Actualitate
Pentru ce plătim mai mult şi ce se ieftineşte de la 1 IULIE. Se aplică „Electorata”, scutirea de impozit pe profit reinvestit şi sunt eliminate unele taxe
De la 1 iulie, românii vor câştiga mai mulţi bani odată cu majorarea salariului minim pe economie, dar vor plăti mai mult pentru gaze naturale şi se scumpesc amenzile rutiere. Pe de altă parte, scade preţul pentru energie electrică şi tarifele pentru convorbiri telefonice mobile în reţea roaming. Tot de la 1 iulie, se aplică scutirea de impozit pe profitul reinvestit în echipamentele noi, pentru firme, schema de restructurare a creditelor bancare – “Electorata” şi sunt eliminate 92 de taxe şi tarife fiscale.
Începând de marţi, 1 iulie 2014, intră în vigoare cea de-a doua majorare a salariului minim brut pe ţară stabilită pentru anul 2014, printr-o hotărâre a Guvernului de la sfârşitul anului trecut. Astfel, potrivit HG nr. 871/2013 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, publicată in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 703 din 15 noiembrie 2013, pentru anul 2014 erau prevăzute două etape de majorare, una începând cu 1 ianuarie 2014, când salariul minim a crescut de la 800 lei, cât era stabilit în 2013, la 850 lei, iar cea de-a doua, începând cu data de 1 iulie 2014, când se majorează de la 850 lei la 900 lei.
Deci, de marţi 1 iulie “salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată se stabileşte la 900 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 168 de ore în medie pe lună în anul 2014, reprezentand 5,357 lei/oră” prevede art. 1, alin. (2) din hotărâre.
Din 1 iulie 2014, vor beneficia de creşterea salariului de bază minim brut pe ţară de la 850 la 900 de lei un total de 966.405 salariaţi, dintre care 281.542 bugetari şi 684.863 din sectorul concurenţial.
Majorările salariului minim au avut un impact limitat asupra competitivităţii şi a salariilor acordate la nivel naţional, astfel că, deşi majorat cu 10% în 2013, salariile medii din mediul privat au crescut cu numai 3,3%.
Angajatorii vor trebui să plătească mai mult, pe de o parte, cu 50 lei angajatului cu salariul minim pe economie, însă pe de altă parte cresc şi contribuţiile la stat pe care aceştia sunt obligaţi să le achite. Astfel, pentru un salariat angajat cu salariul minim pe ţară, angajatorul va fi obligat să plătească cei 900 lei, la care se adaugă: contribuţia pentru asigurările sociale, de la 177 la 187 lei, contribuţia pentru fondul de Şomaj, de la 4 la 5 lei, contribuţia la asigurările sociale de sănătate de la 44 la 47 lei, contribuţia pentru fondul de concedii şi indemnizaţii de la 7 la 8 lei şi contribuţia la fondul de accidente de muncă şi boli profesionale de la 3 la 4 lei. În consecinţă, angajatorul va trebui să plătească pentru angajatul cu salariul minim aproximativ 1150 de lei, faţă de 1088 lei, cum e în prezent.
Majorarea salariului minim pe economie are ca efect şi creșterea amenzilor pentru şoferi. Cea mai mică amendă va fi de 180 de lei. Cele mai mari amenzi prevăzute de Codul rutier se vor de la 1 iulie între 1.890 de lei şi 9.000 de lei.
Valoarea punctului de amendă reprezintă 10 la sută din salariul minim brut, ceea ce înseamnă că, de la 1 iulie un punct de amendă va valora 90 de lei.
Clasa I: 2 – 3 puncte-amendă
Clasa a II-a: 4 – 5 puncte-amendă
Clasa a III-a: 6 – 8 puncte-amendă
Clasa a IV-a: 9 – 20 puncte-amendă
Clasa a V-a: 21 – 100 puncte-amendă (se aplică doar persoanelor juridice)
Asadar, de la 1 iulie amenzile de circulaţie sunt, in functie de clasa:
Clasa I: 240 – 180-270 de lei
Clasa a II-a: 360 – 450 de lei
Clasa a III-a: 540 -720 de lei
Clasa a IV-a: 1.080 – 2.400 de lei
Clasa a V-a: 1.890 – 9.000 de lei
Se scumpesc gazele naturale cu 2,5%. Tot de la 1 iulie, din cauza majorîrii ponderii gazelor din import, care ajunge la 10% din consum. Potrivit reprezentanţilor ANRE, se intenţionează astfel depozitarea unor cantităţi de gaze naturale pentru a “întări siguranţa în aprovizionare”, având în vedere situaţia din Rusia şi Ucraina.
Până la sfârşitul anului trecut, persoanele fizice din România plăteau cele mai mici preţuri la gazele naturale din UE – 3 euro pe 100 kilowatt/oră, cu toate taxele incluse, potrivit Eurostat (faţă de media UE, de 7 euro pe 100 kilowatt/oră).
Preţul gazelor pentru consumatorii casnici va fi liberalizat în totalitate la 31 decembrie 2018, pe etape.
Scad facturile le energie electrică cu 2,6%. Unul dintre factorii care vor determina ieftinirea curentului este diminuarea contribuției pentru cogenerarea de înaltă eficienţă.
Potrivit ANRE, este vorba despre tarifele reglementate de energie electrică aplicate de furnizorii de ultimă instanță clienților casnici și asimilați clienților casnici care nu și-au exercitat dreptul de eligibilitate și avizele pentru tarifele CPC (componenta de piața concurențială) pentru perioada 1 iulie – 31 decembrie 2014.
„Prin aplicarea prevederilor actelor de mai sus, deși prețurile din grila tarifară aprobata prin Ordinul ANRE nr. 57/2014 au fost majorate cu 1,89%, ca urmare a recunoașterii în prețul de achiziție reglementat a impozitului pe construcţii, la consumatorii casnici se va înregistra o reducere a prețului energiei electrice (fără taxe) în medie cu 0,9%”, arată ANRE.
Acest lucru se datorează în principal reducerii cu circa 3,5% a valorii medii a tarifului CPC aferenta consumului casnic, combinată cu creșterea cu 10% a gradului de de reglementare, cât și scăderii prețului mediu de revenire la energia electrică facturată la tarife reglementate de 1,1%, ca urmare a scăderii valorii componentei de rezervare din factură corespunzător gradului de dereglementare.
„Suplimentar față de reducerea prețului energiei electrice fără taxe, prin Ordinul ANRE nr. 50/2014 pentru modificarea Ordinului ANRE nr. 119/2013 privind aprobarea contribuției pentru cogenerarea de înaltă eficienta și a unor prevederi privind modul de facturare a acesteia, Comitetul de reglementare al ANRE a aprobat reducerea, începând cu data de 1 iulie 2014, a valorii contribuției pentru cogenerarea de înaltă eficienţă, de la 0,01838 lei/kWh (în vigoare începand cu data de 1 ianuarie 2014), la valoarea de 0,00996 lei/kWh. Reducerea acestei taxe cu 45,8% conduce, în medie, la o diminuare a valorii facturii de energie electrica la consumatorii casnici (cu consum de circa 100kWh) cu circa 1,7%”, precizează ANRE.
Reducerea aprobată survine aplicării prevederilor din HG 1.215/ 2009 privind stabilirea criteriilor și a condițiilor necesare implementării schemei de sprijin pentru promovarea cogenerării de înaltă eficiență pe baza cererii de energie termică utilă la calculul valorii supracompensării, care prevăd intervalul 2011 – 2013 ca prima perioada de evaluare a supracompensării.
„Luând în considerare toți factorii menționați mai sus, se estimează o reducere în medie a valorii facturilor consumatorilor casnici de 2,6%. Pentru consumatorii noncasnici care nu au uzat de dreptul de eligibilitate, reducerea tarifelor CPC și a contribuției pentru cogenerare conduce la o scădere a prețului mediu de revenire de circa 4%”, potrivit aceleiaşi surse.
Tarife mai mici pentru roaming. Din 1 iulie, tarifele pentru serviciile de telefonie în roaming vor scădea din nou. Un MB de date va costa maximum 20 de cenţi în roaming. Acest tarif poate fi aplicat de operatori, dar aceştia pot oferi şi oferte speciale.
Anul trecut, tariful minimal era de 45 de eurocenți. Tariful pentru apelurile făcute va fi de maximum 19 cenţi pe minut, iar pentru cele primite maximum 5 cenţi pe minut. SMS-ul va costa 6 cenţi.
Persoanele juridice îşi vor putea scuti de impozit profitul reinvestit în echipamentele noi, de la 1 iulie. Prin aplicarea OUG nr 19/2014, profitul investit în producţia şi/sau achiziţia de echipamente tehnologice va fi scutit de impozit, între 1 iulie 2014 şi 31 decembrie 2016 inclusiv. Scutite de impozitul pe profit vor fi maşinile, utilajele şi instalaţiile de lucru din subgrupa 2.1 a Catalogului privind clasificarea şi duratele normale de funcţionare a mijloacelor fixe din HG nr. 2.139/2004. Acestea trebuie să fie folosite în scopul desfăşurării activităţii şi să fie noi.
Sursele proprii sau atrase de finanţare a echipamentelor tehnologice nu se iau în calcul pentru determinarea profitului contabil brut.
Scutirea de impozit se va aplica profitului contabil brut cumulat de la începutul anului, în anul punerii în funcţiune a echipamentelor tehnologice, fiind calculată trimestrial sau anual. Scutirea va fi acordată investiţiilor realizate în limita impozitului pe profit datorat pentru perioada respectivă.
Suma profitului scutită de impozit, mai puţin partea aferentă rezervei legale, va fi repartizată la sfârşitul exerciţiului financiar, cu prioritate, pentru constituirea rezervelor, până la concurenţa profitului contabil brut înregistrat. Rezerva astfel constituită urmează să fie impozitată la momentul utilizării sub orice formă, precum şi în cazul operaţiunilor de reorganizare, dacă societatea beneficiară nu preia această rezervă.
Dacă la sfârşitul exerciţiului financiar se realizează pierdere contabilă, nu se recalculează impozitul pe profit aferent profitului investit, iar contribuabilul nu repartizează la rezerve suma profitului investit. Fie că se aplică sistemul trimestrial sau anual, valoarea fiscală a echipamentelor tehnologice respective se amortizează linear sau degresiv.
Pentru echipamentele tehnologice care se realizează pe parcursul mai multor ani consecutivi, facilitatea se acordă pentru valoarea imobilizărilor corporale în curs de execuţie înregistrate în perioada 1 iulie 2014 – 31 decembrie 2016 şi puse în funcţiune în aceeaşi perioadă.
De la 1 iulie se aplică “Electorata” – schema fiscală de restructurare a creditelor şi sunt eliminate 92 de taxe şi tarife fiscale. Schema fiscală pentru restructurarea creditelor, care vizează persoanele cu venituri brute de cel mult 2.200 de lei/lună şi posibilitatea diminuării cu 35 % a ratei lunare de plată.
Deducerea din venitul lunar impozabil este de 900 de lei, restructurările fiind permise până la finele lui 2015. Fiecare client care va obţine o restructurare a creditelor în condiţiile prevăzute ar putea primi un beneficiu lunar de cel mult 144 de lei, aferent impozitului de 16% aplicat pentru suma maximă deductibilă.
Deducerea se acordă lunar, după încheierea perioadei de reducere a ratei, în perioada 1 ianuarie 2016 – 31 decembrie 2017 şi reprezintă rata din această perioadă, dar nu mai mult de 900 lei /lună.
Băncile şi clienţii pot aplica astfel de restructurări începând cu 1 iulie 2014 până la 31 decembrie 2015.
De la 1 iulie vor fi eliminate 92 de taxe, fără a se crea un impact bugetar important, reducându-se astfel birocraţia şi creându-se facilităţi pentru contribuabili. Impactul total al celor 92 de taxe va fi de 900.000 de lei, din care aproximativ 850.000 de lei la bugetul total consolidat şi restul la instituţii independente.
Astfel, va fi eliminat tariful pentru eliberarea unui paşaport electronic, simplu, temporar sau al altui document de trecere a frontierei – al cărui nivel este 22 de lei, tariful de asistenţă îndrumare înfiinţare firmă – 19,8 lei pe oră, cel pentru cerere eliberare date statistice (fişa sintetică a investiţiei străine pentru o ţară şi o perioadă definită; statistică în funcţie de un criteriu) – 20 lei/fişă sintetică/statistică unicriterială şi tariful pentru cerere eliberare informaţii pentru serii de firme grupate pe mai mult de 5 criterii – 11 lei/firmă (toate trei percepute de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului).
De asemenea, vor fi anulate: tariful de 73 lei/oră pentru consultanţă şi prestări de servicii acordate la cerere (consultanţă privind legislaţia în domeniul serviciilor comunitare de utilităţi publice) perceput de Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Publice de Gospodărie Comunală, tariful privind accesul la documentaţie care vizează investigaţii privind practicile anticoncurenţiale, de 150 de lei/solicitare, perceput de Consiliul Concurenţei, tariful de utilizare a procedurii electronice, de 46 lei/an/utilizator (Ministerul pentru Societatea Informaţională), taxa pentru emitere aviz privind activităţi în domeniul dispozitivelor medicale şi medicamentelor, de 300 de lei/aviz (Ministerul Sănătăţii).
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News