Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Pedepse de până la 7 ani închisoare pentru cei care schimbă poziția mașinii implicate în accident cu victime. Decizie ÎCCJ

Publicat

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a clarificat, printr-o decizie intrată în vigoare de miercuri, interpretarea și aplicarea prevederilor Codului penal privind fapta oricărei persoane de a modifica starea locului, inclusiv schimbarea poziției vehiculului implicat într-un accident de circulație.

Potrivit Codului penal, modificarea stării locului sau ștergerea urmelor accidentului de circulație din care a rezultat uciderea sau vătămarea integrității corporale ori a sănătății uneia sau mai multor persoane, fără acordul autorităților, reprezintă o infracțiune. Aceasta se pedepsește cu închisoarea între doi și șapte ani.

Prin Decizia ICCJ nr. 22/2022, pronunţată la începutul lunii mai într-un dosar:

“în interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 338 alin. (2) din Codul penal privind infracţiunea de părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ştergerea urmelor acestuia, stabileşte că «fapta oricărei persoane de a modifica starea locului are în vedere și schimbarea poziției vehiculului implicat într-un accident de circulație»”, potrivit avocatnet.ro.

Prin urmare, mutarea mașinii, fără acordul polițiștilor, în cazul unui accident cu victime, este considerată modificare a stării locului sau ștergere a urmelor accidentului de circulație, ceea ce poate însemna pedepse cu închisoarea de până la șapte ani.

Prevederea din Codul penal: “fapta oricărei persoane de a modifica starea locului sau de a șterge urmele accidentului de circulație din care a rezultat uciderea sau vătămarea integrității corporale ori a sănătății uneia sau mai multor persoane, fără acordul echipei de cercetare la fața locului” reprezintă o infracțiune și se pedepsește similar părăsirii locului accidentului, adică cu închisoarea cuprinsă între doi și șapte ani.

Prevederea din Codul rutier (OUG 195/2002, articolului 77, alineatul 3): este interzisă schimbarea poziției unui vehicul implicat într-un accident de circulație în urma căruia a rezultat moartea sau vătămarea integrității corporale ori a sănătății uneia sau a mai multor persoane, modificarea stării locului sau ștergerea urmelor accidentului fără acordul autorităților.

sursă: avocatnet.ro

foto: arhivă

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax