Eveniment
PERCHEZIŢII în Alba, Mureş şi alte 9 judeţe, la firme de pază. 11 persoane reţinute. Fraudă de 2,2 milioane lei
Poliţiștii de investigare a criminalităţii economice din Mureş, cu suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Poliției Române, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Mureş au efectuat 94 de percheziţii în 11 judeţe, inclusiv în Alba, la domiciliile unor persoane bănuite de comiterea infracţiunilor de deturnarea licitaţiilor publice, evaziune fiscală în formă continuată, spălarea banilor, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals. Prejudiciul cauzat este de peste 2.200.000 de lei. 11 persoane au fost reținute.
Potrivit IPJ Mureş, percheziţiile au avut loc în datele de 18 octombrie, respectiv 13 noiembrie, în 11 judeţe (Mureş, Alba, Argeş, Arad, Bistriţa-Năsăud, Bacău, Cluj, Ilfov, Iaşi, Mehedinţi şi Neamţ), sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Mureş, beneficiind de sprijinul Serviciului Judeţean Anticorupţie Mureş.
Din cercetări a reieșit faptul că, în perioada 2016-2018, reprezentanţii unei societăți comerciale din Mureş, având ca obiect de activitate servicii de pază, ar fi procedat la înfiinţarea unor societăţi comerciale, cu specific pază şi protecţie, dar şi alte obiecte de activitate, pe numele unor persoane interpuse.
Ulterior, entităţile comerciale ar fi participat la licitaţii privind prestarea de servicii de pază în favoarea unor instituţii publice şi private, pe baza unor înţelegeri anterioare legate de preţul oferit, astfel încât licitația să fie adjudecată de o firmă controlată de către membri grupului. De asemenea, pentru îndeplinirea condiţiilor cerute pentru participarea la licitaţii, aceştia ar fi procedat la falsificarea unor documente.
Pentru a eluda plata impozitului pe profit şi a TVA, în perioada 2011-2016, membrii societăţilor ar fi înregistrat în actele contabile facturi fiscale de la 12 societăţi cu comportament fiscal neadecvat, reprezentând bunuri specifice activităţilor de pază, monitorizare şi dispecerat, care, în realitate, nu ar fi fost livrate, nefiind identificate cu în urma activităţilor procedurale.
De asemenea, în perioada 2017-2018, persoanele implicate ar importat autoturisme din spaţiul intracomunitar, prin intermediul societăților comerciale controlate şi, ulterior, acestea ar fi fost revândute către persoane fizice, fără a fi colectată TVA de plată la bugetul statului.
Prejudiciul cauzat bugetului de stat este de peste 2.200.000 de lei.
La data de 19 noiembrie, 11 persoane au fost reținute pentru 24 de ore, cercetările fiind continuate sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de deturnarea licitaţiilor publice, evaziune fiscală în formă continuată, spălarea banilor, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals. În cursul zilei de azi persoanele în cauză urmează a fi prezentate instanţei de judecată cu propunere de arestare preventivă.
La activități au participat şi jandarmi din județul Mureș.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News