Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Patronii firmelor care angajează absolvenți de liceu sau facultate vor primi timp de un an bani pentru fiecare tânăr

Publicat

Angajatorii care recrutează tineri absolvenţi nu vor mai fi scutiţi de la plata contribuţiei la bugetul asigurărilor pentru şomaj odată cu intrarea în vigoare a modificărilor făcute de Guvern la legea privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, publicate în Monitorul Oficial. Patronii firmelor care vor angaja absolvenţi, fie de liceu, fie de facultăţi, vor primi timp de un an sume de bani pentru fiecare dintre aceştia, calculate în funcţie de indicatorul social de referinţă, astfel:

– Dacă angajează tineri care au absolvit doar clasa a X-a a liceului sau care au absolvit şcoli de arte şi meserii, obţin o sumă egală cu valoarea indicatorului social de referinţă aflat în vigoare la acea dată. În prezent, acesta este egal cu suma de 500 de lei.

– Dacă recrutează tineri absolvenţi de învăţământ secundar superior, mai exact absolvenţi de clasa a XII-a sau a XIII-a, sau de învăţământ postliceal, câştigă pentru fiecare dintre ei de 1,2 ori valoarea indicatorului social de referinţă. La acest moment câştigul ar fi echivalent cu 600 de lei.

– Dacă angajează absolvenţi de învăţământ superior, primesc de 1,5 ori valoarea indicatorului social de referinţă. În prezent, suma ar fi egală cu 750 de lei.

Odată cu aplicarea modificărilor la lege, angajatorii trebuie să menţină pentru cel puţin 18 luni raporturile de muncă ale tinerilor, faţă de 3 ani, perioada menţionată anterior.

În caz contrar, ei trebuie să restituie sumele de bani primite pentru fiecare absolvent angajat, plusdobânda de referinţă a BNR.

„Aceste măsuri vin fără niciun fel de analiză. Nu se ştie de unde, de cine dezbătute şi de cine agreate. Foarte bine. Să vedem ce iese”, a declarat pentru gândul secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Cristian Pârvan.

„Specialiştii internaţionali în relaţii de muncă spun că firmele nu vor angaja pentru că sunt stimulate să angajeze, pentru că li se dau bani, ci dacă mediul economic le stimulează activitatea”, a mai adăugat Pârvan.

În luna mai a acestuia erau înregistraţi la Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) 443.985 de şomeri, dintre care peste 19.600 absolvenţi ai învăţământului universitar şi 48.034 absolvenţi de învăţământ liceal şi postliceal.

Din total, 44.320 de şomeri aveau vârste mai mici de 25 de ani, iar 34.089 aveau vârste cuprinse între 25 şi 29 de ani.

Sursa: gândul.info

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax