Cugir
Pepinieră pentru puieți de rășinoase și foioase containerizați, la Ocolul Silvic Sapcea Cugir. O nouă licitație, lansată în SEAP
Pepinieră pentru puieți de rășinoase și foioase containerizați, la Ocolul Silvic Sapcea Cugir. O pepinieră pentru producerea puieților de rășinoase și foioase containerizați urmează să fie înființată de Ocolul Silvic Sapcea Cugir, cu bani din PNRR. Investiția este estimată la peste un milion de lei.
Ocolul Silvic Sapcea Cugir RA a lansat pe 23 decembrie, în platforma Sistemului Electronic de Achiziții Publice, a treia licitație pentru achiziția de produse și montaj în cadrul proiectului „Înființare pepinieră forestieră pentru producerea puieților de rășinoase și foioase containerizați”. Primele două licitații, lansate în lunile iulie 2024 și septembrie 2024, au fost anulate.
Valoarea totală a contractului este estimată la 1.006.296,7 lei, fără TVA. Investiția este finanțată prin PNRR.
Proiectul vizează înființarea unei pepiniere forestiere pentru producerea de puieți de rășinoase și foioase containerizați, pe o suprafață de 8.450 mp, împrejmuirea terenului și dotarea pepinierei cu un solar cu dimensiunea de 10 x 50 m din țeavă galvanizată, sistem de irigat suspendat și complet automatizat, deschideri laterale solar automatizate, linie de însămânțare containere, precum și sistem de fertiirigat pentru producerea puieților de foioase în container în câmp deschis.
Potrivit documentației, Ocolul Silvic Sapcea Cugir este autorizat în vederea producerii materialului forestier de reproducere de către Comisia de autorizare a producătorului de material forestier de reproducere.
În prezent, Ocolul Silvic Sapcea Cugir deține un număr de 2 pepiniere silvice cu o suprafață totală de 31 ari structurate astfel:
- pepinieră Ocol cu suprafața de 11 ari, din care o suprafața de 0,54 ari cultură puieți ornamentali de rășinoase; 2,00 ari semănătură în camp specia salcâm, iar 8,46 ari ogor negru;
- pepiniera Grosi situată la o altitudine de aproximativ 1.200 m, cu suprafață de 20 ari, iar în cultură 5,4 ari rășinoase (molid).
Conform documentației, prin implementarea proiectului se vor obține puieți apți de plantat într-un sezon de vegetație (aprilie – octombrie). Se elimină necesitatea repicării puieților și manipulării puietilor cu rădăcină nudă. Acest lucru ar necesita extra spațiu în pepinieră cât și manoperă suplimentară.
Astfel, pentru producerea a 414.000 de puieți de molid și larice este necesar un spațiu de 1.000 mp, iar pentru producerea a 100.000 de puieți din speciile: gorun, frasin și cireș sălbatic, este necesar un spațiu de 500 mp.
Pepinieră pentru puieți de rășinoase și foioase containerizați, la Ocolul Silvic Sapcea Cugir
Proiectul prevede achiziția următoarelor produse:
- Solar cu pereți verticali 10 x 50 m (cu o folie) – 1 buc.
- Deschideri laterale 10 x 50 m (patru motoare) – 1 buc.
- Sistem de irigare prin aspersie 10 x 50 m – 1 buc.
- Sistem de irigat pentru sole 70 metri lungime x 20 metri lățime – 1 buc.
- Plasă sudată pentru susținerea containerelor, Ø 8 mm și ochiuri 10 x 10cm – 83 buc.
- Bolțari susținere plasă sudată – 980 buc.
- Malaxor cu spirală dublă – 1 buc.
- Utilaj de umplere a tăvilor – 2 buc.
- Semănătoare cu ace (pentru molid) – 1 buc.
- Utilaj de acoperire containerele însământate cu perlit și udare – 1 buc.
- Kit de însămânțare – 1 buc.
- Bandă transportoare – 1 buc.
- Container creștere puieți de molid – 9.100 buc.
- Container creștere puieți de larice – 1.042 buc.
- Container creștere puieți de foioase (Quercus) – 4.000 buc.
- Container creștere puieți de foioase, brad – 1.072 buc.
foto: arhivă
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News