „paşaportul verde”, care va fi pus în discuţie la nivelul Comisiei Europene în aceste zile, dar şi ce amendamente ar putea fi aduse la această propunere legislativă.

Discuţia vine în contextul în care s-a propus ca pe paşaportul de vaccinare să apară şi serul cu care au fost vaccinaţi europenii, iar acesta trebuie să fie unul aprobat de Agenţia Europeană a Medicamentului.

Ungaria, în acest caz, ar putea avea de suferit, pentru că a folosit deja doze din vaccinul rusesc şi cel chinezesc.

„Este vorba despre un proiect de regulament, care ulterior va veni în Parlament ca să fie amendat şi aprobat.

În legătură cu ungurii, cred că, aşa cum s-au făcut cunoscuţi în Parlamentul European în mandatul ăsta, vor găsi o soluţie să introducă paşaportul lor personal, individual, după propriile criterii, şi vor reuşi să circule chiar dacă vaccinul rusesc şi cel chinezesc nu sunt aprobate.

Cred că, dincolo de Ungaria, sunt alte probleme foarte complicate cu paşaportul ăsta.

Prima este că se numeşte paşaport. Deşi numele lui va fi schimbat în Parlament, probabil, şi se va ajunge la un certificat.

Doi, atât timp cât nu se fac teste de anticorpi, e foarte ciudat să dai un certificat sau paşaport unor oameni despre al căror procent de anticorpi în organism nu se ştie nimic. Trei, este această problemă cu valabilitatea anticorpilor.

Acum nu ştim exact cât anume vom avea anticorpii după vaccinare. Unii spun şase luni, unii un an.

Atunci este o problemă cu modul în care va fi folosit acest certificat, pentru că el ridică semne de întrebare legate de siguranţa cetăţenilor din ţara de destinaţie.

Dacă avem de-a face cu un posesor de certificat care a avut anticorpi şi nu îi mai are? Sunt elemente care nu s-au luat în calcul, probabil vor fi amendate în Parlament”, a declarat Carmen Avram pentru DC NEWS.

Teste PCR pentru cei care nu se vaccinează

„Paşaportul nu va trebui să fie discriminatoriu, sunt voci care cer asta deja. Sunt oameni care nu vor face vaccinul din motive medicale, unii nu au încredere şi mai aşteaptă. El va fi dublat de un test PCR pe care să îl poarte cu el turistul care ajunge într-o altă ţară.

Cei care nu sunt vaccinaţi trebuie să aibă posibilitatea să intre într-o ţară pe baza unui test PCR dacă nu sunt vaccinaţi, ca să nu discrimineze.

Cel puţin asta e intenţia, să nu fie folosit pentru a împiedica o parte a europenilor să se deplaseze. Asta a spus chiar Ursula von der Leyen”, a mai spus europarlamentarul social-democrat.

Cum călătoresc cei care s-au vaccinat deja

Mai multe ţări au anunţat deja că persoanele care pot dovedi că au primit şi a doua doză de vaccin nu vor mai fi nevoite să stea în carantină şi nici nu vor trebui să facă teste PCR. Iată, însă, ce spune europarlamentarul Carmen Avram despre condiţiile actuale de călătorie.

„Până nu intră în vigoare regulamentul pe care îl va prezenta Comisia, regulament care trebuie să treacă şi prin Parlament, cel mai probabil prin aprilie, nu se poate folosi acest certificat.

Sunt ţări turistice în care se pune condiţia ca la intrare să primeşti un paşaport de vaccinare. Cei vaccinaţi sunt primiţi cu braţele deschise. Ceilalţi probabil trebuie să prezinte teste PCR.

Dar pe călătorii se merge ca până acum, pe teste PCR, în Europa. E prematur să pună cineva condiţii acum!”, a spus aceasta.

Testele PCR, decontate de state

Problema costului este una pe care sute de mii de europeni o ridică în cazul testelor PCR, astfel că există deja propuneri ca statele UE să le deconteze pentru cei care le trec graniţele.

„Am citit recent un raport în care se cere, printre altele, fix asta. Probabil va exista un amendament în sensul ăsta, ca testele să se facă gratuit la intrarea într-o ţară.

Trebuie să vedem cum o să arate în Parlament în varianta finală acest proiect”, a concluzionat Carmen Avram.

Pentru ca proiectul „paşaportului verde” să treacă de Parlamentul European, este nevoie de o majoritate simplă, adică 50 la sută plus unu dintre voturi.

Cu toate astea, cum niciun grup parlamentar nu are majoritate absolută, iar noile mişcări de trupe au dus la fragilizarea majorităţilor formate chiar şi din două grupuri, se pare va fi nevoie ca cel puţin trei grupuri parlamentare să fie de acord pentru ca ţările europene să introducă acest „paşaport”.

”Paşaport verde” digital cu denumirea vaccinului ”la vedere”

Proiectul de „paşaport verde” digital, care urmează a fi prezentat miercuri de Bruxelles, va ţine cont numai de vaccinurile împotriva COVID-19 autorizate de Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA), a declarat vineri un responsabil al UE, care exclude pentru moment vaccinurile din Rusia şi China, relatează AFP, scrie Agerpres.

„Vrem să creăm un certificat digital care să poată menţiona un test PCR negativ, proba că aveţi anticorpi sau că aţi fost inoculat cu un vaccin care a fost aprobat de EMA”, a declarat comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, pentru mai multe media, printre care şi AFP.

Potrivit unui proiect de document obținut de Politico, Bruxelles-ul va propune ca țările UE ce vor permite persoanelor vaccinate să ocolească restricțiile de călătorie să accepte certificatele de călătorie ale altor țări „în aceleași condiții”. Cuvântul cheie este deci: reciprocitate.

Această obligație, mai menționează documentul, vizează însă doar vaccinurile aprobate de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), ceea ce înseamnă că deocamdată, seruri precum Sputnik sau Sinopharm nu sunt acoperite, deși unele țări, precum Ungaria, le folosesc.

„Asta nu va împiedica statele membre să decidă dacă vor accepta certificate de vaccinare eliberate pentru alte vaccinuri”, mai precizează documentul. Cu alte cuvinte, fiecare stat în parte va avea posibilitatea de a accepta sau de a refuza intrarea cetățenilor vaccinați cu serurile neautorizate de Agenția Europeană a Medicamentului.

Ungaria, afectată de introducerea ”pașaportului verde”

Dacă proiectul va fi aprobat atunci vaccinurile folosite în Ungaria nu ar fi valabile momentan pentru „paşaport verde” digital. Ungaria imunizează în prezent populația cu vaccinurile Sinopharm din China și Sputnik din Rusia.

Conștienți că pașaportul european de vaccinare ar putea să creeze probleme unor cetățeni maghiari vaccinați cu Sputnik sau Sinopharm, oficialii de la Budapesta au lansat marți un avertisment.

„Nu acceptăm ca pașapoartele COVID să recunoască doar vaccinurile validate de EMA și credem că vaccinurile aprobate național trebuie de asemenea să fie valide în viitor”, a spus ministrul maghiar de Externe Peter Szijjarto, la o întâlnire cu omologul său sârb Nikola Selakovic.

Propunerea Bruxelles-ului îngrijorează inclusiv Belgradul, care la rândul său folosește vaccinurile din Rusia și China, și se teme acum că libera circulație a sârbilor în UE va fi afectată de acest lucru.

Formularea propunerii, scrie Politico, arată cât de subțire este linia pe care trebuie să meargă Comisia Europeană.

Oficialii trebuie să împace regimurile diferite de vaccinare, să permită oamenilor să călătorească iarăși, pentru a reporni economia europeană, să răspundă criticilor care cer ca vaccinurile rusești și chinezești să nu aibă același statut cu cele aprobate în UE și nu în ultimul rând să nu descurajeze oamenii care vor să se vaccineze.

Vaccinuri aprobate de EMA

În prezent, numai patru vaccinuri au fost aprobate de EMA – cele ale Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca/Oxford şi Johnson & Johnson de joi.

Ceea ce exclude vaccinul chinezesc Sinopharm, utilizat în Ungaria inclusiv de premierul Viktor Orban, dar şi pentru moment vaccinul rusesc Sputnik V, de asemenea comandat de Ungaria, dar şi de Cehia şi Slovacia, şi pe care EMA a început să-l examineze pe 4 martie.

 

sursa: DCNews

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement