Actualitate
Paștele Blajinilor 2022. Când pică sărbătoarea în acest an. Semnificații, tradiții și superstiții
Paștele sau Paștile Blajinilor se sărbătorește în credința populară, în lunea după duminica dedicată Apostolului Toma, la o săptămână de la Învierea Domnului sau Paștele. În 2022, Duminica Tomii este în 1 mai, iar Paștele Blajinilor a doua zi, pe 2 mai.
Paștele Blajinilor este sărbătoarea în care se pomenesc cei adormiți, fiind numit și „Paștele celor decedați”, ”Prohoadele” sau ”Lunea Morților”. Acest eveniment vorbește despre tradiția Blajinilor.
Credința populară îi înfățișează drept primii oameni de pe pământ, care trăiesc fără femeilor lor, conviețuind alături de ele doar 30 de zile pe an, în vederea procreației. Totodată, blajinii sunt oameni blânzi, preocupați îndeosebi de post și rugăciuni pentru cei vii.
Legenda spune că blajinii făceau parte dintre cei dintâi oameni de pe pământ, trăiau fără femeile lor și erau incapabili să facă rău semenilor. Nu știau, însă, cum să calculeze data Sfintelor Paşti, motiv pentru care sărbătoreau întotdeauna cu întârziere.
Vezi și PAȘTELE Blajinilor: Tradiții, superstiții și obiceiuri în lunea după Duminica Tomii. Ce nu ar fi bine să faci astăzi
Tradiţia populară spune că blajinii, oameni blânzi şi paşnici, incapabili de a face rău, s-ar afla într-o lume îndepărtată, la vărsarea Apei Sâmbetei în Sorbul Pământului. Aceștia sunt anunţaţi că a sosit Paştele de oamenii care aruncă în apele curgătoare coji de ouă sparte în timpul înroşitului sau la prepararea unor alimente rituale precum cozonaci și pască.
Paștele Blajinilor. Tradiții și obiceiuri pentru sărbătoarea celor adormiți
Paștele Blajinilor este cea mai însemnată dintre toate zilele în care se pomenesc morții de obște și li se dă de pomană. E singura zi în care se face pomenirea tuturor morților la cimitir. E cea mai mare prăznuire pe care o fac credincioșii în cinstea celor adormiți. E cel mai frumos obicei al lor, potrivit crestin-ortodox.ro.
În localitățile rurale mai mari și în orașele în care sunt mai multe cimitire, sărbătoarea are loc timp de mai multe zile, începând de sâmbătă. Totodată, țara unde sărbătoarea ia cea mai mare amploare este Republica Moldova, unde ziua de luni de după duminica Paștelui Blajinilor (la o săptămână după Paște) este declarată oficial ca fiind zi liberă.
Și la slavii de est ortodocși există o sărbătoare similară, numită Radonița (Радоница) la ruși, Radaunița (Радаўнiца) la bieloruși și Provodî (Проводи) la ucraineni, sărbătorită în ziua de marți de după Duminica Tomii.
Ce nu e bine să faci de Paștele Blajinilor 2022
La fel ca la orice sărbătoare și în ziua Paștelui Blajinilor sunt interzise anumite activități. Femeile nu au voie să spele, să măture sau să facă oricare altă activitate pe care o fac de obicei în gospodărie. Zgomotul făcut atunci când bați covoarele îi sperie pe blajini, care în această zi se întorc de pe lumea cealaltă pentru a se ruga pentru cei vii și chiar intră în biserică pentru a participa la Sfânta Liturghie.
De asemenea, în data de 2 mai 2022 nu este bine să vorbești decedații de rău, de unde și zicala „despre morți numai de bine”. În caz contrar, se spune că morții bârfiți de Paștele Blajinilor le vor face rău celor care îi vorbesc de rău, dând foc grajdurilor sau omorându-le animalele.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News