Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Percheziții la locuința unui medic celebru din Cluj-Napoca. Mihai Lucan, suspectat de schema ”turism medical”

Publicat

Percheziţii, miercuri dimineață, la o clinică medicală din Cluj-Napoca. Sunt vizate persoane suspecte de delapidare cu consecinţe deosebit de grave, printre care faimosul chirurg Mihai Lucan, a cărui locuință a fost percheziționată de anchetatori. Lucan, un medic preferat și de foarte mulți albaiulieni, este suspectat că muta pacienții de la Institutul de Urologie la clinica lui privată, și-napoi, ca să să fie tratați post-operator pe banii statului. Medicii numesc schema “turism medical”.

Procurorii DIICOT au făcut cinci perchezitii la Cluj, una fiind la o clinică medicală privată, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infractional organizat specializat în săvârşirea infracţiunii de de delapidare cu consecinte deosebit de grave.

„Activitățile se desfășoară în cadrul unui dosar penal, în care se efectuează cercetări față față de 3 persoane, angajate ale unei clinici medicale din Cluj, prejudiciată în acest caz. Din primele verificări  a reieșit că, membrii acestui grup infracțional organizat aveau drept scop însușirea, folosirea, traficarea, după caz, a bunurilor aflate în patrimoniul persoanei vătămate, respectiv a serviciilor medicale specifice prestate de către angajații acestei unități sanitare, în beneficiul unei alte clinici medicale, entitate prin intermediul căreia aceștia și-ar fi promovat interesele”, informează Poliția Română.

Anchetatorii spun că gruparea infracțională organizată ar fi fost sprijinită de alte cinci persoane, în schimbul menținerii în funcțiile de conducere pe care le dețineau.

„În perioada 2005-2016, membrii grupului infracțional organizat ar fi devalizat persoana vătămată, în beneficiul altei clinici medicale private. Prejudiciul cauzat este de 5.169.406 lei”, mai arată Poliția Română.

Potrivit unor surse, dosarul are ca obiect efectuarea de cercetări față de membrii unui grup infracțional organizat constituit de către Mihai Lucan, Valeriu Ciprian Mihai Lucan (fiul acestuia) și Dan Emil Fofiu-Sânpetreanu, în calitate de angajați ai Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca, având ca scop însușirea, folosirea, traficarea, după caz, a bunurilor aflate în patrimoniul  Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca, respectiv a serviciilor medicale specifice prestate de către angajații acestei unități sanitare, în beneficiul clinicii medicale aparținând SC LUKMED SRL, entitate prin intermediul căreia cei trei și-au promovat interesele.

Astfel, între anii 2005 și 2016, suspecții sunt acuzați că au devalizat Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca, pe de o parte, și imposedarea SC LUKMED SRL, pe de altă parte, prejudiciind patrimoniul institutului clujean cu peste 5,1 milioane de lei, sumă pe care aceștia au apropriat-o  SC LUKMED SRL prin reprezentanții acesteia din urmă și în beneficiul direct al membrilor grupului infracțional organizat.

Sursă: Digi24, Realitatea.net

Foto: Adevarul. Rise Project

UPDATE: Comunicatul DIICOT

”La data de  20.10.2017, procurorii  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate şi ai Direcției de Investigații Criminale au efectuat cinci percheziţii percheziţii domiciliare pe raza municipiului Cluj,  în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunii de delapidare cu consecințe deosebit de grave.

În cauză există suspiciunea rezonabilă că începând cu anul  2005 și până la finalul anului 2016, un număr de trei suspecţi,angajați ai unei clinici medicale din Cluj, au constituit un grup infracțional organizat, care a avut ca scop însușirea, folosirea, traficarea, după caz, a bunurilor aflate în patrimoniul persoanei vătămate, respectiv a serviciilor medicale specifice prestate de către angajații acestei unități sanitare, în beneficiul unei clinici medicale private, entitate prin intermediul căreia suspecţii și-au promovat interesele.

Pe parcursul perioadei în care a ființat grupul în cauză, la acesta au aderat şi alţi suspecţi care se aflau la conducerea unor secții, compartimente, servicii, în cadrul  unităţii sanitare, cu drept de decizie asupra bunei funcționări a acestor entități, aflându-se în conivență infracțională cu liderul grupului infracţional, s-au raliat modulul de operare promovat de către acesta și de către ceilalți membrii constituenți ai grupului infracțional organizat, în detrimentul intereselor persoanei vătămate.

Membrii grupului infracţional au prejudiciat patrimoniul persoanei vătămate cu suma de  5.169.406,91 lei, reprezentând contravaloarea serviciilor medicale constând în determinările anatomo-patologice, a spitalizării unui mare număr de pacienți şi a materialelor/bunurilor cu destinație în domeniul sanitar utilizate în cadrul instituţiei publice.

Prima dintre modalitățile efective prin care s-a realizat  delapidarea persoanei vătămate a constat în folosirea resurselor financiare, materiale și umane (materiale medicale, reactivi chimici, aparatură specifică, activitatea efectivă de specialitate prestată de către personalul medical, utilități, etc.) ale laboratorului de analize din cadrul institutului şi care au fost utilizate pentru efectuarea determinărilor anatomo-patologice în beneficiul clinicii aparținând societăţii comerciale.

Contravaloarea serviciilor medicale prestate de către persoana vătămată nu au fost achitate, respectiv, analize medicale ale ţesuturilor umane recoltate prin biopsii sau alte asemenea analize specific medicale de la pacienții asupra cărora au fost efectuate intervenții chirurgicale în cadrul clinicii medicale private, în condițiile în care toate aceste costuri au fost suportate din bugetul alocat institutului.

A doua modalitate a constat în diminuarea cuantumului cheltuielilor reale ocazionate de serviciile de specialitate medicală pe care le presupunea internarea pre și post operatorie în cadrul institutului a pacienţilor asupra cărora au fost efectuate intervenții chirurgicale în cadrul clinicii medicale private, cu referire exclusiv la serviciile de spitalizare, activitate ce presupunea asigurarea cazării efective a pacientului în condițiile asigurării  asistenței medicalei  calificate.

A treia modalitate a constat în utilizarea în cadrul clinicii medicale private  a aparaturii aflată în posesia institutului., respectiv a unui aparat medical performant marca GALIL utilizat în tratarea diferitelor forme de cancer  prin crioterapia țesuturilor afectate, activitate ce s-a realizat cu începere din cursul anului 2007, moment în care reprezentanţii institutului şi ai clinicii medicale private  au dispus transferul fizic și fără titlu al acestui aparat din sediul institutului în cel al clinicii private,  fără a se întocmi nici un fel de act de transfer de gestiune sau vreun contract în acest sens, astfel că în perioada 2007 – 2013 atât aparatura respectivă, precum şi consumabilele aferente achiziționate din bugetul institutului au fost utilizate exclusiv în beneficiul  clinicii private.

Astfel, în perioada 2007-2009 un număr de 159 de pacienți au făcut obiectul unor proceduri medicale (crioterapie prostatică/renală) care au fost efectuate în cadrul clinicii private  cu ajutorul unei aparaturi medicale (GALIL) aparținând institutului şi transferată fără titlu din incinta acestei instituții în cea a clinicii private, în condițiile în care sumele necesare achiziționării kit-urilor necesare utilizării acestuia (ace speciale, heliu, argon) au fost achitate de către instituţia de stat, iar pacienților le-a fost percepută sume consistente de bani cuprinse între 3000 și 6.700 euro/intervenție, echivalent în lei, reprezentând atât procedura medicală propriu-zisă, precum și kit-ul necesar reprezentat de un set instrumentar format din ace speciale + alte consumabile specifice (butelii cu gaze – heliu şi argon), întreg setul constând aproximativ 3.800 euro per pacient.

Astfel, prin modalitatea expusă anterio,r persoanei vătămate i-a fost cauzat  un prejudiciu în cuantum de 2.763.429,54 lei.

Acțiunea s-a desfășurat cu sprijinul Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei – VLAD ŢEPEŞ.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.”

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Ioan

    miercuri, 20.12.2017 at 23:54

    Asa ceva se face in toate marile spitale din tara.
    Luati si verificati!
    Ca sa nu mai vorbim de doctorii carora le tremura mana la operatii, care au probleme de vedere, etc, etc.
    Luati si verificati!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax