Connect with us
Advertisement

Eveniment

Pensiile speciale: legea cu modificări, aprobată în comisii, cu scandal. Impozitare și interdicții de a cumula mai multe pensii

Publicat

Comisiile juridică, de apărare şi de muncă din Senat au adoptat un raport de admitere la proiectul de lege privind pensiile speciale.

Proiectul de lege al Guvernului României vizează reducerea cheltuielilor cu pensiile şi indemnizaţiile de serviciu, jalon inclus în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

Printre modificările admise se numără faptul că nici o pensie specială nu va fi mai mare decât veniturile din timpul activităţii, se interzice cumulul pensiilor speciale, se introduce un impozit progresiv de până la 15% şi se prevede că pensiile speciale vor fi indexate cu rata inflaţiei.

Dezbaterea a fost aprinsă. Chiar dacă noile propuneri ale Coaliției tot nu îndeplinesc cerințele Comisiei Europene, reprezentanții categoriilor cu pensii speciale au criticat măsurile propuse.

Cei mai vocali au fost militarii și reprezentanții angajaților din penitenciare, potrivit Digi24.ro.

„Cine mai vine să moară pentru salariul minim pe economie în poliție sau aramată? Pe cine mobilizați să lupte cu Putin? Pe dvs?

Vă atrag atenția că se calcă în picioare tratatul de aderare la NATO. Suntem armată NATO. Suntem poliție NATO. Cu cine vreți să ne înlocuiți? Tăiați pensiile că să plătiți de 16 ori mai mult un străin?”, a spus colonelul în rezervă Mircea Dogaru.

„Nu vă bateți joc de militari, pentru că dacă vă bateți joc de militari, polițiști, aceștia vor pleca, profesioniști nu vor mai veni, pentru că e mai convenabil să fii șofer de TIR peste hotare decât agent la noi. Și atunci ce se va alege de țara asta?

Străzile vor fi ocupate cu infractori”, a spus Cosmin Dorobanțu, președintele sindicatelor din administrația penitenciarelor.

Una dintre replici a venit de la USR. „Vedem o zgârietură superficială a acestor privilegii, cu tot felul de acrobaţii, de impozitare a unei bucăţele care depăşeşte o anumită sumă şi o anumită plafonare, dar nu de eliminare a luxului, a privilegiului şi nici măcar de trecere pe principiul contributivităţii” a spus senatorul USR, Ștefan Pălărie.

YouTube video

Prevederi pe partea de impozitare a pensiilor special:

  • pentru partea din venitul din pensii mai mică sau egală cu nivelul câștigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, din care se deduce plafonul de venit neimpozabil lunar de 2000 de lei, se aplică cota de impunere de 10%;
  • pentru partea din venitul din pensii care depășește nivelul câștigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat și excede aplicării principiului contributivității, se aplică cota de impunere de 15%.
  • în situația în care cuantumul componentei din venitul din pensii lunar, determinată ca urmare a aplicării principiului contributivității, depășește câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, cota de impunere de 15% se aplică pentru partea din venitul din pensii lunar care depășește nivelul acestui cuantum.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    marți, 28.03.2023 at 18:40

    Făcătură tipic PSD-istă ! La ce te poţi aştepta la nişte neaveniţi în politică, care sunt păpusăţi până în măduvă. Când vezi discuţiile din comisie rămâi uluit de ce pot spune PSD-iştii. Nimic constructiv.Dar lumea-i votează în continuare.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement