Connect with us
Advertisement

Eveniment

UPDATE: Pensionări cu acte false la Casa de Pensii Alba. Rețeaua folosea diplome de bacalaureat, licenţă sau carnete de muncă contrafăcute

Publicat

DIICOT Alba Iulia a început urmărirea penală pentru 119 persoane din mai multe judeţe ale ţării, cercetate în dosarul pensionărilor frauduloase de la Casa Judeţeană de Pensii Alba. Acestea sunt acuzate de constituire, sprijinire şi aderare la un grup infracţional organizat nestructurat, precum şi de comiterea infracţiunilor de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals. Prin intermediul unei grupări infracţionale specializate în falsificarea de documente, persoane care nu au lucrat o zi din viaţa lor sau care nu aveau suficientă experienţă în muncă pentru a beneficia de pensie erau introduse în mod fraudulos în evidenţa CJP Alba.

UPDATE: Procurorii au emis, miercuri seara, mandate de reţinere pentru 24 de ore, pentru 9 dintre cele 50 de persoane aduse la audieri, dintre care unul în lipsă. Se pare că între acestea se află şi Viorica Rusu, funcţionară CJP Alba, dar şi alte 2 femei. Persoanele reţinute au fost prezentate joi la Tribunalul Alba, cu propunere de arestare preventivă pe 29 de zile. Singurii care au fost reţinuţi sunt, se pare, membrii grupării infracţionale. Deocamdată, beneficiarii au fost lăsaţi să plece acasă. Mandatul de reţinere în lipsă a fost emis pe numele lui Daniel Toma, unul din liderii lucrării, care nu a putut fi găsit pentru a fi adus la audieri.

Liderul reţelei de falsificatori este albaiulianul Constantin Toma. Dosarele false din întreaga ţară erau introduse la CJP Alba prin complicitatea unor funcţionare

Potrivit procurorului şef al DIICOT Alba, Danusia Boicean, liderul grupării de falsificatori este Constantin Toma, un bărbat din Alba Iulia care ar fi acţionat împreună cu fratele său, Daniel Toma şi cu nepotul. Aceştia ar fi racolat persoanele din zona Munţilor Apuseni, dar şi din Maramureş, Cluj, Bihor, Teleorman, Arad şi Bucureşti şi, în schimbul unor sume de bani, le întocmeau documente false care ulterior erau depuse la Casa Judeţeană de Pensii Alba, cu sprijinul unor funcţionare care înregistrau dosarele. Din documentele prezentate reieşea că aceştia aveau studii şi vechime pe piaţa muncii, beneficiind aşadar de pensii substanţiale. Până miercuri, două funcţionare din cadrul CJP Alba au fost aduse pentru audieri la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, dar, potrivit procurorilor, există indicii că şi alte persoane din cadrul instituţiei ar putea fi implicate. Una dintre funcţionarele CJP cercetate ar fi Viorica Rusu, angajată la biroul registratură din cadrul instituţiei.

Persoane fără experienţă în muncă ajungeau în mod fraudulos să beneficieze de pensie. Diplome de bacalaureat şi atestate profesionale întocmite în fals

Dosarele false conţineau absolut toate documentele necesare pentru a beneficia de pensie, respectiv, diplome de Bacalaureat, carnet de muncă, certificat de calificare profesională, diplomă de licenţă sau atestate profesionale, toate întocmite în fals. Interesant este faptul că toate aceste dosare ar fi fost introduse prin Casa Judeţeană de Pensii Alba. „Falsificatorii făceau în aşa fel încât să rezulte din acte că persoanele aveau stagii foarte mari de cotizare. Unii nu au lucrat deloc, alţii au lucrat, dar aveau stagiu mic. Făceau dosarul, veneau la Alba şi, cu complicitatea funcţionarelor de la Pensii, introduceau actele. Din adeverinţe rezultau că aceştia ar fi lucrat aici”, a explicat Danusia Boicean.

Angajaţi fictiv la mai multe societăţi comerciale din ţară

Persoanele apăreau ca fiind angajate la diferite societăţi comerciale din ţară, spre exemplu SC „Unicom” SA Bucureşti, SC „Contas” SA Bucureşti, Întreprinderea Avicolă de Stat Cluj sau Exploataţii Forestiere Zăvoi. Acţiunile întreprinse de membrii grupării s-au desfăşurat, potrivit procurorilor, începând din 2006 şi până în prezent. „Spre exemplu, unul dintre beneficiari nu a lucrat o zi din viaţa lui şi l-au făcut cu pensie de 18 milioane. Un altul apare că a fost angajat la Spitalul Judeţean Cluj, iar o altă persoană din Jidvei apare că ar fi lucrat la SC <Contas> SA Bucureşti, din 1982 până în 2007, dar nu a lucrat niciodată, deoarece locuia în Jidvei. Pentru început, au existat două filiere de falsificatori. Una acţiona pe zona Munţilor Apuseni, iar cealaltă în ţară. Ulterior, acestea s-au unit”, a mai explicat Danusia Boiceanu.

Dintre cele 119 persoane pentru care a fost demarată ancheta penală fac parte atât beneficiari, cât şi falsificatorii şi funcţionari ai CJP Alba. Până la orele amiezii, la DIICOT Alba Iulia au fost aduse pentru audieri 12 persoane, în special beneficiari din zona Munţilor Apuseni, dar, pe parcursul zilei, alte câteva zeci de persoane din mai multe judeţe erau aşteptate să ajungă la Alba Iulia. Audierile vor continua şi în zilele următoare. Prejudiciul estimat iniţial de oamenii legii se ridică la 10 miliarde lei vechi, dar, potrivit procurorilor, această sumă poate fi mult mai mare.

Atât membrii reţelei de falsificatori, cât şi beneficiarii şi angajaţii CJP Alba care au facilitat introducerea în sistem a dosarelor false vor fi cercetaţi. Vom reveni cu amănunte.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Cristi

    joi, 22.09.2011 at 06:10

    Bine ca au pus masti pe aia doi ca nu sti niciodata cand vine pensionarul cu bata.
    La astia nu le da si uniforma daca tot au masti… arata ca trelingarul de la coltul blocului.

  2. cri

    vineri, 23.09.2011 at 21:55

    Rusine!!! Jos coruptia, Sunt oameni care sunt pensionati pe caz de boala si acasa produc tigla sau fac alte lucruri, dar nimeni nu ii vede. Pentru ca cei care trebuie sa isi faca meseria nu si-o fac!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement