Connect with us
Advertisement

Eveniment

UPDATE: PERCHEZIŢII DIICOT în ALBA şi alte patru judeţe la firme care vând materiale de construcţii. Evaziune fiscală de 50 milioane lei

Publicat

perchezitii Poliţiştii BCCO, sub coordonarea DIICOT Oradea, alături de inspectori din cadrul Direcției Generale Antifraudă Fiscală au descins, joi, 21 aprilie, în 32 de locaţii din Sibiu, Cluj, Bihor, Galaţi, Alba şi Bucureşti, pentru a face percheziţii într-un dosar ce vizează firme şi puncte de lucru într-o reţea infracţională organizată, specializată în săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani. Prejudiciul este evaluat la peste 50 de milioane de lei (aproximativ 11 milioane euro).

Firmele şi punctele de lucru vizate aparţin AMBIENT SA, ARABESQUE SRL, SAWA SA, MM INDUSTRY SRL, MATCRIS CONCEPT SRL, OKAPI SRL, din Sibiu, Cluj-Napoca, Oradea, Galați și Alba Iulia. Potrivit ANAF, administratorii şi asociaţii acestora sunt cercetaţi în dosarul de evaziune fiscală.

UPDATE: În urma percheziţiilor, ce au vizat destructurarea unui grup infracțional organizat, specializat în săvârșirea infracţiunilor de spălare de bani și evaziune fiscală cu materiale de construcții, poliţiştii BCCO, procurorii DIICOT şi inspectorii ANAF au descoperit și ridicat în vederea cercetărilor laptop-uri, hard-disk-uri, stik-uri de memorie și documente contabile, aparținând firmelor implicate în circuitul evazionist.

“Membrii grupării ar fi înfiinţat circuite evazioniste formate din 12 societăți comerciale de tip fantomă, autohtone și din spațiul intracomunitar, prin intermediul cărora ar fi generat facturi fictive, în vederea eludării plății TVA și a altor obligații fiscale datorate bugetului de stat, dar și pentru obţinerea unor preţuri competitive în urma eludării TVA, pentru mărfurile care ar fi fost comercializate prin aceste circuite evazioniste.

Există suspiciunea că alte cinci societăți comerciale care au aderat la gruparea infracţională ar fi beneficiat de deducerile ilegale respective”, precizează IGPR, într-un comunicat. Prejudiciul cauzat astfel bugetului de stat este de 53.698.957 de lei, reprezentând TVA și impozit pe profit.

 

Potrivit DIICOT, “în perioada 2011 – 2014, reprezentanţii societăţilor menționate împreună cu administratori ai unor societăți tip ”fantomă” au constituit un grup infracțional organizat specializat în săvârșirea de infracțiuni de evaziune fiscală prin crearea unui circuit tranzacțional fără conținut economic real, al cărui unic scop l-a constituit sustragerea de la plata contribuțiilor la bugetul de stat.

Operaţiunile de achiziţie/ livrare declarate şi/ sau înregistrate în contabilitate, în perioada 2011-2015, de către societăţile din circuit nu au avut la bază tranzacții reale, fiind create circuite scriptice de tranzacţionare succesivă în lanţ, încercându-se astfel disimularea realităţii fiscale prin crearea unei aparenţe privind existenţa unor operaţiuni care în fapt nu au existat, cu scopul de a crea în mod artificial TVA deductibil și de a diminua nelegal impozitul pe profit datorat.

În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a constatat că societăţile comerciale de tip fantomă interpuse în lanțul evazionist au fost înființate pe numele unor interpuși, persoane cu cetățenie română și ungară, domiciliați atât în județele Cluj și Bihor cât și în Ungaria. Societățile în cauză nu au avut angajaţi, nu au depus la termene toate declaraţiile fiscale, parte dintre acestea fiind declarate inactive sau aflate în procedură de insolvență.

S-a reţinut că după încasarea sumelor în conturile bancare ale societăților fantomă, parte din sume erau ridicate în numerar contra unui comision de persoane împuternicite pe conturi, fără ca acestea să aibă vreo calitate în cadrul firmelor.

Prejudiciul total cauzat bugetului de stat este în sumă  de 50.029.306 lei”.

Acţiunile au fost derulate cu sprijinul SRI şi Brigăzii de Jandarmi Mobile Cluj.

UPDATE: Potrivit ANAF – Direcţia Antifraudă Fiscală, inspectorii au identificat cazul de evaziune fiscală, în urma analizelor proprii, în perioada 2014-2015, apoi au sesizat procurorii DIICOT, care au deschis un dosar penal pe numele celor implicați.

Percheziţiile de joi au fost derulate în cadrul acestui dosar, la sediile sociale ale firmelor Ambient SA, Arabesque SRL, Sawa SA, MM Industry SRL, Matcris Concept SRL, Okapi SRL, situate în localitățile Sibiu, Cluj-Napoca, Oradea, Galați și Alba Iulia, ai căror administratori/ asociați fac obiectul dosarului penal.

“În scopul verificării și documentării faptelor evazioniste, inspectorii antifraudă au efectuat verificări de specialitate la un număr de 28 societăți comerciale din grup, care au evidențiat operațiuni fictive de achiziții/ livrări materiale de construcții”, precizează Direcţia Antifraudă, într-un comunicat.

Inspectorii antifraudă au instituit măsuri asigurătorii pentru societățile menționate.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement