Eveniment
Vechime în muncă 2023: Termenul pentru încheierea contractelor ar putea fi extins. Contribuția, plătită și în tranșe inegale
Românii care vor să acopere perioade în care nu au cotizat la sistemul de pensii ar putea încheia până în 1 septembrie 2026 un contract de asigurare socială cu casele de pensii, prevede o inițiativă legislativă înregistrată recent la Senat. În prezent, termenul este 1 septembrie 2023.
De asemenea, proiectul introduce posibilitatea plății contribuției de asigurări sociale în tranșe inegale, nu doar în tranșe lunare, așa cum este prevăzut în prezent în lege.
Citește și Cumpărarea vechimii în muncă: Din 1 ianuarie va crește suma plătită lunar pentru acoperirea perioadelor fără cotizare la pensie
Propunerea legislativă privind modificarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 163/2020 pentru completarea art. 159 din Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, precum și pentru adoptarea unor măsuri în domeniul asigurării unor persoane în sistemul public de pensii, a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere în data de 9 ianuarie.
Proiectul inițiat de către un deputat USR are în vedere extinderea termenului până la care pot fi încheiate contracte de asigurare socială în vederea obținerii pensiei pentru limită de vârstă, de la 1 septembrie 2023 la 1 septembrie 2026.
Citește și Din 1 ianuarie, angajații cu vechime mai mare de doi ani nu mai pot fi plătiți cu salariul minim pe economie
„În contextul scăderii puterii de cumpărare a populației pe fondul creșterii prețurilor la energie, termenul de 1 septembrie 2023 până la care pot fi încheiate contracte de asigurare socială în vederea obținerii pensiei pentru limită de vârstă (…) este insuficient în actualul context socio-economic.
Astfel, se impun în continuare măsuri care să conducă la incluziunea socială a acestor categorii de persoane care nu ar putea accede la pensie pentru limită de vârstă în cadrul sistemului public de pensii întrucât nu îndeplinesc condițiile prevăzute de lege cu privire la stagiul de cotizare, oferindu-le cadrul legal pentru a putea compensa diferențele de contribuție necesare, astfel încât să evităm situația nedreaptă în care anii de contribuție din partea lor nu le pot genera niciun beneficiu la pensie deoarece sub stagiul minim nu se fragmentează beneficiile proporțional cu perioada contributivă”, explică deputatul Oana-Silvia Țoiu, în expunerea de motive.
Plata contribuției și în tranșe inegale, nu doar tranșe lunare
De asemenea, proiectul prevede posibilitatea plății contribuției de asigurări sociale într-o singură tranșă sau eșalonat, în tranșe lunare sau inegale, până la data de 31 august 2026.
„Pentru a asigura flexibilitate în privința plății contribuției în baza contractului de asigurare socială, propunem ca aceasta să prevadă posibilitatea plății eșalonate și în tranșe inegale, nu doar în tranșe lunare, așa cum este stipulat în prezent”, mai explică inițiatorul, în expunerea de motive.
Potrivit inițiatorului, măsura va avea ca efect creșterea numărului de asigurați ai sistemului public de pensii, prin includerea persoanelor care nu au avut calitatea de asigura și care optează să achite contribuția de asigurări sociale pe o perioadă de cel mult 6 ani anteriori încheierii contractului de asigurare.
Cât costă vechimea în muncă în 2023
Venitul pentru care se achită contribuţia de asigurări sociale nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în vigoare la data încheierii contractului de asigurare, iar cota de contribuţie potrivit Codului Fiscal este de 25 % în anul 2023.
De la 1 ianuarie 2023 salariul minim brut pe țară este de 3.000 de lei, contribuția lunară la sistemul public de pensii crește de la 638 lei cât era în 2022, la 750 lei în 2023.
Astfel, contribuția la sistemul public de pensii va fi de 9.000 de lei în acest an.
sursa: senat.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News