Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

OFICIAL: ”Pașaportul COVID” aprobat în Comisia Europeană. ”Adeverința electronică Verde”- documentul cu care se va circula în UE

Publicat

foto: hotnews.ro

Comisia Europeană a decis ca în interiorul UE să se circule în baza unei adeverinţe electronice verzi pentru a facilita libera circulaţie, în condiţii de siguranţă, în timpul pandemiei de COVID-19.

Adeverinţa electronică verde va constitui dovada că deţinătorul a fost vaccinat împotriva COVID-19, a primit un rezultat negativ la testul de depistare a infecţiei cu virusul SARS-CoV-2 sau s-a vindecat de COVID-19. Documentul va putea fi verificat în orice stat membru UE

Adeverința electronică verde va constitui dovada că deținătorul a fost vaccinat împotriva COVID-19, a primit un rezultat negativ la testul de depistare a infecției cu virusul SARS-CoV-2 sau s-a vindecat de COVID-19 .

Potrivit proiectului ”Pașaportul de vaccinare”  va fi valabil la nivel comunitar, într-o încercare de a impulsiona sectorul turismului, grav lovit de pandemie .

„Astăzi, 17 martie, Comisia Europeană propune crearea unei adeverințe electronice verzi pentru a facilita libera circulație, în condiții de siguranță, în interiorul UE în timpul pandemiei de COVID-19.

Adeverința electronică verde va constitui dovada că deținătorul a fost vaccinat împotriva COVID-19, a primit un rezultat negativ la testul de depistare a infecției cu virusul SARS-CoV-2 sau s-a vindecat de COVID-19″, se arată în informarea Comisiei Europene.

Documentul, valabil și în format electronic și pe hartie

Adeverința de vaccinare va fi disponibilă atât în format electronic, cât și pe hârtie și va prezenta dovada că deținătorul fie a fost vaccinat, fie a trecut prin boală, fie are un test PCR cu rezultat negativ.

În ce privește vaccinurile trecute pe adeverință, vor fi doar cele aprobate de Agenția Europeană a Medicamentului. La acest moment sunt autorizate doar Pfizer, Moderna, AstraZeneca și Johnson and Johnson. Alte țări europene folosesc și vaccinuri din Rusia sau China.

Acest certificat nu este un pașaport, așa cum s-a vorbit inițial și nu oferă în niciun caz trecere liberă pe teritoriul UE. Fiecare țară în continuare este suverană să-și ia propriile decizii.

Adeverințe accesibile și sigure pentru toți cetățenii UE

Adeverința electronică verde va acoperi trei tipuri de adeverințe – adeverințele de vaccinare, adeverințele privind testarea pentru SARS-CoV-2 (prin teste RT-PCR sau teste antigenice rapide) și adeverințele pentru persoanele care s-au vindecat de COVID-19.

Mai multe state membre dependente de turism, între care se află Grecia și Spania, susțin propunerea, argumentând că este nevoie de un cadru comun pentru a facilita reluarea liberei circulații.

Alte state ca Franța, dar și România, au subliniat că planurile privind introducerea unui astfel de certificat sunt premature, în condițiile în care foarte puțini cetățeni europeni au fost imunizați.

Europarlamentar român: ce amendamente ar putea fi aduse

Europarlamentarul Carmen Avram a explicat pentru DCNews cum va funcţiona „paşaportul verde”, care va fi pus în discuţie la nivelul Comisiei Europene în aceste zile, dar şi ce amendamente ar putea fi aduse la această propunere legislativă.

Discuţia vine în contextul în care s-a propus ca pe paşaportul de vaccinare să apară şi serul cu care au fost vaccinaţi europenii, iar acesta trebuie să fie unul aprobat de Agenţia Europeană a Medicamentului.

Ungaria, în acest caz, ar putea avea de suferit, pentru că a folosit deja doze din vaccinul rusesc şi cel chinezesc.

„Este vorba despre un proiect de regulament, care ulterior va veni în Parlament ca să fie amendat şi aprobat.

În legătură cu ungurii, cred că, aşa cum s-au făcut cunoscuţi în Parlamentul European în mandatul ăsta, vor găsi o soluţie să introducă paşaportul lor personal, individual, după propriile criterii, şi vor reuşi să circule chiar dacă vaccinul rusesc şi cel chinezesc nu sunt aprobate.

Cred că, dincolo de Ungaria, sunt alte probleme foarte complicate cu paşaportul ăsta.

Prima este că se numeşte paşaport. Deşi numele lui va fi schimbat în Parlament, probabil, şi se va ajunge la un certificat.

Doi, atât timp cât nu se fac teste de anticorpi, e foarte ciudat să dai un certificat sau paşaport unor oameni despre al căror procent de anticorpi în organism nu se ştie nimic. Trei, este această problemă cu valabilitatea anticorpilor.

Acum nu ştim exact cât anume vom avea anticorpii după vaccinare. Unii spun şase luni, unii un an.

Atunci este o problemă cu modul în care va fi folosit acest certificat, pentru că el ridică semne de întrebare legate de siguranţa cetăţenilor din ţara de destinaţie.

Dacă avem de-a face cu un posesor de certificat care a avut anticorpi şi nu îi mai are? Sunt elemente care nu s-au luat în calcul, probabil vor fi amendate în Parlament”, a declarat Carmen Avram pentru DC NEWS.

Teste PCR pentru cei care nu se vaccinează

„Paşaportul nu va trebui să fie discriminatoriu, sunt voci care cer asta deja. Sunt oameni care nu vor face vaccinul din motive medicale, unii nu au încredere şi mai aşteaptă. El va fi dublat de un test PCR pe care să îl poarte cu el turistul care ajunge într-o altă ţară.

Cei care nu sunt vaccinaţi trebuie să aibă posibilitatea să intre într-o ţară pe baza unui test PCR dacă nu sunt vaccinaţi, ca să nu discrimineze.

Cel puţin asta e intenţia, să nu fie folosit pentru a împiedica o parte a europenilor să se deplaseze. Asta a spus chiar Ursula von der Leyen”, a mai spus europarlamentarul social-democrat.

Cum călătoresc cei care s-au vaccinat deja

Mai multe ţări au anunţat deja că persoanele care pot dovedi că au primit şi a doua doză de vaccin nu vor mai fi nevoite să stea în carantină şi nici nu vor trebui să facă teste PCR. Iată, însă, ce spune europarlamentarul Carmen Avram despre condiţiile actuale de călătorie.

„Până nu intră în vigoare regulamentul pe care îl va prezenta Comisia, regulament care trebuie să treacă şi prin Parlament, cel mai probabil prin aprilie, nu se poate folosi acest certificat.

Sunt ţări turistice în care se pune condiţia ca la intrare să primeşti un paşaport de vaccinare. Cei vaccinaţi sunt primiţi cu braţele deschise. Ceilalţi probabil trebuie să prezinte teste PCR.

Dar pe călătorii se merge ca până acum, pe teste PCR, în Europa. E prematur să pună cineva condiţii acum!”, a spus aceasta.

Testele PCR, decontate de state

Problema costului este una pe care sute de mii de europeni o ridică în cazul testelor PCR, astfel că există deja propuneri ca statele UE să le deconteze pentru cei care le trec graniţele.

„Am citit recent un raport în care se cere, printre altele, fix asta. Probabil va exista un amendament în sensul ăsta, ca testele să se facă gratuit la intrarea într-o ţară.

Trebuie să vedem cum o să arate în Parlament în varianta finală acest proiect”, a concluzionat Carmen Avram.

Pentru ca proiectul „paşaportului verde” să treacă de Parlamentul European, este nevoie de o majoritate simplă, adică 50 la sută plus unu dintre voturi.

Cu toate astea, cum niciun grup parlamentar nu are majoritate absolută, iar noile mişcări de trupe au dus la fragilizarea majorităţilor formate chiar şi din două grupuri, se pare va fi nevoie ca cel puţin trei grupuri parlamentare să fie de acord pentru ca ţările europene să introducă acest „paşaport”.

”Paşaport verde” digital cu denumirea vaccinului ”la vedere”

Proiectul de „paşaport verde” digital, care urmează a fi prezentat miercuri de Bruxelles, va ţine cont numai de vaccinurile împotriva COVID-19 autorizate de Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA), a declarat vineri un responsabil al UE, care exclude pentru moment vaccinurile din Rusia şi China, relatează AFP, scrie Agerpres.

„Vrem să creăm un certificat digital care să poată menţiona un test PCR negativ, proba că aveţi anticorpi sau că aţi fost inoculat cu un vaccin care a fost aprobat de EMA”, a declarat comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, pentru mai multe media, printre care şi AFP.

Potrivit unui proiect de document obținut de Politico, Bruxelles-ul va propune ca țările UE ce vor permite persoanelor vaccinate să ocolească restricțiile de călătorie să accepte certificatele de călătorie ale altor țări „în aceleași condiții”. Cuvântul cheie este deci: reciprocitate.

Această obligație, mai menționează documentul, vizează însă doar vaccinurile aprobate de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), ceea ce înseamnă că deocamdată, seruri precum Sputnik sau Sinopharm nu sunt acoperite, deși unele țări, precum Ungaria, le folosesc.

„Asta nu va împiedica statele membre să decidă dacă vor accepta certificate de vaccinare eliberate pentru alte vaccinuri”, mai precizează documentul. Cu alte cuvinte, fiecare stat în parte va avea posibilitatea de a accepta sau de a refuza intrarea cetățenilor vaccinați cu serurile neautorizate de Agenția Europeană a Medicamentului.

Ungaria, afectată de introducerea ”pașaportului verde”

Dacă proiectul va fi aprobat atunci vaccinurile folosite în Ungaria nu ar fi valabile momentan pentru „paşaport verde” digital. Ungaria imunizează în prezent populația cu vaccinurile Sinopharm din China și Sputnik din Rusia.

Conștienți că pașaportul european de vaccinare ar putea să creeze probleme unor cetățeni maghiari vaccinați cu Sputnik sau Sinopharm, oficialii de la Budapesta au lansat marți un avertisment.

„Nu acceptăm ca pașapoartele COVID să recunoască doar vaccinurile validate de EMA și credem că vaccinurile aprobate național trebuie de asemenea să fie valide în viitor”, a spus ministrul maghiar de Externe Peter Szijjarto, la o întâlnire cu omologul său sârb Nikola Selakovic.

Propunerea Bruxelles-ului îngrijorează inclusiv Belgradul, care la rândul său folosește vaccinurile din Rusia și China, și se teme acum că libera circulație a sârbilor în UE va fi afectată de acest lucru.

Formularea propunerii, scrie Politico, arată cât de subțire este linia pe care trebuie să meargă Comisia Europeană.

Oficialii trebuie să împace regimurile diferite de vaccinare, să permită oamenilor să călătorească iarăși, pentru a reporni economia europeană, să răspundă criticilor care cer ca vaccinurile rusești și chinezești să nu aibă același statut cu cele aprobate în UE și nu în ultimul rând să nu descurajeze oamenii care vor să se vaccineze.

Vaccinuri aprobate de EMA

În prezent, numai patru vaccinuri au fost aprobate de EMA – cele ale Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca/Oxford şi Johnson & Johnson de joi.

Ceea ce exclude vaccinul chinezesc Sinopharm, utilizat în Ungaria inclusiv de premierul Viktor Orban, dar şi pentru moment vaccinul rusesc Sputnik V, de asemenea comandat de Ungaria, dar şi de Cehia şi Slovacia, şi pe care EMA a început să-l examineze pe 4 martie.

 

sursa: DCNews

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

ACTUALITATE

Comunicat al deputatului Radu Tuhuț: România, alături de Republica Moldova! Frații noștri de peste Prut merită mai mult!

Publicat

Am participat, în aceste zile, alături de o delegație din România, la întâlniri oficiale dar cordiale cu președintele Parlamentului din Republica Moldova, Igor Grosu, președintele comisiei de administrație publica și amenajarea teritoriului, Larisa Voloh, secretarul general al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării, Lidia Dabija și secretarul general adjunct al guvernului, Svetlana Țurcanu.

Cu această ocazie, a fost semnat un acord de cooperare între comisiile parlamentare permanente ale Parlamentului Republicii Moldova și a Camerei Deputaților din Parlamentul României.

Documentul a fost semnat de către președinții comisiilor de administrație publică și amenajarea teritoriului (din care fac parte), mai exact de către parlamentarii Simona Bucura Oprescu și Larisa Voloh

Între altele, acordul prevede că cele două state vor pleda pentru modernizarea administrației publice, vor coopera în vederea îmbunătățirii cadrului normativ și celui de reglementare vizând organizarea și funcționarea administrației publice, planificarea spațială și dezvoltarea regională.

De asemenea, România și Moldova vor sprijini colaborarea și vor contribui la stabilirea relațiilor de fraternitate între colectivitățile noastre locale.

Nu în ultimul rând, vom sprijini realizarea prevederilor Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană cu referire la administrația publică ce are ca finalitate ajustarea sistemului administrativ din Republica Moldova la Spațiul Administrativ European.

Îmi reiterez, cu această ocazie, susținerea necondiționată pentru parcursul european al Republicii Moldova, pentru continuarea reformei administrative și, nu în ultimul rând, a efortului nostru comun pentru asigurarea securității regiunii și sprijinirii refugiaților ucraineni.

Oamenii din Republica Moldova sunt frații noștri de peste Prut! Avem același idealuri și credințe, vorbim aceeași limbă, iar inimile noastre bat la fel. Doar uniți, împreună, putem fi mai puternici!

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Concurs de ghicitori și atelier de rimă, vineri la Muzeul Principia. S-au înscris peste 100 copii de la școlile din Alba Iulia

Publicat

Vineri, de la ora 17.30, Muzeul Principia din Alba Iulia este gazda unui atelier de lectură în rime și concurs de inventat ghicitori pentru copiii de la școlile din municipiu. Invitata specială a Clubului de carte Cu copiii la povești, este scriitoarea Simona Epure, autoare de cărți pentru copii. În concurs s-au înscris 9 clase primare din Alba Iulia.

În cadrul evenimentului, organizatorii au provocat elevii claselor primare din oraș să își pună talentul și creativitatea la treabă, creând cele mai năstrușnice ghicitori pentru concursul de inventat ghicitori.

Vezi: ”Dialoguri sincere”, prima carte pentru copii a Laurei Iviniș, lansată la Alba Iulia. Despre emoție, limite și libertăți

Potrivit organizatorilor, 9 clase primare din oraș s-au înscris în concurs, după cum urmează:
  • Clasa pregătitoare Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Simion Ștefan”, învățătoare Ioana Vlad
  • Clasa pregătitoare Waldorf Liceul Tehnologic „Dorin Pavel”,  învățătoare Flavia Năznean
  • Clasa I-a B Școala Gimnazială „Vasile Goldiș”,  învățătoare Adriana Toma
  • Clasa I Waldorf Liceul Tehnologic „Dorin Pavel”, învățătoare Florina Tudor
  • Clasa I Liceul de Arte „Regina Maria”,  învățătoare Georgeta Mărginean
  • Clasa a II-a Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Simion Ștefan”,  învățătoare Maria Bolea
  • Clasa a II-a C Școala Gimnazială „Vasile Goldiș”,  învățătoare Delia Vîlceanu
  • Clasa a II-a Școala Gimnazială „Avram Iancu”,  învățătoare Virginia Muntean
  • Clasa a IV-a A Școala Gimnazială „Avram Iancu”, învățătoare Sorina Mărginean

115 copii au reușit, în decurs de o săptămână, să creeze peste 150 de ghicitori despre Lumea necuvântătoarelor, iar 9 dintre acestea vor fi spuse pe scenă vineri, în compania Simonei Epure.

De asemenea, toate ghicitorile inventate și-au găsit loc bun într-o cărticică special editată de către organizatori, care va fi oferită gratuit participanților la eveniment.

Participarea la eveniment este gratuită.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Primăria Alba Iulia a cumpărat grătare de grădină pentru zona de recreere Panoramic, aflată pe Dealul Mamut. Cât au costat

Publicat

pavilion, panoramic, mamut, restaurant, alba

Primăria Alba Iulia a cumpărat recent patru grătare de grădină tradiționale, pentru dotarea filigoriilor din zona de recreere Panoramic, aflată pe Dealul Mamut, în imediata vecinătate a Parcului Dendrologic. 

Achiziția a fost făcută prin cumpărare directă pe platforma SEAP, valoarea totală a celor patru grătare fiind de 940 de lei, fără TVA.

Fiecare grătar este realizat manual, din fier și tablă rezistentă de 2 mm grosime.

Grătarele de grădină au o dimensiune de 60 x 40 cm și dispun de picioare demontabile, din cornier.

Înălțimea cuvei este de 10 cm iar înălțimea totală a grătarului montat este de 59 cm.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

RAR poate verifica mașinile pe care românii intenționează să le cumpere. Care este procedura și de când se aplică

Publicat

Registrul Auto Român anunță că poate verifica, de joi, mașinile pe care românii intenționează să le cumpere.

Două din 10 mașini care se prezintă la Registrul Auto Român au probleme de identificare. De la cele mai simple, cum ar fi serii de motor ilizibile, lipsa codului de motor sau lipsa plăcuței producătorului, până la cele mai grave precum modificarea seriei de caroserie/șasiu.

O parte dintre aceste deficiențe reprezintă motive întemeiate de a refuza cumpărarea autovehiculului folosit. Neconformitățile legate de elementele de identificare pot determina respingerea definitivă a mașinii la RAR și blocarea acesteia, de regulă fără posibilitatea readmiterii în circulație.

Serviciul de verificări, la RAR Grivița. Activitatea urmează să fie extinsă și în țară

Începând de joi, la RAR Grivița, sediul central al instituției, oamenii pot merge cu autovehiculul pe care intenționează să îl cumpere pentru o verificare amănunțită.

Potrivit RAR, această activitate urmează să fie extinsă și în țară, la nivel regional.

RAR, consultant tehnic în materie de achiziții auto

„RAR dispune de expertiza necesară identificării situațiilor care pot face diferența atunci când scoateți banii din buzunar să vă luați o mașină. Inginerii RAR au văzut de-a lungul timpului cât de vulnerabili sunt clienții atunci când cumpără un autovehicul.

Pentru că nu au pregătirea de specialitate necesară, oamenii pot fi ușor păcăliți de cei care, cu rea credință, pun la bătaie mașini cu defecțiuni ascunse, cu kilometrajul măsluit sau, și mai grav, cu probleme de identificare. Acestea din urmă îi pot pune în situația nedorită de a cumpăra un autovehicul pe care să nu îl poată folosi”, anunță Registrul Auto Român, potrivit Mediafax.

„Ne asumăm rolul de consultant tehnic în materie de achiziții auto și considerăm că sfatul nostru poate cântări semnificativ la decizia de a cumpăra o mașină. Ca și cumpărător, dacă am de ales între două oferte similare din punct de vedere al prețului, una expertizată deja de RAR în vederea transferului de proprietate, iar cealaltă nu, în proporție de 99% o voi alege pe cea certificată de RAR.

Recomand tuturor cumpărătorilor să apeleze la verificarea mașinii la Registrul Auto Român înainte să o plătească”, declară Cristian Bucur, director tehnic RAR.

La RAR se pot evalua mașinile și din punct de vedere tehnic, ceea ce poate evidenția reparații neconforme la structura de rezistență sau, cu anumite condiționări, eventuale intervenții asupra indicatorului de kilometraj.

Pentru a beneficia de aceste servicii, programările se fac online, AICI sau la call center 021/9672.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax