Connect with us
Advertisement

Economie

PENSII 2022: Ce tip de concediu este luat în calcul ca vechime în muncă, pentru pensie

Publicat

Ce tip ce concediu se poate adăuga la anii pentru pensie. Legislația în vigoare prevede că mai multe tipuri de concedii sunt luate în calcul la stabilirea dreptului de pensie. Sunt asimilate ca stagii de cotizare, chiar dacă sunt perioade cu zile libere.

Potrivit Legii 263/2010, stagiul de cotizare este definit ca perioada de timp pentru care s-au datorat contribuții de asigurări sociale la sistemul public de pensii. Aici este inclusă și perioada pentru care asigurații cu contract de asigurare socială au datorat și plătit contribuții la acest sistem.

Citește și PENSII 2022: Reducerea vârstei standard de pensionare cu doi ani, fără penalizare. Încă o localitate din Alba, pe listă

În perioada în care se lucrează cu contract de muncă și implicit se datorează obligatoriu contribuții, se cotizează pentru pensie, chiar dacă angajatorul nu a virat contribuțiile la stat, potrivit avocatnet.ro.

Concediile care sunt luate în considerare la vechimea în muncă pentru stabilirea pensiei:

Concediul de odihnă – vechime în muncă

În prezent, angajații au dreptul la cel puțin 20 de zile libere, dat de Codul Muncii. Perioada de concediu este calculată la stagiul de cotizare, indiferent de numărul de zile de concediu de odihnă.

Însă concediile fără plată nu sunt luate în calcul la vechimea în muncă. „Absențele nemotivate și concediile fără plată se scad din vechimea în muncă”, prevede Codul muncii.

Concediul medical – vechime în muncă

Concediul medical pentru incapacitate temporară de muncă, pentru accidente de muncă sau boli profesionale. Și acestea sunt considerate vechime în muncă.

Acestea se acordă în baza unui certificat medical, conform Legii nr. 346/2002. Beneficiarii primesc și indemnizație, pe 183 de zile în intervalul de un an, socotită din prima zi de concediu medical.

Perioada în care contractul de muncă al salariatului aflat în acest concediu se suspendă este tot vechime în muncă, fiind recunoscută ca perioadă de cotizare.

Concediul de risc maternal – vechime în muncă

Acesta se acordă gravidelor, femeilor care au născut recent și celor care alăptează, atunci când la locul de muncă există riscuri pentru securitatea/sănătatea salariatelor ori repercusiuni asupra sarcinii/alăptării.

Pe perioada acestui concediu se acordă o indemnizație de 75% din media veniturilor din ultimele șase luni dinaintea acestuia, conform Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 96/2003.

Concediul de maternitate – vechime în muncă

Se acordă salariatelor care urmează să nască, acordat împărțit între perioada de sarcină și cea de lăuzie (în total, cel mult 126 de zile). Beneficiarele primesc indemnizație, de 85% din media veniturilor din ultimele şase luni.

Concediul paternal – vechime în muncă

Potrivit Legii 210/1999, tații pot beneficia de concediu paternal: cinci zile lucrătoare, în primele 8 săptămâni de la nașterea copilului. Tatăl are dreptul să fie plătit pe perioada acestui concediu.

Concediul de creștere a copilului – vechime în muncă

Poate fi acordat oricăruia dintre părinți. Se acordă pe o perioadă de până la doi ani (trei ani, în cazul copilului cu handicap).

Indemnizația lunară pentru creșterea copilului se stabilește în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii doi ani anteriori datei naşterii copilului.

Concediul de acomodare – vechime în muncă

Îl primesc cei care adoptă și este de cel mult un an (Legea nr. 273/2004). Cuantumul indemnizației de acomodare reprezintă 85% din veniturile realizate în ultimele 12 luni din ultimii doi ani (nu poate fi mai mică de 1.787 de lei și nici mai mare de 8.500/lună).

Concediul pentru îngrijirea copilului bolnav

Se acordă pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la șapte ani, conform OUG nr. 158/2005. În cazul copilului cu handicap, pentru afecțiunile intercurente, concediul este până la împlinirea vârstei de 18 ani.

Se poate acordaindemnizație lunară de 85% din baza de calcul, care este determinată ca medie a veniturilor lunare din ultimele șase luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, până la limita a 12 salarii minime brute pe ţară.

Toate tipurile de concedii de mai sus sunt considerate vechime în muncă, potrivit legislației în vigoare.

Foto: Pixabay

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Serbu Aurelian

    vineri, 07.04.2023 at 19:03

    Bună ziua sunt în concediu medical din 21 nov.2022 cu Anghina pectorala acuta și 2 stenduri nu mi-a fost plătit concediu medical decât 5 zile în ianuarie pe motiv că nu am stagiu de cotizare îmi lipsesc 8 zile ce aș putea face legal?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement