Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

UPDATE: PERCHEZIŢII la sucursalele OMNIASIG din ţară, într-un dosar de abuz în serviciu şi fals intelectual. Mai mulţi angajaţi urmăriţi penal

Publicat

La sediile societăţii de asigurare Omniasig din ţară, procurorii PÎCCJ au derulat, miercuri, percheziţii într-un dosar în care mai mulţi angajaţi sunt acuzaţi de abuz în serviciu şi fals intelectual. Parchetul General anunţă că în acest caz a fost începută urmărirea penală. Au fost vizate 49 de locaţii.

UPDATE3: Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a arătat joi, într-un comunicat de presă, că în această cauză au fost audiate mai multe persoane, iar în urma efectuării percheziţiilor au fost identificate şi ridicate mai multe înscrisuri, care urmează să fie analizate în cadrul probatoriului administrat.

Potrivit sursei citate, din probatoriul administrat până la acest moment a rezultat că, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, mai mulţi angajaţi ai firmei de asigurare au încheiat cu persoane fizice contracte de asigurare a locuinţelor, cu încălcarea dispoziţiilor legale în materie.

Astfel, începând din 27 iulie 2013, s-a instituit pentru proprietarii de locuinţe obligaţia încheierii unei poliţe de asigurare obligatorie a locuinţei (PAD – poliţă de asigurare contra dezastrelor naturale: cutremure, inundaţii şi alunecări de teren), în format electronic, separat de încheierea unei poliţe de asigurare facultativă care ar acoperi aceste riscuri.

Prin modificările aduse Legii 260/2008 de dispoziţiile Legii 243 din 17 iulie 2013, publicată în Monitorul Oficial din 24 iulie 2013 şi intrată în vigoare la data de 27 iulie 2013, persoanele fizice şi juridice nu mai puteau încheia contracte de asigurare facultativă a locuinţelor decât dacă încheiau, în prealabil, o asigurare obligatorie a acestora.

În aceste condiţii, susţin procurorii, societăţile de asigurare puteau încheia contracte de asigurare facultativă numai după ce verificau condiţiile existenţei asigurării obligatorii a locuinţei, inclusiv, dacă asiguratul a plătit prima obligatorie de 20 de euro pentru locuinţele de tip A şi 10 euro pentru locuinţele de tip B.

Sumele de 20 şi respectiv 10 euro trebuiau virate de societăţile de asigurare în conturile societăţii de asigurare PAID (Pool-ul de Asigurare împotriva Dezastrelor Naturale, societate de asigurare de interes public, componentă esenţială în cadrul programului român de asigurarea catastrofelor), se mai arată în comunicat.

Antedatând poliţa de asigurare facultativă, s-a creat aparenţa că respectivele contracte ar fi fost încheiate într-un moment în care nu exista obligativitatea încheierii asigurării obligatorii şi, respectiv, a încasării primei de asigurare revenite PAID„, potrivit Parchetului instanţei supreme.

Procurorii au mai arătat că, dacă ar fi procedat conform normelor legale în vigoare, angajaţii companiei de asigurare ar fi trebuit să încheie, într-o primă fază, asigurarea obligatorie şi să încaseze suma de 20, respectiv 10 euro ce urma a fi virată în contul PAID.

„Numai după acest moment compania în cauză putea încheia contracte de asigurare facultativă. Practic, orice contract de asigurare facultativă încheiat în absenţa unui contract de asigurare obligatorie a creat în dauna PAID un prejudiciu de 20/10 euro per contract”, a precizat Parchetul ICCJ.

Şeful Direcţiei de Investigarea Fraudelor, Alexandru Ioniţă, a declarat miercuri că în ancheta privind societatea de asigurare vor fi verificate peste un milion de documente, urmând să se stabilească modul de operare şi gradul de vinovăţie al persoanelor implicate.

UPDATE2: Potrivit unui comunicat IGPR, “au avut loc 49 de percheziţii, în toată ţara, într-o cauză în care se efectuează cercetări privind comiterea infracţiunilor de abuz în serviciu şi fals intelectual.
La data de 15 mai a.c, sub coordonarea Direcției de Investigare a Fraudelor din Poliția Română și a procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, 120 de polițiști au declanșat, la nivel național, o acțiune în cadrul căreia au fost efectuate, simultan, 49 de percheziții.
Cei 120 de poliţişti de la nivel central şi de la nivelul structurilor teritoriale sunt specializaţi în investigarea fraudelor. Suportul tehnic şi informativ al acțiunii a fost asigurat de SRI.
Perchezițiile, autorizate de instanța competentă, au vizat sedii centrale şi sucursale ale unei societăţi de asigurare, aflate atât pe raza municipiului Bucureşti, cât şi a tuturor judeţelor din ţară.
Activitățile se desfășoară într-o cauză în care a fost începută urmărirea penală pentru infracțiuni de abuz în serviciu și fals intelectual.
Polițiștii au ridicat documente, precum și alte mijloace care pot servi ca probă. Acestea vor fi verificate cu privire la conformitatea datelor înscrise, dar și din punctul de vedere al conformității înscrierii acestora în evidențele financiar-contabile.
Dosarul a fost constituit la PÎCCJ, la data de 14.11.2013, în urma unei sesizări din oficiu, prejudiciul urmând a fi stabilit ulterior.
Din datele rezultate până în prezent din anchetă, nu este pusă la îndoială buna credință a cetățenilor care au încheiat polițele de asigurare și nici valabilitatea polițelor.”

UPDATE1: Potrivit unui comunicat Omniasig, „unicul obiect al acţiunii de verificare desfăşurată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în cadrul OMNIASIG este situaţia poliţelor de asigurare de locuinţe emise de compania noastră în a doua jumătate a anului 2013, respectiv în perioada de intrare în valabilitate a poliţelor PAD.

Compania noastră va colabora pe deplin şi va pune la dispoziţia autorităţilor toate documentele şi informaţiile solicitate. În acelaşi timp, am demarat o investigaţie internă pentru a lămuri în întregime această situaţie.

Activitatea curentă a OMNIASIG nu este în niciun fel perturbată de aceste verificări.”

UPDATE: Peste 40 de directori ai Omniasig, inclusiv directorul general al societăţii sunt suspectaţi de implicare în falsificarea a aproximativ un milion de poliţe de asigurare, prejudiciul produs astfel statului fiind de câteva milioane de lei, au declarat miercuri, pentru Mediafax, surse judiciare.

Potrivit surselor citate, ancheta vizează mai multe persoane, printre care ar fi şi directorul general al societăţii de asigurare Omniasig, precum şi toţi directorii de sucursale şi directorii de vânzări.

Anchetatorii suspectează în acest caz că s-ar fi falsificat peste un milion de poliţie de asigurare. Prejudiciul nu a fost încă stabilit, însă se presupune că acesta se ridică la câteva milioane de euro.

Cercetările nu vizează şi clienţi ai Omniasig, aceştia fiind consideraţi cumpărători de bună-credinţă.

Conform surselor citate, atunci când un client se prezenta pentru a-şi încasa poliţa de asigurare, reprezentanţii societăţii îl despăgubeau, evitânt astfel controale generate de eventualele reclamaţii ale unor clienţi nemulţumiţi.

Poliţiştii estimează că de la sediile Omniasig vor fi ridicate, în urma percheziţiilor de miercuri, „mai multe camioane de acte”, în zilele următoare fiind audiaţi şi directorii societăţii.

ASF a transmis că va dispune măsurile care sunt în competenţa sa pe măsură ce Parchetul va oferi mai multe informaţii.

Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea de către mai multe persoane a unor infracţiuni de abuz în serviciu şi fals intelectual, pentru care a fost începută urmărirea penală.

Ca urmare a autorizării de către instanţa competentă, au fost efectuate percheziţii simultane în 49 de locaţii (sedii centrale şi sucursale ale unei societăţi de asigurare), situate pe raza municipiului Bucureşti şi a tuturor judeţelor din ţară, se arată într-un comunicat al Parchetului General.

La desfăşurarea acestor activităţi, procurorii beneficiază de sprijinul ofiţerilor de poliţie judiciară (fiind angrenaţi aproximativ 100 de poliţişti) din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române – Direcţia de Investigare a Fraudelor, precum şi de suportul tehnic şi informativ al Serviciului Român de Informaţii.

foto: arhivă

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax