Connect with us
Advertisement

Eveniment

Peisaje care îți taie respirația pe TRANSALPINA. Imagini aeriene de pe cea mai înaltă șosea din România

Publicat

Imagini aeriene spectaculoase filmate pe Transalpina au fost publicate zilele acestea pe rețele de socializare. DN 67 C – Transalpina sau Drumul Regelui este cea mai înaltă şosea din România, având punctul cel mai înalt în Pasul Urdele (la 2.145 m). Drumul – din Munţii Parâng, în Carpaţii Meridionali – face legătura între oraşele Novaci din judeţul Gorj şi Sebeş din judeţul Alba. Fiind un drum alpin, este închis pe perioada iernii.

Transalpina străbate patru judeţe – Gorj, Vâlcea, Sibiu, Alba – traversând Munţii Parâng de la sud la nord, altitudinea cea mai mare având-o pe o porţiune de aproximativ 20 de km, în judeţul Vâlcea, unde se prezintă ca o „şosea de creastă”, trecând la mică depărtare de vârfurile Dengheru (2.084 m), Păpuşa (2.136 m), Urdele (2.228 m), Iezer (2.157 m) şi Muntinu (2.062 m). (cf. Wikipedia)

Șoseaua este una cu probleme, încă de la finalizarea ei. A fost închisă, din cauza lipsei elementelor de siguranţă rutieră, apoi a fost redeschisă, deși încă mai sunt câteva probleme tehnice. Cu toate acestea este fabuloasă! Iar imaginile, văzute de sus, sunt şi mai spectaculoase.

Drumul și-a luat numele de la latinescul „Transalpina” (țara de dincolo de munți), cum era numită în vechile texte și hărți latinesti Țara Românească. Este supranumit “Drumul Regelui”, pentru că Regele Carol al II-lea, după ce l-a reconstruit, în anul 1938, l-a inaugurat parcurgîndu-l el însuși împreună cu familia regală.

Desi este mai înaltă, mult mai veche si mai frumoasă decât Transfăgărășanul, este mai puțin cunoscută pentru  că, Transalpina, cu toate că este catalogat  drum național, DN 67c (partial), nu a fost niciodată asfaltată până în 2009. Transalpina a fost construită de armatele romane în drumul lor spre Sarmisegetusa, pavată cu piatră de Regele Carol al II-lea după 1930 si reablitată de germani în al II-lea razboi mondial. După aceea a fost data uitarii de autoritatile române.

Acest lucru a  ajutat natura din jurul Transalpinei să-și păstreze neatinsa sălbaticia și farmecul aparte pe care îl mai au doar puține locuri din țara.

Este printre puținele drumuri din România pe care se poata ajunge cu masina până la nilelul norilor si chiar deasupra lor. Soseaua Transalpina este încă un drum aflat inca in reabilitare.

În 2017 începând cu 29 Mai 2017 Transalpina a fost deschisă oficial circulației rutiere și între Rânca și Obârșia Lotrului (între orele 7:00 – 20:00) cu restricții de tonaj (< 3,5 T) și de viteză 30 km/h. 

Transalpina nu a avut niciodată un program fix de deschidere sau închidere, totul depinzând de venirea zăpezii și de topirea ei. Pe portiunea Obarsia Lotrului – Ranca zăpada persistă, de obicei, din luna noiembrie până în luna iunie.

sursa video: Noi iubim România

sursa info: Transalpina.Biz

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement